Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 2,25% από 1,75% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «ανταποκρίνεται σθεναρά, όπως χρειάζεται» στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση,  μπαίνοντας έτσι στον χορό της νομισματικής σύσφιγξης μαζί με τις σχεδόν 90 άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Η BoE εκτιμά ότι η οικονομία της Βρετανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο – εν μέρει λόγω της επιπλέον αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο, ανταποκρίνεται στον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Διαβάστε επίσης – Ελβετία: Αύξησε κατά 0,75% τα επιτόκια

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχαν προβλέψει επανάληψη της αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν στοιχηματίσει σε άνοδο τριών τετάρτων, τη μεγαλύτερη από το 1989, αποκλείοντας μια σύντομη, αποτυχημένη προσπάθεια το 1992 να στηρίξουν τη στερλίνα.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: Αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα, θα ακολουθήσουν και άλλες

Τα γεράκια της Fed

Είχε προηγηθεί αυτήν την εβδομάδα η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει σε  νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Πλέον το επιτόκιο αναφοράς της FED για δανεισμό σε δολάρια διαμορφώνεται στο εύρος από 3% με 3,25% από 2,25% με 2,5% προηγουμένως που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Μάλιστα η FED έδωσε σήμα και για νέες αυξήσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αναμένεται να οδηγήσουν τα επιτόκια στο 4,6%.

Με τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ότι η οικονομία των ΗΠΑ –κι όχι μόνο- θα οδηγηθεί σε ύφεση το επόμενο έτος.

Στον χορό των αυξήσεων οι κεντρικές τράπεζες

Σήμερα επίσης, κεντρική τράπεζα Ελβετίας (SNB),  αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% οδηγώντας το κόστος δανεισμού πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια,

Η αύξηση ανεβάζει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% και σηματοδοτεί την πιο επιθετική ενέργεια σύσφιγξης της κεντρικής τράπεζας εδώ και δύο δεκαετίες, εκπλήσσοντας, ωστόσο, μια μερίδα της αγοράς που περίμενε πιο γενναία αύξηση της τάξης της μιας μονάδας, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η αντίδραση των αγορών μετά την ανακοίνωση της Κεντρική Τράπεζας Ελβετίας ήταν να ρίξουν την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, το οποίο υποχώρησε έως και 1,8% έναντι του ευρώ στα 96,79 εκατοστά.

Και η Νορβηγία

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά μισή μονάδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας στέλνοντας μήνυμα ότι η πολιτική σύσφιξης που ακολουθεί μπορεί να πλησιάζει στο τέλος. Κι αυτό διότι αξιωματούχοι εκτιμούν πως η νορβηγική οικονομία ανταποκρίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Την αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 2,25% προέβλεπαν όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Το βασικό επιτόκιο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 και η Norges Bank ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα προβεί σε νέα αύξηση τον Νοέμβριο.

«Η νομισματική πολιτική αρχίζει να συσφίγγει τη νορβηγική οικονομία», ανέφεραν σε δήλωσή τους αξιωματούχοι με επικεφαλής την Ida Wolden Bache. «Αυτό μπορεί να σημαίνει μια πιο σταδιακή προσέγγιση όσον αφορά στον καθορισμό των βασικών επιτοκίων».

Διαβάστε επίσης: Τέλος το «υπό το μηδέν»: Η Ευρώπη εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός σηκώνει κεφάλι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή