
Τα ποσοστά παχυσαρκίας, που αυξάνονται, θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία το 3,3% του ΑΕΠ της ως το 2060, καθυστερώντας κυρίως την ανάπτυξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Global Health, παρουσιάζουν για πρώτη φορά μια παγκόσμια εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας, περιλαμβάνοντας και διαφοροποιήσεις για κάθε χώρα.
Η ασθένεια αυτή, που ορίζεται όταν ο δείκτης μάζας σώματος ενός ενήλικου ατόμου ξεπερνά το 30, μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, ακόμη και καρκίνο.
Προβλήματα
Σε παγκόσμιο επίπεδο «σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων είναι πλέον υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Και αναμένουμε ότι το ποσοστό το 2060 θα φτάσει τους τρεις ενήλικες στους τέσσερις», δήλωσε η βασική συντάκτρια της έκθεσης Ρέιτσελ Νάγκεντ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Αυτή τη στιγμή η παχυσαρκία κοστίζει το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στις χώρες που διαθέτουν λιγότερους πόρους.
Στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία καταγράφεται το μεγαλύτερο κόστος σε απόλυτους αριθμούς, με αυτό να εκτιμάται σε 10 τρισεκ. δολάρια, 2,5 τρισεκ δολάρια και 850 δισεκ. δολάρια αντίστοιχα ετησίως ως το 2060.
Διαβάστε επίσης: διαΝΕΟσις: Η παχυσαρκία και οι συνέπειές της
Αναλογικά με την οικονομία τους όμως μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν περισσότερο από την άνοδο του κόστους είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η παχυσαρκία θα κοστίσει το 11% του ΑΕΠ και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (10,2%).
Τα άμεσα κόστη
Η έκθεση αναλύει τόσο τα άμεσα κόστη (ιατρική περίθαλψη), όσο και τα έμμεσα (πρόωροι θάνατοι, μείωση παραγωγικότητας …).
Η αύξηση του πληθυσμού και της οικονομίας μίας χώρας αποτελούν τους βασικούς λόγους για την επικράτηση της παχυσαρκίας. Όσο πλουτίζουν οι χώρες, τόσο αλλάζει η διατροφή των πολιτών τους και περιλαμβάνει περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η γήρανση
Σε κάποιες χώρες η γήρανση του πληθυσμού επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, διότι οι πιο ηλικιωμένοι δυσκολεύονται περισσότερο να χάσουν βάρος.
Σύμφωνα με τον Φρανσέσκο Μπράνκα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις. “Η αυξημένη τιμή στα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην παχυσαρκία, όπως τα προϊόντα με λιπαρά ή με ζάχαρη”, εξήγησε.
Πρόληψη
Άλλα μέτρα: ετικέτες πάνω στα προϊόντα που θα ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές, καλύτερη πρόληψη και πρόσβαση σε θεραπείες.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το οικονομικό κόστος που συνδέεται με την παχυσαρκία “δεν οφείλεται στην συμπεριφορά των ατόμων”, αλλά κυρίως στην επιρροή των κοινωνικών και εμπορικών προτεραιοτήτων.
“Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια περίπλοκη ασθένεια (…) και να σταματήσουμε να κατηγορούμε τα άτομα, να σταματήσουμε τον στιγματισμό”, κατέληξε ο Σάιμον Μπαρκέρα του Κέντρου Ερευνών για την Υγεία και τη Διατροφή στο Μεξικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Στροφή Toyota στην παραγωγή εντός ΗΠΑ - Τι σχεδιάζει με το κορυφαίο σε πωλήσεις RAV4
Η Τoyota διαθέτει 11 εργοστάσια στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους εργοστάσια ανταλλακτικών αυτοκινήτων, και παρήγαγε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια οχήματα το 2024

Λευκός Οίκος: Θέτει υπό τον έλεγχο του ανεξάρτητες Αρχές – Τι ισχύει για την Fed
Τι προβλέπει η νέα καθοδήγηση από το Γραφείο Πληροφοριών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων

«Σύννεφα» στον ιταλικό οίκο μόδα Valentino - Πτώση κερδών 22% το 2024
Ο οίκος μόδας Valentino ανακοίνωσε μειωμένα λειτουργικά κέρδη, στα 246 εκατομμύρια ευρώ το 2024

Η Amazon είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τον εμπορικό πόλεμο από όσο νομίζουν οι επενδυτές
Περίπου το 25% των προϊόντων που πουλά απευθείας η Amazon προέρχονται από την Κίνα, εκτιμά η Morgan Stanley

Το διπλό μήνυμα Πάουελ: «Δεν θα σώσω τις αγορές»
Ο Αμερικανός τραπεζίτης διαψεύδει όσους μιλούν για Fed put και αγνοεί τον Ντόναλντ Τραμπ

Xειρόφρενο Κia στις αυξήσεις τιμών λόγω δασμών - Η ανησυχία για τα ανταλλακτικά
Τα εξαρτήματα εγείρουν ένα δύσκολο και περίπλοκο ζήτημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η νοτιοκορεατική Kia

Χοντραίνει η κόντρα Τραμπ - Πάουελ - Την απόλυσή του εξετάζει ο Λευκός Οίκος
Τι είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε ερώτηση δημοσιογράφου

Οι ΜμΕ στις αμερικανικές Τσαινατάουν «πληρωνουν» το μάρμαρο των δασμών Τραμπ
Οι κάτοικοι της Τσαϊνατάουν στο Κάτω Μανχάταν ξοδεύουν κάθε χρόνο 1,15 δισ. δολάρια σε προϊόντα και υπηρεσίες λιανικής πώλησης

Αμερικανικό σκάκι στην Ουκρανία: Ποιες επαρχίες «περνούν» στη Ρωσία - Χαλάρωση των κυρώσεων
Τι ειπώθηκε στο Παρίσι και πώς αντιδρούν Κίεβο και Μόσχα

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας