
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (17.09.22) στο περίπτερο του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο Πρόεδρός του κ. Συμεών Διαμαντίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Καθηγητής κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΒ: Συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Οι δράσεις
Ενδεικτικά μεταξύ των δράσεων που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται:
– H αξιοποίηση των υπηρεσιών των εργαστηρίων του ΠΔΜ, της τεχνογνωσίας και της έρευνας του πανεπιστημίου, με στόχο την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και την τόνωση της απασχόλησης.
– H ανάπτυξη κοινών δράσεων προβολής και δημοσιότητας των ερευνητικών αποτελεσμάτων, προς όφελος των ερευνητών, των επιχειρήσεων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
_ H ανάπτυξη δράσεων στο Πανεπιστήμιο σχετικών με την επιχειρηματικότητα με έμφαση στην εξωστρέφεια (μέσω διαδικασιών mentoring, coaching, παρουσιάσεων ειδικών, εξειδικευμένης εκπαίδευσης κλπ).
– H συνεργασία για συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα και μέσα μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ).
– H από κοινού οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και άλλων επιμορφωτικών δράσεων, με στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένων γνώσεων και δεξιοτήτων σύμφωνα με της μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας
– H αμοιβαία προώθηση δράσεων εκπαίδευσης/κατάρτισης ΠΔΜ και ΣΕΒΕ.
– H συνεργασία του ΣΕΒΕ με το Γραφείο Διασύνδεσης του ΠΔΜ και αξιοποίησή της προς όφελος της εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.
– H συνεργασία και οι από κοινού πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση, προώθηση και υιοθέτηση των απαιτήσεων της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της κυκλικής οικονομίας, της Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ), κλπ.
– Η από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς εργασίας και της αποτροπής του brain drain.
Πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα
Από την συνεργασία των μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες με πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο πεδίο της κατάρτισης, της απασχόλησης, της εφαρμοσμένης έρευνας καθώς και της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης.
Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν επίσης ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης και η Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών Καθηγήτρια Ανδρονίκη Καταραχιά.


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών