
Κατά 18% υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είναι η επιβατική κίνηση προς το Νότιο Αιγαίο το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου. Το παραπάνω προμηνύει έναν τουριστικά δυναμικό Σεπτέμβριο.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το πτητικό έργο βρίσκεται σταθερά από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, υψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17% σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019.

Ο πιο ανθεκτικός προορισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναδύεται το Νότιο Αιγαίο, εξαργυρώνοντας την εμπιστοσύνη που κέρδισε μέσα στην πανδημία, την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του Τουρισμού, καθώς ακάθεκτες συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο οι ροές προς Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Δυναμική έναρξη
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και η επιβατική κίνηση του φθινοπώρου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας κατά 18% την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.
Διαβάστε επίσης: Βραχυχρόνια μίσθωση: Στα ύψη οι πληρότητες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Ειδικότερα, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17%, πάντοτε σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Έσπασε το φράγμα των 4,5 εκατ. διεθνών αφίξεων
Με τις παραπάνω επιδόσεις, το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5εκ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, μόνο την Ρόδο, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2εκ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1εκ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019 (!), η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

Με 14% αύξηση έκλεισε ο Αύγουστος, 4,6% πάνω από το μέσο όρο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας
Το καλοκαίρι αποχαιρέτησε τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου με μία αύξηση για τον μήνα Αύγουστο της τάξης του 14%, στα διεθνή αεροδρόμια του οποίου προσγειώθηκαν περισσότεροι από 1εκ. επιβάτες (1.112.207 για την ακρίβεια), μέσω 7.350 απευθείας διεθνών πτήσεων.
Η Ρόδος, συγκεκριμένα, ξεπέρασε, μόνο τον Αύγουστο, το 0,5εκ. επισκεπτών (509.503), η Κως τις 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται ψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Απογειώθηκαν φέτος οι αφίξεις Αμερικανών στην Ελλάδα
Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε αύξηση (14%) με ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4,6% σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, με τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου να ανεβάζουν το συνολικό μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.
Κυριότερες αγορές
Χωρίς εκπλήξεις κύλησε ο μήνας αναφορικά με τις ροές ανά χώρα προέλευσης, διατηρώντας τη σύνθεση της πρώτης πεντάδας αναλλοίωτη σχεδόν, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, για κάθε ένα από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece.
Έτσι, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη. Την τελευταία προτιμούν σε υψηλό ποσοστό και οι Βρετανοί, ενώ αντίστοιχα τη δεύτερη θέση στη Μύκονο καταλαμβάνουν οι Γάλλοι.


Latest News
![Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/Airbnb-to-vima-600x399.jpg)
Airbnb: Ποιοι ελληνικοί προορισμοί θα γεμίσουν το Πάσχα [γράφημα]
Oι τάσεις για το Πάσχα και η ζήτηση για την ελληνική πρωτεύουσα - Πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις για Airbnb
![Ξενοδοχεία: Άλμα 40% στις αξίες την τελευταία τετραετία – Πανευρωπαϊκή πρωτιά [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/ksenodoxio-600x399.jpg)
Πόσο «πλούτισαν» τα ξενοδοχεία της Αθήνας την τελευταία 4ετία [γραφήματα]
Τα ξενοδοχεία της Αθήνας εμφανίζουν και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση από το 2015-2024

Κραυγή αγωνίας για τον τουρισμό της Σαντορίνης - Γιατί κινδυνεύει η έναρξη της σεζόν
Αγωνία στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας και της κρουαζιέρας για την πορεία της τουριστικής κίνησης - Τι ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς

Ο «ανεκμετάλλευτος πλούτος» του συνεδριακού τουρισμού - Έσοδα έως 7 δισ. τον χρόνο
Ο συνεδριακός τουρισμός φέρνει αυτή τη στιγμή έσοδα 2 δισ. σε ετήσια βάση στην Ελλάδα - Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης

H Intercontinental ανοίγει νέο ξενοδοχείο στην Κρήτη - Ντεμπούτο για την Vignette Collection στα Χανιά
Η Intercontinental επεκτείνει στην Ελλάδα την ταχέως αναπτυσσόμενη αλυσίδα Vignette Collection

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

Καλπάζουν Ρόδος και Κρήτη, υποχωρεί η Σαντορίνη – Τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν
Αθλητής με ταλέντο αλλά χωρίς προπόνηση ο ελληνικός τουρισμός, εκτιμά ο Γιάννης Χατζής πρόεδρος της ΠΟΞ

Πλέει προς νέα ρεκόρ η κρουαζιέρα - Πάνω απο 5.200 call στα ελληνικά λιμάνια
Για το 2025 αναμένεται αύξηση της κίνησης και η πρόβλεψη είναι για 5,8 εκατομμύρια επιβάτες σε 5.290 αφίξεις πλοίων στα ελληνικά λιμάνια

Νέα τουριστική επένδυση 120 εκατ. στην Κρήτη από τις οικογένειες Σμπώκου-Βασιλάκη
Τουριστικό συγκρότημα στη θέση «Σκούρος» στα νότια του νομού Ηρακλείου

«Τουρισμός για όλους 2025»: Τα 16 βήματα που ξεκλειδώνουν τα vouchers για διακοπές
Στις 10 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»