Κατά 18% υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα του 2019 είναι η επιβατική κίνηση προς το Νότιο Αιγαίο το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου. Το παραπάνω προμηνύει έναν τουριστικά δυναμικό Σεπτέμβριο.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, το πτητικό έργο βρίσκεται σταθερά από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, υψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17% σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019.
Ο πιο ανθεκτικός προορισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναδύεται το Νότιο Αιγαίο, εξαργυρώνοντας την εμπιστοσύνη που κέρδισε μέσα στην πανδημία, την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του Τουρισμού, καθώς ακάθεκτες συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο οι ροές προς Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Δυναμική έναρξη
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και η επιβατική κίνηση του φθινοπώρου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας κατά 18% την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.
Διαβάστε επίσης: Βραχυχρόνια μίσθωση: Στα ύψη οι πληρότητες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Ειδικότερα, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17%, πάντοτε σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Έσπασε το φράγμα των 4,5 εκατ. διεθνών αφίξεων
Με τις παραπάνω επιδόσεις, το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5εκ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό. Αναλυτικότερα, μόνο την Ρόδο, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2εκ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1εκ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019 (!), η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.
Με 14% αύξηση έκλεισε ο Αύγουστος, 4,6% πάνω από το μέσο όρο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας
Το καλοκαίρι αποχαιρέτησε τους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου με μία αύξηση για τον μήνα Αύγουστο της τάξης του 14%, στα διεθνή αεροδρόμια του οποίου προσγειώθηκαν περισσότεροι από 1εκ. επιβάτες (1.112.207 για την ακρίβεια), μέσω 7.350 απευθείας διεθνών πτήσεων.
Η Ρόδος, συγκεκριμένα, ξεπέρασε, μόνο τον Αύγουστο, το 0,5εκ. επισκεπτών (509.503), η Κως τις 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται ψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019.
Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Απογειώθηκαν φέτος οι αφίξεις Αμερικανών στην Ελλάδα
Με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, στα παραπάνω περιφερειακά αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου επιτεύχθηκε αύξηση (14%) με ποσοστό μεγαλύτερο κατά 4,6% σε σχέση με την αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (9,4%), σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Τουρισμού, με τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου να ανεβάζουν το συνολικό μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο.
Κυριότερες αγορές
Χωρίς εκπλήξεις κύλησε ο μήνας αναφορικά με τις ροές ανά χώρα προέλευσης, διατηρώντας τη σύνθεση της πρώτης πεντάδας αναλλοίωτη σχεδόν, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, για κάθε ένα από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece.
Έτσι, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη. Την τελευταία προτιμούν σε υψηλό ποσοστό και οι Βρετανοί, ενώ αντίστοιχα τη δεύτερη θέση στη Μύκονο καταλαμβάνουν οι Γάλλοι.
Latest News
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Airbnb - Τι αλλαγές έρχονται
Το νομοσχέδιο του υπουργειου Τουρισμού, θεσπίζει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb) με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις μέσω πλατφορμών στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Και οι 3 μήνες του τρίτου τριμήνου του 2024 κατέγραψαν αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών