Τι γίνεται στα ελληνικά νοικοκυριά από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο;
Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα παιδιά μαζεύονται από τις δραστηριότητές τους, μπαίνει κουζίνα για φαγητό, πλυντήρια και σίδερο και ασφαλώς τα φώτα είναι ανοικτά.
Είναι, επομένως, η περίοδος της ημέρας με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ειδικά από τα μέσα Δεκέμβρη και μετά όπου πρέπει να ανάψουν και τα θερμαντικά, τα αερόθερμα, τα αιρ κοντίσιον για να ζεσταθεί το σπίτι.
Αυτές, λοιπόν, οι ώρες μπαίνουν στο στόχαστρο της Πολιτείας με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5% ή και περισσότερο.
Που θα επικεντρωθεί η προσπάθεια; Προφανώς στην ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους. Γιατί αν υπάρξουν διακοπές ρεύματος τις ώρες αιχμής, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια…
Τα «χρυσά» κούτσουρα και ο φόβος της αιθαλομίχλης
Και μιας και μιλάμε για θέρμανση, την τιμητική τους θα έχουν φέτος τα σπίτια που διαθέτουν τζάκια και καίνε ξύλα, αλλά και όσα λίγα άλλαξαν τον καυστήρα κι έβαλαν τη χρήση πέλετ.
Βεβαίως, οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση, κι αν προστεθεί και η μεγάλη αύξηση στις μεταφορές των καυσόξυλων, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ακρίβεια στις αποθήκες που αυτή την περίοδο γεμίζουν.
Όπως σημειώνουν οι έμποροι καυσόξυλων, οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 20% και η λίστα αναμονής στην Αθήνα είναι στον ένα μήνα. Και κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει απόθεμα τον Ιανουάριο.
Στην κυβέρνηση ήδη σκέφτονται να επιβάλουν πλαφόν στην αύξηση της τιμής, να μην υπερβαίνει δηλαδή κάποιο ποσοστό σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Και για τα καυσόξυλα και για το πέλετ.
Για την ιστορία φέτος οι τιμές στα καυσόξυλα ξεκινούν από 130 ευρώ το κυβικό ενώ τα συσκευασμένα μπορεί να φτάσουν τα 140 ευρώ.
Ο μεγάλος φόβος, περιβαλλοντικός αυτή τη φορά είναι ότι η ακρίβεια θα οδηγήσει στην καύση αμφιβόλου ποιότητας ξύλων, ακόμη και παλιά έπιπλα θα μπαίνουν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αύξηση της αιθαλομίχλης.
Οι ζόρικες στιγμές του έργου του Ελληνικού
Με το ακίνητο του Ελληνικού να μετατρέπεται σταδιακά σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τις πρώτες εργασίες ανάπλασης να έχουν εκκινήσει βάζοντας το project σε ράγες, ο CEO της Lamda Development ρωτήθηκε χθες από τους δημοσιογράφους για τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε η εταιρεία στην πορεία για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Ο Οδυσσέας Αθανασίου θυμήθηκε την οικονομική κρίση και ιδίως τις χρονιές 2009 – 2011 καθώς και τις «πολλές εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά τη διεκπεραίωση αιτημάτων μας από το ελληνικό δημόσιο».
«Θυμάμαι επίσης», συνέχισε, «το 2012 και 2013 όταν ταξιδεύαμε στο εξωτερικό για το έργο και το Grexit συζητιόταν. Η δυσπιστία ήταν έκδηλη απέναντι στους Έλληνες και ως προς την ικανότητα τους να ξεκινήσουν ένα τέτοιο έργο»
Τα δύσκολα, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο δεν σταμάτησαν τότε: «Φτάσαμε προ των πυλών να τελειώνουμε με τη συμφωνία για το Ελληνικό και μετά προέκυψε η πανδημία του κορωνοιού. Η εκπόνηση των μελετών ήταν πολύ δύσκολη. Έπειτα προέκυψε το κόστος των υλικών που άφησαν τα απόνερα της πανδημίας και πυροδότησε περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Ο ίδιος τόνισε: «Το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να μπει στο διεθνή χάρτη, όπως της αξίζει. Όχι τόσο για τα οικονομικά οφέλη αλλά για τις αξίες που πρεσβεύουν οι Έλληνες, η χώρα και μία ελληνική εταιρεία».
Και ο κ. Αθανασίου κατέληξε αναφερόμενος στη συμβολή του Σπύρου Λάτση: «Είχαμε ένα όραμα. Είχαμε έναν άνθρωπο που πίστεψε σε εμάς. Και αναφέρομαι στον Σπύρο Λάτση…»
Τραπεζικό…. ψαλίδι στην ενέργεια
Πιο προχωρημένες πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας αναλαμβάνουν οι τράπεζες, οι κτιριακές εγκαταστάσεις των οποίων είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Χθες το σύνολο του προσωπικού του ομίλου ενημερώθηκε με επιστολή ότι ξεκινούν δράσεις με στόχο τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθεί τη διετία 2022 – 2023 κατά 10%.
Πρόκειται για το πρώτο τόσο οργανωμένο σχέδιο με μετρήσιμους στόχους που ενεργοποιείται από τράπεζα. Πάντως, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης βοηθά και η προηγούμενη. Αυτήν της πανδημίας.
Κι αυτό διότι με ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού σε τηλεργασία, οι ανάγκες σε ενέργεια μειώνονται σημαντικά. Η Eurobank μάλιστα είναι η πρώτη που έχει υιοθετήσει ένα υβριδικό μοντέλο, που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους της να εργάζονται από το σπίτι, όταν αυτό είναι πρακτικά δυνατό, έως και 3 ημέρες την εβδομάδα.
Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερο φως σε γραφεία, κλειστοί υπολογιστές κτλ. Από την άλλη, για όσους πάνε στη δουλειά, οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες. Αρχή γίνεται από τα συστήματα θέρμανσης / ψύξης, με του βαθμούς να ρυθμίζονται 25-27 °C το καλοκαίρι και στους 19 °C τον χειμώνα.
Επιπλέον, καλούνται οι εργαζόμενοι να φροντίζουν για την προστασία του κλιματιζόμενου χώρου από την ηλιακή ακτινοβολία, να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τον ήλιο για φως στα γραφεία, ενώ συστήνεται το κλείσιμο της οθόνης του υπολογιστή και των εκτυπωτών στο τέλος της ημέρες.
Καλώς τον Τζέφρι Πάιατ…
Και λέγαμε που χάθηκε ο πολυπράγμων πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Είχαμε μείνει ότι θα αναλάμβανε σημαντικό πόστο το οποίο θα συνδεόταν με τη χώρα μας.
Και να που μάθαμε ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ορίστηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους και με έμφαση στη Μεσόγειο.
Αργησε κάπως είναι η αλήθεια, αλλά η νέα θέση του Πάιατ θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση.
Γεωτρήσεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κρήτη, την Κύπρο και αλλού, προκλήσεις της Τουρκίας με τα γεωτρύπανα, ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG των Ηνωμένων Πολιτειών, η κρίση με τη Ρωσία και οι αγωγοί, περνούν όλα από το χέρι του νέου υφυπουργού.
Ο οποίος να θυμίσουμε ότι έκανε μια πολυετή και για πολλούς επιτυχημένη θητεία στην πρεσβεία. Εκανε γνωριμίες, έκλεισε μέτωπα, έκανε μπίζνες, προώθησε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, οργανώσαμε και εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δις…
Θα έχει ενδιαφέρον η θητεία του κ. Πάιατ…
Να και το βραβείο για την ΑΑΔΕ
H αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει πολλά στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Ειδικά στον φορολογικό τομέα, έχει επιτευχθεί σε σημαντικό ποσοστό η προσπάθεια να γλιτώσουμε τις ουρές και την ταλαιπωρία στις εφορίες.
Και είναι μια προσπάθεια που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία από όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους διοικητές της ΑΑΔΕ.
Πρόσφατα, πάντως, η ΑΑΔΕ τιμήθηκε με Ασημένια διάκριση για την Ελλάδα στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας. Κι αυτό έγινε για τις εφαρμογές myDATA, timologio και appodixi, στο Συνέδριο των Φορολογικών Διοικήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TADEUS), που ανατέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε χρόνια στην Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.
«Για δεύτερη φορά καταστήσαμε την Ελλάδα κέντρο διαλόγου και συνεργασίας για τις φορολογικές διοικήσεις της ΕΕ. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, βέλτιστες πρακτικές μας καθιστούν διαρκώς καλύτερους δίπλα στον πολίτη και αποτελεσματικούς κατά της φοροδιαφυγής. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αποσπάσαμε μια υψηλή διάκριση για την καινοτομία των ψηφιακών μας εφαρμογών και εργαλείων. Μεγάλη τιμή για τους ανθρώπους μας και για τη χώρα μας», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Με τα προβλήματά τους οι εφαρμογές, με δυσκολίες στην κατανόηση αρχικά, αλλά και με μεγάλη διευκόλυνση για τους φορολογούμενους.
Ξανά τα «σφυράκια»
Μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα των φορολογουμένων που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο θα χτυπήσει ξανά αύριο Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα θα βγουν σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα και δύο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.
H λίστα των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, καθώς η ΑΑΔΕ «ανεβάζει ταχύτητες» σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι οφειλέτες στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών λογαριασμών τους με την Εφορία.
Τι θα γίνει με την χειμερινή ώρα;
Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει στην Ευρώπη για την αλλαγή ώρας κι αν αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο που θα έφερνε εξοικονόμηση ενέργειας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν «πάγωνε» η χειμερινή ώρα και είχαμε όλο το χρόνο… καλοκαίρι, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση. Αλλωστε, γι’ αυτό θεσμοθετήθηκε η θερινή ώρα.
Στην Ιταλία λένε ότι η μονιμοποίηση της τωρινής ώρας και θα μας γλίτωνε από σπατάλη ενέργειας και θα περιόριζε τη ρύπανση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Μάλιστα, κάποιοι υπολόγισαν ότι στη γειτονική χώρα θα μπορούσαν να γλιτώσουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ με σημερινές τιμές αερίου και θα περιοριζόταν κατά 200.000 οι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2018 ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάργηση της υποχρέωσης αλλαγής ώρας το φθινόπωρο. Όμως, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν. Λέτε να το δούμε αυτό φέτος που η ενεργειακή κρίση έχει χτυπήσει την Ευρώπη;
Κομματάκι δύσκολο, μάλλον στις 30 Οκτωβρίου, τελευταία Κυριακή του μήνα, θα έχουμε χειμερινή ώρα και από του χρόνου… βλέπουμε.
Μητσοτάκης βλέπει Regling
Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας θα είναι επίσης στην πρωινή συνάντηση και το απόγευμα θα προσφωνήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM στην Ακαδημία Αθηνών κατά τη βράβευση του Regling με το βραβείο Λόρδος Βύρων. Ο υπουργός θα συμμετάσχει στη συζήτηση με Regling κ.ά. στο Κολλέγιο Αθηνών μετά τη βράβευση.
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»