
Σε μήλον της Έριδος αναδεικνύεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η αγορά των ηλεκτρονικών μεταφορών και των πληρωμών, τόσο για τις παραδοσιακές τράπεζες, όσο και για τους νεοεισερχόμενους παίκτες που διεκδικούν μερίδια από την πίτα των e-συναλλαγών.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι τραπεζίτες προέβλεπαν ότι μέχρι το 2025 θα είχε κυριαρχήσει στις συναλλαγές το κινητό τηλέφωνο. Η κρίση του κορωνοϊού ωστόσο λειτούργησε ως επιταχυντής και οι αναμενόμενες εξελίξεις στις συνήθειες των καταναλωτών και στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ήλθαν δύο – τρία χρόνια νωρίτερα.
Τα στοιχεία της ΔΙΑΣ για τις αναλήψεις μετρητών αποτυπώνουν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα του ηλεκτρονικού χρήματος. Μέσα στην τελευταία διετία η χρήση των ΑΤΜ της χώρας μειώθηκε κατά 15%.
Την ίδια περίοδο καταγράφηκε μεγάλη άνοδος στις μεταφορές κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα και στις πληρωμές λογαριασμών μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Η πίτα της αγοράς
Τραπεζική πηγή εκτιμά ότι τα καθαρά έσοδα από τις δύο παραπάνω κατηγορίες συναλλαγών αντιστοιχούν στο 20% – 40%, ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα, επί των συνολικών προμηθειών που εισπράττει.
«Είναι προφανές ότι μιλάμε για έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εγκαταλείπονται τα μετρητά όλο και περισσότερο κατά τη διαδικασία ωρίμανσης της αγοράς. Γι΄ αυτό και το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών για είσοδο στις e-πληρωμές είναι μεγάλο», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.
Μόνο τυχαία δεν είναι η εξασφάλιση άδειας ηλεκτρονικού χρήματος από μη τραπεζικούς οργανισμούς με μεγάλο αριθμό πελατών, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, οι οποίοι διαβλέπουν στην αγορά αυτή νέες πηγές εσόδων.
Διαβάστε επίσης: ΑΤΜ: Ποιος το ανακάλυψε – Γιατί η γυναίκα του επέβαλε τετραψήφιο κωδικό
Η πρώτη μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να λανσάρει μία νέα εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού, μέσω της οποίας ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να πραγματοποιεί πληρωμές λογαριασμών, να εκτελεί εμβάσματα ή ακόμη και να κάνει συναλλαγές με το κινητό του τηλέφωνο σε POS.
Ενδεικτικό των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς είναι και το γεγονός ότι η VIBER την επέλεξε πρώτη για την πιλοτική διάθεση της νέας της υπηρεσίας Viber Pay, που θα επιτρέπει μεταξύ άλλων την αποστολή χρημάτων μεταξύ φίλων και την εξόφληση λογαριασμών.
Η απάντηση των τραπεζών
Από την πλευρά τους οι τράπεζες με στόχο να προστατέψουν τα μερίδιά τους προχωρούν σε συνεχείς αναβαθμίσεις των εφαρμογών mobile banking, καθιστώντας τις πιο εύχρηστες και λειτουργικές.
Ταυτόχρονα, λανσάρουν συνδρομητικά πακέτα για την διενέργεια συναλλαγών, που εξασφαλίζουν χαμηλές χρεώσεις στους πελάτες τους.
Από την άλλη, στις μεταφορές χρημάτων μέσω της υπηρεσίας IRIS Payments, σε συνεργασία με την ΔΙΑΣ, επιτρέπουν την αποστολή εμβασμάτων μεταξύ ιδιωτών από τράπεζα σε τράπεζα στο δευτερόλεπτο, όλο το χρόνο, ακόμη και τις αργίες, με ημερήσιο όριο τα 500 ευρώ.
Ορισμένες τράπεζες δεν χρεώνουν καμία προμήθεια για την υπηρεσία, ενώ σε άλλες το κόστος είναι πολύ μικρό.
Η χρήση όσο περνούν οι μήνες αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καταδεικνύοντας τη ζήτηση για τέτοιου είδους συναλλαγές. Σε επίπεδο οκταμήνου εφέτος, τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 στα 3,2 εκατομμύρια. Από αυτές περίπου 6 στις 10 αφορούν μεταφορές ύψους έως 30 ευρώ.
Παράλληλα, η ΔΙΑΣ έχει εντείνει την προσπάθειά της για την προώθηση του κωδικού πληρωμής RF/QR και την άμεση ενημέρωση των οργανισμών για εισπράξεις που δέχονται.
Στόχος είναι μέχρι τέλους του 2023 να εισπράττουν χρήματα όλες οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, που σήμερα ξεπερνούν τις 1.500, με αυτόν τον τρόπο.
Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές θα μπορούν με το σκανάρισμα του QR Code, δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού, να μεταφέρουν χρήματα όπου επιθυμούν ή να πληρώνουν λογαριασμούς.


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Οι 2+1 καταλύτες που φέρνουν deals στην Πληροφορική
Τα πολλαπλά έργα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση της αγοράς και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι οι καταλύτες που γεννούν νέα deals στην Πληροφορική - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες που παραμένουν
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς «εθίστηκε» η αγορά στις προσφορές – Από τα προϊόντα κράχτες στο… ζύγι
Οι προσφορές και το χρονικό της γιγάντωσης των προσφορών στην ελληνική αγορά – Ο ρόλος των φθηνών ανώνυμων προϊόντων

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ το Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Worldline: Το μέλλον των ψηφιακών πληρωμών είναι ανθρώπινο και προσωποποιημένο
«Το μέλλον των πληρωμών δεν είναι απλώς ψηφιακό. Είναι έξυπνο, ανθρώπινο και εξατομικευμένο» επισήμανε ο κ. Κιτιξής, Country Head and Managing Director της Worldline

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW