Η τουρκική τράπεζα Isbank ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διέκοψε τη χρήση του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir, μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι θα στοχοποιήσει άτομα και οντότητες εάν βρεθεί ότι βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτα της Τράπεζας της Ρωσίας (NSPK), το οποίο διαχειρίζεται το Mir, το οποίο «ανέβασε τις μετοχές του», καθώς οι αμερικανικές εταιρείες πληρωμών Visa και Mastercard ανέστειλαν τις εργασίες τους στη Ρωσία και οι κάρτες που είχαν εκδοθεί σταμάτησαν να λειτουργούν στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις: Αυτός είναι ο τομέας που «πονά» τη Ρωσία

Ποιες χώρες χρησιμοποιούν το Mir

Εκτός από την Τουρκία, η Κούβα, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και μερικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δέχονται το Mir, που σημαίνει και «ειρήνη» και «κόσμος» στα ρωσικά.

Η Isbank, της οποίας οι μετοχές κατρακύλησαν 10%, ανέφερε ότι τερμάτισε τις πληρωμές μέσω Mir καθώς αξιολογεί τις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις. Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την ετοιμότητα της να συμμορφωθεί με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, τους κανονισμούς και εμπορικές πρακτικές.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Ish Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή