Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα Βιομηχανικά Πάρκα νέας γενιάς με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι νέες πράσινες και πιο ψηφιακές υποδομές στο πνεύμα του Industry 4.0 θα υλοποιηθούν με τη σφραγίδα της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας. Επενδυτικά σχέδια για αναβαθμισμένες ενεργειακά υποδομές και «έξυπνες» βιομηχανικές περιοχές, ύψους 300.000 έως 20 εκατ. ευρώ, θα μπουν στη γραμμή της εκκίνησης, με δύναμη πυρός 62,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσω της δράσης, αναμένεται η δημιουργία, αναβάθμιση ή εξυγίανση περίπου εννέα βιομηχανικών πάρκων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 και η ενίσχυση του Thess INTEC με επιπλέον 35 εκατ. ευρώ, που ανεβάζουν στα 100 εκατ. ευρώ, τους πόρους του RRFπου θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής βιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα νέα βιομηχανικά πάρκα στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» δημοσιεύθηκε εχθές από το ΤΑΙΠΕΔ που έχει επιλεγεί ως φορέας ωρίμανσης. Η σχετική συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισφραγίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, με συνολική δημόσια δαπάνη 62.998.348,36 ευρώ. Για το τρέχον έτος οι πιστώσεις, βάσει της απόφασης ένταξης του έργου, ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ.
Έξυπνες υποδομές, προστασία υδάτινων πόρων και ηλεκτροκίνηση
Η δράση θα επικεντρωθεί στη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς με ειδικά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης, στις υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία «έξυπνων» βιομηχανικών περιοχών, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται ακόμα έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων (οι επενδύσεις θα έχουν μέσο δείκτη διαρροών υποδομής (ILI) χαμηλότερο ή ίσο του 1,5), συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, υποδομές ηλεκτροκίνησης ή ακόμα και βιομεθανίου για τις μεταφορές, καθώς και έργα αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών.
Η συμβολή του ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα καταβληθεί από το RRF με τη μορφή επιχορήγησης, για τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα ανέλθει σε 37.998.348,36 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τμήμα Ι της δράσης που αφορά τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων επόμενης γενιάς, την επέκταση, εκσυγχρονισμό́ ή αναβάθμιση υφιστάμενων και τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.
Σε αυτό το τμήμα, δημόσια συμμετοχή μπορεί να ανέλθει κατά το μέγιστο στο 50% του κόστους. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον αντίστοιχο ποσό θα είναι η ιδιωτική επένδυση. Επιλέξιμες δαπάνες είναι, μεταξύ άλλων, αυτές που αφορούν στην εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών, στην κατασκευή έργων υποδομής, κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τις «έξυπνες» τεχνολογικές υποδομές, τα έργα υδροληψίας, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, εξυγίανσης του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Τα υπόλοιπα 25 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν, στο πλαίσιο του τμήματος ΙΙ, την κατασκευή υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων της εγχώριας αγοράς, όσο και τρίτων χρηστών του δικτύου, με τους ιδίους όρους και προϋποθέσεις. Μοναδικός δυνητικός δικαιούχος σε αυτό το κομμάτι είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, για αυτό και εξαιρείται από το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.
Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υποβάλλονται από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 27 Δεκεμβρίου 2022. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Στα ορόσημα του προγράμματος περιλαμβάνεται ακόμα εντός του 2023 η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων