Την οικονομική υποστήριξή τους και τις δεσμεύσεις τους για την προστασία της Φύσης, με στόχο την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης βιοποικιλότητας που απειλεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων με εξαφάνιση, ενίσχυσαν ηγέτες χωρών από όλον τον κόσμο χθες, Τρίτη.
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Γερμανία δεσμεύτηκε για τη χορήγηση ετησίως 1,5 δισ. ευρώ για την παγκόσμια βιοποικιλότητα –υπερδιπλασιάζοντας τις ισχύουσες δεσμεύσεις της.
Διαβάστε επίσης: Βιοποικιλότητα: Η εξαφάνιση των ειδών συνεχίζεται
Η COP 15
Σύντομα οι ηγέτες των χωρών θα συναντηθούν στο Μόντρεαλ του Καναδά για την κρίσιμης σημασίας Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την βιοποικιλότητα (COP15) για να οριστικοποιήσουν και να υιοθετήσουν ένα πλαίσιο για την προστασία και την συντήρηση της φύσης.
Περισσότερο από το μισό ΑΕΠ της υφηλίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον φυσικό κόσμο, σύμφωνα με έκθεση του 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Η διάσκεψη του Δεκεμβρίου «χρειάζεται να αποτελέσει σημείο καμπής για τις προσπάθειές μας για την προστασία της φύσης», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς κατά την ανακοίνωση της νέας χρηματοδότησης του σκοπού αυτού. «Με αυτή τη συμβολή θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα για ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα της COP15 για την βιοποικιλότητα», πρόσθεσε.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δυσκολευτεί μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο.
‘Ελλειμμα που ξεπερνά τα 800 δισ. δολάρια ετησίως
Οικονομολόγοι δηλώνουν ότι για να αντιστραφεί η μείωση της βιοποικιλότητας ως το 2030, ο κόσμος χρειάζεται να δαπανά 967 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα έλλειμμα άνω των 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η Γερμανία δεσμεύτηκε για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική χώρα, ενώ άλλες χώρες ανακοίνωσαν νέες στρατηγικές, στις οποίες περιλαμβάνεται σχέδιο για τη βιοποικιλότητα που υποστήριξαν ο Ισημερινός, η Γκαμπόν και η Βρετανία, μεταξύ άλλων.
Το σχέδιο αυτό «ορίζει τι αναμένουμε από τις κυβερνήσεις, τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, τον ιδιωτικό τομέα, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της αύξησης και της κινητοποίησης πόρων για την βιοποικιλότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο.
Οι δεσμεύσεις του Καναδά
Αυτοί που μετείχαν στην εκδήλωση αυτή υψηλόβαθμων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, η οποία έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεσμεύτηκαν για την προστασία και την διατήρηση τουλάχιστον του 30% του χερσαίου εδάφους και των θαλάσσιων ζωνών τους ως το 2030.
«Ο Καναδάς σημειώνει ιστορική πρόοδο για να επιτύχει την δέσμευση που έχουμε αναλάβει», δήλωσε ο Τριντό. «Θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε παγκόσμια υποστήριξη για να επιτύχουμε τον στόχο αυτόν και να προστατευτεί η βιοποικιλότητα σε όλον τον πλανήτη», πρόσθεσε.
Επί του παρόντος περίπου το 17% του χερσαίου εδάφους της γης τελεί υπό προστασία, σύμφωνα με έκθεση του 2021 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ωστόσο μόνον το 7% των ωκεανών παγκοσμίως τελεί υπό κάποιου είδους σχέδιο διατήρησης, με λιγότερο από 3% να τελεί υπό αυξημένη προστασία.
Latest News
ΔΕΔΔΗΕ: Η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ σε μία εφαρμογή
Η νέα εφαρμογή τυ ΔΕΔΔΗΕ δείχνει πόση ενέργεια παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ελλάδα
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ξεκινά την κατασκευή τριών νέων αιολικών πάρκων - Συνολικής ισχύος 100 MW
Τα νέα αιολικά πάρκα ξεκινούν να κατασκευάζονται στη Ροδόπη, τη Φωκίδα και την Αργολίδα με την προμήθεια 19 νέων ανεμογεννητριών του οίκου Nordex
Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
Το έργο TRIĒRĒS επικεντρώνεται στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου με γεωγραφική αναφορά στα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα