Περισσότερο από 3% εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο κήρυξε μερική επιστράτευση, πυροδοτώντας νέα ανησυχία για περαιτέρω διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό με φόντο μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της οικονομίας, οι αγορές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα η οποία αναμένεται σήμερα να ανακοινώνει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Διαβάστε επίσης: Δολάριο: Σε υψηλό 20 ετών μετά το διάγγελμα Πούτιν

Παρά, ωστόσο, το σημερινό άλμα, η τιμή του αργού κινείται προς τριμηνιαίες απώλειες μετά από περισσότερο από δύο χρόνια, στη σκιά της κραταιάς πιθανότητας για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση

Αμερικανικά ομόλογα – Δολάριο – Χρυσός

Παράλληλα, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν ενισχύθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία αποτελούν καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης και οικονομικής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού.

Επίσης, το δολάριο έφτασε σε υψηλό 20 ετών. Ένας δείκτης που μετρά το δολάριο ανέβηκε ως και 0,6% κατά το άνοιγμα των συναλλαγών στο Λονδίνο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Η λίρα υποχώρησε 0,3% στα 1,134 δολάρια και το ευρώ έχασε 0,7%, με αποτέλεσμα να «πέσει» η ισοτιμία του στα 0,99 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο θεωρείται ευρέως ως νόμισμα- καταφύγιο.

Μετοχές

Παράλληλα, οι μετοχές -σε παγκόσμιο επίπεδο- δέχθηκαν πιέσεις. Οι επενδυτές σε όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη προετοιμάζονται για μια ανώμαλη συνεδρίαση μετά τις απώλειες στις ΗΠΑ την Τρίτη, τις οποίες ακολούθησε ευρεία υποχώρηση στις ασιατικές μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές