
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν τα Βιομηχανικά Πάρκα νέας γενιάς με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι νέες πράσινες και πιο ψηφιακές υποδομές στο πνεύμα του Industry 4.0 θα υλοποιηθούν με τη σφραγίδα της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας. Επενδυτικά σχέδια για αναβαθμισμένες ενεργειακά υποδομές και «έξυπνες» βιομηχανικές περιοχές, ύψους 300.000 έως 20 εκατ. ευρώ, θα μπουν στη γραμμή της εκκίνησης, με δύναμη πυρός 62,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέσω της δράσης, αναμένεται η δημιουργία, αναβάθμιση ή εξυγίανση περίπου εννέα βιομηχανικών πάρκων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σημειώνεται ότι έχει ήδη ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 και η ενίσχυση του Thess INTEC με επιπλέον 35 εκατ. ευρώ, που ανεβάζουν στα 100 εκατ. ευρώ, τους πόρους του RRFπου θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής βιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης: «Έπεσαν» οι υπογραφές για τα νέα βιομηχανικά πάρκα στο Ταμείο Ανάκαμψης
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη δράση «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» δημοσιεύθηκε εχθές από το ΤΑΙΠΕΔ που έχει επιλεγεί ως φορέας ωρίμανσης. Η σχετική συμφωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισφραγίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, με συνολική δημόσια δαπάνη 62.998.348,36 ευρώ. Για το τρέχον έτος οι πιστώσεις, βάσει της απόφασης ένταξης του έργου, ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ.
Έξυπνες υποδομές, προστασία υδάτινων πόρων και ηλεκτροκίνηση
Η δράση θα επικεντρωθεί στη δημιουργία πάρκων νέας γενιάς με ειδικά κριτήρια ενεργειακής απόδοσης, στις υποδομές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία «έξυπνων» βιομηχανικών περιοχών, καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στον πυρήνα του προγράμματος βρίσκονται ακόμα έργα διαχείρισης των υδάτων και διατήρησης των υδάτινων πόρων (οι επενδύσεις θα έχουν μέσο δείκτη διαρροών υποδομής (ILI) χαμηλότερο ή ίσο του 1,5), συστήματα συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, υποδομές ηλεκτροκίνησης ή ακόμα και βιομεθανίου για τις μεταφορές, καθώς και έργα αποκατάστασης βιομηχανικών περιοχών.
Η συμβολή του ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα καταβληθεί από το RRF με τη μορφή επιχορήγησης, για τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα ανέλθει σε 37.998.348,36 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το τμήμα Ι της δράσης που αφορά τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων επόμενης γενιάς, την επέκταση, εκσυγχρονισμό́ ή αναβάθμιση υφιστάμενων και τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.
Σε αυτό το τμήμα, δημόσια συμμετοχή μπορεί να ανέλθει κατά το μέγιστο στο 50% του κόστους. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον αντίστοιχο ποσό θα είναι η ιδιωτική επένδυση. Επιλέξιμες δαπάνες είναι, μεταξύ άλλων, αυτές που αφορούν στην εκπόνηση σχεδίων υποδομών και μελετών, στην κατασκευή έργων υποδομής, κοινόχρηστων και κοινωφελών υποδομών, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τις «έξυπνες» τεχνολογικές υποδομές, τα έργα υδροληψίας, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, εξυγίανσης του εδάφους από προηγούμενη ρύπανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Τα υπόλοιπα 25 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν, στο πλαίσιο του τμήματος ΙΙ, την κατασκευή υποσταθμών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων της εγχώριας αγοράς, όσο και τρίτων χρηστών του δικτύου, με τους ιδίους όρους και προϋποθέσεις. Μοναδικός δυνητικός δικαιούχος σε αυτό το κομμάτι είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, για αυτό και εξαιρείται από το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων.
Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να υποβάλλονται από τις 24 Οκτωβρίου ως τις 27 Δεκεμβρίου 2022. Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, η δράση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.
Στα ορόσημα του προγράμματος περιλαμβάνεται ακόμα εντός του 2023 η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τα βιομηχανικά επιχειρηματικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ανασφάλειας δικαίου, της επίλυσης ζητημάτων διακυβέρνησης και της παροχής αποτελεσματικών κινήτρων για την εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων