Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησε το πλήρες κείμενο της νομοθεσίας για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (MiCA). Επισήμως, το κείμενο είναι ακόμη ανοιχτό για σχόλια, αλλά πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις συνομιλίες δήλωσαν ότι είναι, στην πράξη, οριστικοποιημένο.
Ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου, που διέρρευσε με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου, παροτρύνει τους φορείς επιβολής της ΕΕ να υιοθετήσουν μια προσέγγιση του νόμου που σημαίνει, ουσιαστικά, ότι οι διατάξεις του θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που κατηγοριοποιούνται ως NFT.
Τι θα ισχύει για του εκδότες κρυπτογραφικών στοιχείων και stablecoin
Μόλις ψηφιστεί ως νόμος, το MiCA θα απαιτεί από τους εκδότες κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων να δημοσιεύουν whitepapers που περιέχουν τεχνικούς χάρτες πορείας και οι πλατφόρμες να εγγραφούν στις αρχές, ενώ απαιτεί από τους εκδότες stablecoin να διαθέτουν κεφάλαιο και να έχουν συνετή διαχείριση.
Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα αλγοριθμικά stablecoins, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του MiCA όταν αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020. Τα αλγοριθμικά stablecoins – παρόμοια με το πρόσφατα καταρρεύσαν terraUSD (UST), το οποίο χρησιμοποιούσε ένα άλλο κρυπτονόμισμα και ένα κομμάτι κώδικα για να εξισορροπεί την τιμή και την προσφορά του – θα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού «ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο εκδότης σκοπεύει να σχεδιάσει το κρυπτονόμισμα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού για τη διατήρηση σταθερής αξίας».
Ένα παλαιότερο προσχέδιο επεδίωκε επίσης να περιορίσει την έκδοση stablecoins που υποστηρίζονται από αποθεματικά περιουσιακών στοιχείων που εκφράζονται σε «νόμισμα εκτός ΕΕ» για να εισαγάγει «μια ελάχιστη ονομαστική αξία ή να περιορίσει το ποσό που εκδίδεται», κάτι που ο κλάδος φοβόταν ότι θα μπλοκάρει τα δημοφιλή stablecoins που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο ΗΠΑ, όπως το USDC, από την αγορά της ΕΕ. Το νέο σχέδιο προτείνει ο κανόνας αυτός να τροποποιηθεί ώστε να ισχύει για όλους τους εκδότες σταθερών νομισμάτων που εξασφαλίζονται με περιουσιακά στοιχεία, ανεξάρτητα από το νόμισμα της ονομαστικής αξίας.
Τι θα ισχύει για τα NFTs
Τα NFTs είναι συνήθως σχεδιασμένα ώστε να έχουν ένα μοναδικό ψηφιακό αναγνωριστικό που δεν μπορεί να αντιγραφεί, να ανταλλαγεί ή να υποδιαιρεθεί, αλλά η άνοδος των κλασματοποιημένων περιουσιακών στοιχείων – όπου ένα σύνολο από ανταλλάξιμα tokens εκδίδονται για να αντιπροσωπεύουν ένα NFT – έχουν προσελκύσει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών, καθώς θα μπορούσαν να μοιάζουν με παραδοσιακούς τίτλους.
Ενώ το σχέδιο που διέρρευσε δείχνει ότι το MiCA δεν εφαρμόζεται σε NFTs που είναι πραγματικά μοναδικά και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ τους, «η έκδοση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων ως NFT σε μια μεγάλη σειρά ή συλλογή θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη της ανταλλαξιμότητάς τους», αναφέρει το τελικό συμβιβαστικό κείμενο σε μια αιτιολογική σκέψη, ακόμη και αν ο εκδότης τους έδωσε ένα μοναδικό αναγνωριστικό.
Οι λεπτομέρειες της διάταξης έχουν προκαλέσει ανησυχία στον κλάδο: η ακριβής διατύπωση που θα χρησιμοποιηθεί θα μπορούσε να καθορίσει εάν στην πράξη ο κανονισμός καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς NFT – όπως τα παρόμοια, αλλά διαφορετικά Bored Apes, υπονοώντας ότι οι εκδότες και οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης θα εμπίπτουν στους κανονισμούς του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το blockchain, τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα μεταβείτε εδώ.
Για άλλα νέα για κρυπτονομίσματα, μεταβείτε εδώ