Ούτε σήμερα κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα, κλείνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες και στα όρια των 820 μονάδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 817,61 μονάδες, με τον τζίρο όμως να είναι στα 48 εκατ. ευρώ.
Τα πρόσημα σε πολλούς τίτλους άλλαξαν αρκετές φορές σήμερα, αποτυπώνοντας αφενός τη μεταβλητότητα που εντείνεται σε περιβάλλον χαμηλών συναλλαγών, αλλά και την νευρικότητα από το αρνητικό διεθνές κλίμα, καθώς οι επενδυτές είναι δύσκολο να παραβλέψουν τη συνεχιζόμενη υφεσιακή απειλή από τις πληθωριστικές πιέσεις και τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Καταλύτης οι διεθνείς εξελίξεις
Για ακόμη μία φορά βασικός καταλύτης της κίνησης της αγοράς είναι οι διεθνείς εξελίξεις, με την απόφαση της Federal Reserve να συνεχίσει τον επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής της να επηρεάζει όλες τις αγορές διεθνώς. Αλλά αυτό που επισημαίνεται όμως από τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι τα χαμηλά επίπεδα που βρίσκεται η εγχώρια αγορά περιορίζει τα περιθώρια οι ισχυρές πιέσεις να συμπιέσουν κι άλλο τις αποτιμήσεις, ενώ οι χαμηλές συναλλαγές απλώνουν ένα δίκτυ προστασίας των επιπέδων. Ωστόσο, εάν το διεθνές περιβάλλον συνεχίσει να είναι τόσο αρνητικό δεν αποκλείεται να δούμε την ελληνική αγορά ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το ΧΑ, σε ένα τέτοιο μοτίβο, σύμφωνα με την Trader24 δεν θα μπορούσε να πάει αλλού παρά… νοτιότερα, με τον ΓΔ να κινείται μόνιμα σε αρνητικό έδαφος και την πλειοψηφία των εισηγμένων να παρουσιάζουν αδύναμη συμπεριφορά. Η συναλλακτική δραστηριότητα εξακολουθεί να εμποδίζει τη συναγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, πάντως παραμένει το σενάριο επιστροφής του Δείκτη στη ζώνη υποδοχής των 800 μονάδων, με τη στήριξη των 830 οριακά να χάθηκε, όχι όμως πειστικά.
Σε επίπεδο τίτλων
Σε επίπεδο τίτλων, η Jumbo δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας με απώλειες 3,71%, με τον Ελλάκτωρ να ολοκληρώνει στο -2,21%. Ισχυρές ήταν οι απώλειες σε Titan, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, ενώ πτωτικά έκλεισαν και οι Εθνική, Λάμδα, Eurobank, Motor Oil. Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ και Alpha Bank. Ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Σαράντης και Quest.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί