![ΣΕΒΕ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/image017.png)
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (17.09.22) στο περίπτερο του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο Πρόεδρός του κ. Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΒ: Συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Οι δράσεις
Ενδεικτικά μεταξύ των δράσεων που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται:
– H αξιοποίηση των υπηρεσιών των εργαστηρίων του ΠΔΜ, της τεχνογνωσίας και της έρευνας του πανεπιστημίου, με στόχο την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την τόνωση της απασχόλησης.
– H ανάπτυξη κοινών δράσεων προβολής και δημοσιότητας των ερευνητικών αποτελεσμάτων, προς όφελος των ερευνητών, των επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
_ H ανάπτυξη δράσεων στο Πανεπιστήμιο σχετικών με την επιχειρηματικότητα με έμφαση στην εξωστρέφεια (μέσω διαδικασιών mentoring, coaching, παρουσιάσεων ειδικών, εξειδικευμένης εκπαίδευσης κλπ).
– H συνεργασία για συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα και μέσα μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ).
– H από κοινού οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων επιμορφωτικών δράσεων, με στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σύμφωνα με της μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας
– H αμοιβαία προώθηση δράσεων εκπαίδευσης/κατάρτισης ΠΔΜ και ΣΕΒΕ.
– H συνεργασία του ΣΕΒΕ με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΠΔΜ και αξιοποίησή της προς όφελος της εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
– H συνεργασία και οι από κοινού πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση, προώθηση και υιοθέτηση των απαιτήσεων της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της κυκλικής οικονομίας, της Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ), κλπ.
– Η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς εργασίας και της αποτροπής του brain drain.
Πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα
Από την συνεργασία των μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες με πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο πεδίο της κατάρτισης, της απασχόλησης, της εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν επίσης ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης και η Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών Καθηγήτρια Ανδρονίκη Καταραχιά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: Ανοίγει νέα πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stournaras-mikropistwseis-600x400.jpg)
Φορέας – «γέφυρα» για τις χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίους – Τα δάνεια από το Ταμείο Μικροπιστώσεων
Το Ταμείο Μικροπιστώσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα καλύψει το κενό χρηματοδοτήσεων στους μικρομεσαίους μέχρι τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ιδρυμάτων
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.