
Σε έργα υποδομής για την αναβάθμιση του υδάτινου συστήματος της Λιμνοθάλασσας Μυρταρίου Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, προχωρά με απόφαση του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η συνολική επιλέξιμη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 783.160 ευρώ και συγχρημοτοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.
Διαβάστε επίσης: ΥπΑΑΤ: Δρομολογείται η δημοπράτηση για το φράγμα στην Κελεφίνα Λακωνίας
Το έργο
Η παρούσα πράξη αφορά στα έργα υποδομής που πρόκειται να γίνουν στη λιμνοθάλασσα Μυρτάρι ή Λιμένι Βόνιτσας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Συγκεκριμένα τα έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι τα εξής:
- Επισκευή των υφιστάμενων ιχθυοφραγμών στο στόμιο της λιμνοθάλασσας σε μήκος 300m. Επίσης θα ανακατασκευαστούν τμήματα των ιχθυοφραγμών που έχουν υποστεί ολική καταστροφή και δεν επισκευάζονται από μεταλλική κατασκευή όπως περιγράφεται στη μελέτη.
- Αποκατάσταση βάθους με διάνοιξη υφιστάμενου υφαλαύλακα για τη βελτίωση της υδατικής επικοινωνίας στη ΒΑ όχθη τραπεζοειδούς διατομής. Το υλικό της εκσκαφής θα αποτεθεί ως διακοπτόμενες επιμήκεις νησίδες με τρόπο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία των υδάτων.
- Καθαρισμός και αποκατάσταση βάθους στη ΝΑ όχθη της κυρίας τάφρου και των μικρών αυλάκων παροχέτευσης γλυκών υδάτων από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων. Οι διανοίξεις μπορούν να γίνουν είτε με ειδική βυθοκόρο είτε με αμφίβιο εξοπλισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίζεται περαιτέρω αποφυγή εμφάνισης δυστροφικών φαινομένων στον πλέον ευαίσθητο ανοιχτό χώρο της λιμνοθάλασσας. Κατά την εκτέλεση των εργασιών καθαρισμού θα γίνει αντικατάσταση των υπαρχόντων πασσάλων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στερέωση των οχθών του σε μήκος περίπου 100m. καθώς και η επισκευή μικρής ξύλινης πεζογέφυρας και ξυλοδιαδρόμων.
- Προκειμένου να είναι λειτουργικά τα προηγούμενα αυλάκια, θα κατασκευαστεί νέος θυροφραγμός σε συγκεκριμένο σημείο του κύριου αυλακιού, ώστε να εμποδίζεται η απ’ ευθείας ροή του νερού προς τον κόλπο και να εκτρέπεται προς τα αυλάκια. Ο θυροφραγμός θα κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα επί του οποίου θα προσαρμοστεί σιδηρούν θυρόφραγμα κινούμενο με κοχλία.
- Καθαρισμός των πηγών που παροχετεύουν υψηλής ποιότητας γλυκά νερά στη λιμνοθάλασσα Μυρτάρι καθώς επιδρά ευεργετικά στην προσέλκυση και ανάπτυξη αξιόλογου ποσοστού του ιχθυοαποθέματος. Ο καθαρισμός των πηγών θα γίνει με μηχανικά μέσα.
- Περιφράξεις συνολικού μήκους 1.000 μέτρων περίπου, στη ΒΔ ζώνη της λιμνοθάλασσας για την αποτροπή εισόδου των βοοειδών, ελεύθερης βοσκής, καθώς και των ανθρώπινων απειλών και μόνο στα πιθανά σημεία εισόδου τους προς την περιοχή παροχέτευσης των γλυκών νερών από τις εκεί φυσικές πηγές.
- Τέλος θα πραγματοποιηθούν επισκευές υφιστάμενων κτηρίων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της ιχθυοπαραγωγής, καθώς και της υφιστάμενης γέφυρας πρόσβασης.
Σύμφωνα με τους Κανονισμούς 508/2014 και τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. 531/2015, θα υλοποιηθεί υποέργο επιστημονικής παρακολούθησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, κατά το οποίο ο επιστημονικός-ερευνητικός φορέας που θα επιλεγεί, θα αναλάβει να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων σε σχέση με την προηγούμενη των παρεμβάσεων κατάσταση, συντάσσοντας αντίστοιχη έκθεση.


Latest News

Πλημμυρίζουν οι αγορές με ελαιόλαδο Τυνησίας - «Alert» για απάτη και νοθεία
Οι αυξημένες ποσότητες με ελαιόλαδο που εισάγονται από χώρες εκτός ΕΕ οδηγούν σε πτώση των τιμών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα είναι η πρόκληση της εποχής μας
Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Star Forum που διοργανώθηκε στη Λαμία

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ