Για το 86% των προκηρύξεων για προσλήψεις εργαζομένων που γίνονται την εφετινή χρονιά στη Γαλλία υπάρχει ανεπαρκής αριθμός υποψηφίων. Το κύριο πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη υπαλλήλων και στη δυσκολία κάλυψης των αναγκών των επιχειρήσεων για εξειδικευμένα στελέχη, γι’ αυτό και «το 2022 θα σηματοδοτήσει την επιστροφή ισχυρών εντάσεων στην αγορά εργασίας».

Τις διαπιστώσεις αυτές κάνει η εταιρεία διαχείρισης εργατικού δυναμικού PageGroup για τη γαλλική αγορά εργασίας. Αλλά είναι φανερό από παρόμοιες έρευνες ότι ισχύουν σε πολλές ακόμα αγορές της Δύσης. Φευ, όχι και στην Ελλάδα γι’ αυτό και η αφαίμαξη από τη χώρα νέων με σπουδές πληρωμένες από τον Έλληνα φορολογούμενο που μεταναστεύουν για να αναπτύξουν τα ταλέντα και να εξαργυρώσουν τις γνώσεις τους στη Βόρεια Ευρώπη και την Αμερική δεν φαίνεται να τερματίζεται στο ορατό μέλλον τουλάχιστον.

Διαβάστε ακόμα: Από γενιά σε γενιά: «Η αναζωογονητική δύναμη των οικογενειακών επιχειρήσεων»

Υποστελέχωση παντού

Η PageGroup διαπιστώνει ότι εφέτος οι κενές θέσεις εργασίας πολλαπλασιάστηκαν στη Γαλλία. Ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που προκηρύχθηκαν εφέτος αυξήθηκε κατά 85% σε διάστημα ενός μόλις έτους. Και πολλές από τις θέσεις αυτές δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθούν. Ανάλογα ισχύουν στον χρηματοοικονομικό-ασφαλιστικό κλάδο, όπου η προσφορά νέων θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 77%, καθώς επίσης και στον κλάδο της υγεία όπου η προσφορά αυξήθηκε κατά 75% συγκριτικά με πέρυσι.

Σταθερά μεγάλη όμως παραμένει παραμένει η αύξηση της ζήτησης για εργαζόμενους και στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, όπου το 2022 οι ειδικοί της PageGroup κατέγραψαν αύξηση των νέων θέσεων εργασίας κατά 63,8%.

Οι νέες θέσεις εργασίας αφορούν όλα τα είδη των συμβάσεων. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προκηρύχθηκαν στη Γαλλία 3,9 εκατ. θέσεις εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επίσης 890.000 θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα στοιχεία της έρευνας της PageGroup βασίζονται σε ανάλυση 800 επαγγελμάτων και ειδικοτήτων κατανεμημένων σε 24 γενικότερους τομείς δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες δεξιότητες κυριαρχούν στο νέο εργασιακό περιβάλλον

Η κινητικότητα των «γερόντων»

Καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι σε ηλικία και με μικρή πείρα εργαζόμενοι για να καλύψουν τις θέσεις αυτές, οι εργοδότες απευθύνονται σε πιο έμπειρα στελέχη με διαφορετικό επαγγελματικό προφίλ και οικονομικές προσδοκίες παρατηρεί η εταιρεία προσλήψεων.

Η γαλλική Ένωση για την απασχόληση στελεχών (Apec), σημειώνει εξάλλου ότι 100.000 στελέχη επιχειρήσεων ηλικίας άνω των 55 ετών είναι εγγεγραμμένα στην Pôle Emploi. Έχουν δηλώσει δηλαδή ότι ενδιαφέρονται να προσληφθούν σε νέο εργοδότη. Εξυπακούεται ότι ο εργοδότης που θα καταφύγει στις υπηρεσίες ενός έμπειρου και με υψηλή κατάρτιση εργαζομένου θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πρόκειται για μια «παρενέργεια» της περίφημης κινητικότητας στην αγορά εργασίας, η οποία συν τω χρόνω φαίνεται πως εξελίσσεται εις βάρος των εργοδοτών και υπέρ των εργαζομένων, καθώς λόγω έλλειψης ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων αντί να περιορίζει, αυξάνει τις αποδοχές.

Σε πολλές δυτικές αγορές εργασίας επικρατούν συνθήκες οιονεί πλήρους απασχόλησης (ανεργία κάτω του 5% ή λίγο υψηλότερη του ποσοστού αυτού). Επιπλέον φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι – ακόμα και τα στελέχη που πλησιάζουν στον τερματισμό του επαγγελματικού τους βίου – μοιάζουν να έχουν συμφιλιωθεί με την προοπτική να αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι εργοδότη αναζητώντας υψηλότερες αποδοχές ή/και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Οι νέοι μαθητευόμενοι αποτελούν επίσης στόχο επιλογής, ακόμη κι αν μπορεί να μην έχουν ακόμη όλες τις αναμενόμενες δεξιότητες. Ωστόσο, έχουν μια αυξημένη ικανότητα ανάπτυξης και την απαραίτητη δέσμευση και ως εκ τούτου αποτελούν επένδυση για μια επιχείρηση», τονίζει η PageGroup. Αρκεί βέβαια αφού μάθουν τη δουλειά να μην ανοίξουν τα φτερά τους για άλλον εργοδότη που θα πληρώνει καλύτερα και θα προσφέρει περισσότερα…

Διαβάστε ακόμα: Πού πήγαν οι τρόποι μας στη δουλειά;

Δίνουν γην και ύδωρ

«Βοηθούντος» και του πληθωρισμού που αποτελεί ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι για να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, οι εργοδότες σε ορισμένους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς τομείς δεν διστάζουν να προσφέρουν σημαντικά αυξημένους μισθούς προκειμένου να προσελκύσουν εργαζομένους με δεξιότητες και εξειδίκευση.

Έτσι στο χρηματοοικονομικό τομέα ένας διευθυντής λογιστηρίου με πείρα από πέντε έως δέκα έτη μπορεί να διεκδικήσει ετήσιο μισθό από 70.000 έως 90.000 ευρώ. Πρόκειται για αποδοχές αυξημένες κατά 16% συγκριτικά με το 2021, που υπερκαλύπτουν διπλά τον πληθωρισμό και οι οποίες αφορούν μάλιστα κάποιον εργαζόμενο στην αρχή της καριέρας του.

Στη φαρμακοβιομηχανία, «η έλλειψη ταλέντων προκαλεί σημαντική αύξηση των συνθηκών μισθοδοσίας», σημειώνει η PageGroup. Για ορισμένες πολύ συγκεκριμένες θέσεις εργασίας οι εργοδότες προσφέρουν μισθούς 30% υψηλότερους από αυτούς της αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα. Σε γενικές γραμμές ο μισθός ενός φαρμακοποιού είναι εφέτος αυξημένος κατά 18% συγκριτικά με πέρυσι και κυμαίνεται από 45.000 έως 50.000 ευρώ ετησίως.

Η αγορά εργασίας στη βαριά βιομηχανία έχει επίσης αλλάξει σημαντικά το 2022 συγκριτικά με το 2019, με την προ-πανδημική εποχή δηλαδή. Η δυσκολία στρατολόγησης στελεχών εκ μέρους των επιχειρήσεων έχει μεταφραστεί σε αυξήσεις των προσφερομένων αποδοχών. Έτσι οι τεχνικοί συντήρησης αμείβονται με μισθούς κατά 6% έως 8% υψηλότερους με πέρυσι, οι μηχανικοί παραγωγής απολαμβάνουν αυξήσεις 6% και οι εργοδηγοί αυξήσεις 5%. Εν προκειμένω πρόκειται για αυξήσεις ανάλογες με τον πληθωρισμό.

Η έρευνα της PageGroup προβλέπει τέλος ότι το 2023 «όλες οι λειτουργίες πληροφορικής θα βρεθούν υπό πίεση λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης υποψηφίων για εργασία, ιδίως ειδικών σε θέματα καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο