H Ευρώπη φαίνεται ότι κυριαρχεί στη λίστα με τις καλύτερες σχολές για μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων – τα λεγόμενα προγράμματα Masters in Management ή MiM – σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι «Financial Times». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα οι ευρωπαϊκές σχολές επιχειρήσεων κυριαρχούν σε μερικά από τα καλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε όλον τον κόσμο. Σχολές από τη Γαλλία καταλαμβάνουν τέσσερις θέσεις από τις δέκα κορυφαίες και σχεδόν το 25% από τις κορυφαίες εκατό στην κατάταξη των «Financial Times» του 2022, όπως αναφέρεται.

Η σχολή St Gallen στην Ελβετία διατήρησε τη θέση της ως το κορυφαίο τέτοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα για 12η συνεχή χρονιά, με τις γαλλικές σχολές HEC Paris, ESCP, Essec και EMLyon να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μαζί με σχολεία από την Ολλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Γερμανία. Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία στην ενδέκατη θέση της σχετικής κατάταξης βρέθηκε η σχολή Tsinghua από την Κίνα.

Η Ευρώπη πρωτοστάτησε στα προγράμματα Master in Management (MiM), τα οποία προτιμώνται κυρίως από άτομα χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες καλές σχολές, ειδικά για τα λεγόμενα προγράμματα MBA που βρίσκονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς και ιδρύματα στην Αυστραλία, την Ινδία, το Μαρόκο, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν, σημειώνεται.

Μισθός. Η κατάταξη των σχολών για προγράμματα MiM από τους «Financial Times» βασίζεται σε σταθμισμένους παράγοντες όπως ο μισθός μετά την αποφοίτηση, η σχέση ποιότητας και τιμής σπουδών, το φύλο των μαθητών και η ποικιλομορφία τόσο μεταξύ των φοιτητών όσο και των καθηγητών, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Το συμβούλιο Graduate Management Admission Council, το οποίο επιβλέπει τη διεξαγωγή των τεστ GMAT για εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούνται από πολλά σχολεία για την αξιολόγηση των αιτήσεων, ανέφερε ότι σχεδόν οι μισές σχολές σε όλον τον κόσμο που προσφέρουν προγράμματα MiM έχουν δει τη ζήτηση να αυξάνεται και ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης προήλθε από ξένους φοιτητές.

Χωριστή έρευνα που διενεργήθηκε νωρίτερα φέτος από την CarringtonCrisp, που είναι εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης, έδειξε αυξημένη ζήτηση από φοιτητές για μεταπτυχιακά μαθήματα που προσφέρουν έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες, την ανάλυση και τη λεγόμενη βιωσιμότητα.

Σχεδόν τα μισά από τα προγράμματα των σχολών επιχειρήσεων που κατατάσσονται από τους «FT» είχαν φοιτήτριες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με τους φοιτητές. Το υψηλότερο ποσοστό με 77% καταγράφηκε στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Tongji στην Κίνα. Το χαμηλότερο ποσοστό με 22% καταγράφηκε στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Tilburg στην Ολλανδία.

Τα 14 από τα 100 σχολεία ανέφεραν ότι τουλάχιστον το ήμισυ του διδακτικού προσωπικού τους ήταν γυναίκες, με ανώτατο όριο το 54% στη σχολή NMIMS στη Βομβάη. Το χαμηλότερο ποσοστό με 15% ήταν στο Ινδικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ του Indore.

Οι μισθοί που αναφέρθηκαν από αποφοίτους σχολών επιχειρήσεων τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος MiM μειώθηκαν ελαφρώς το 2022. Πλέον η μέση ετήσια αμοιβή διαμορφώνεται σε 79.092 δολάρια για το 2022 σε σύγκριση με 80.821 δολάρια που ήταν το 2021. Η σύγκριση αφορά εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρέθηκαν στις σχετικές λίστες και τα δύο αυτά χρόνια. Οι απόφοιτοι του St Gallen ανέφεραν τους δεύτερους υψηλότερους μέσους μισθούς στα 138.091 δολάρια, πίσω από το Ινδικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ του Bangalore με 144.178 δολάρια. Τα ποσά προκύπτουν μετά από προσαρμογή της ισοτιμίας με βάση τη διεθνή αγοραστική δύναμη αναφέρουν επίσης οι «FT».

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive
Εργασία: Οι αλλαγές συνθηκών τα τελευταία χρόνια «απομακρύνουν» τους εργαζόμενους
Executive |

Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup

Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»

Παραπληροφόρηση: Η «καταιγίδα» που πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες
Executive |

Η καταιγίδα της παραπληροφόρησης πλήττει τώρα περισσότερο τις εταιρείες

Οι κυβερνήσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις εκλογές, υποκινεί αναταραχές και βαθαίνει τις κοινωνικές διαιρέσεις - Οι επιχειρήσεις βρίσκονται τώρα επίσης στο στόχαστρο