Αναμενόμενη ήταν η απόφαση της Federal Reserve για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με την Wall Street όμως να υποδεχεται την απόφαση με ισχυρές απώλειες οι οποίες εντάθηκαν την τελευταία ώρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,70% στις 30.183 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,71% στις 3.789 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,79% στις 11.220 μονάδες.

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed διαμορφώνεται πλέον στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Μάλιστα η αμερικανική κεντρική τράπεζα έδωσε σήμα και για νέες αυξήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αναμένεται να οδηγήσουν τα επιτόκια στο 4,6%.

Οι αγορές περίμεναν την αύξηση αυτή καθώς τα στοιχεία για υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα είχαν διαλύσει ελπίδες ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές είχαν κορυφωθεί. Με τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ –κι όχι μόνο- θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος.

Η συνεδρίαση

Στα της συνεδρίασης τώρα, η Disney και η Caterpillar άσκησαν πιέσεις στον δείκτη Dow Jones, καθώς υποχώρησαν περίπου 2% έκαστη, λόγω των φόβων ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει υπερβολικά στην αύξηση των επιτοκίων. Τα υλικά, οι υπηρεσίες επικοινωνίας και η κατανάλωση ήταν οι κλάδοι με τη χειρότερη απόδοση στον S&P 500, σημειώνοντας πτώση άνω του 1% ο καθένας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Στο επίκεντρο ήταν και οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες υποχωρούν σήμερα, αφού έφθασαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Το επιτόκιο των 2ετών διαμορφώθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed στο 4,1%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,6% αφού έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street