Το μέλλον της εργασίας, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά από τρία χρόνια πανδημίας, έχει στο επίκεντρό του την έννοια της ευελιξίας και του υβριδικού μοντέλου εργασίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Adecco σε έρευνά της, παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνει η νέα αυτή εργασιακή πραγματικότητα, αρκετά διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων προβληματίζονται για την επίδραση της τηλεργασίας και της εργασιακής εξουθένωσης στην εταιρική κουλτούρα και κυρίως την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Προσέλκυση ταλέντου
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα κληθούν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις του μέλλοντος είναι η προσέλκυση και η διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού. Στο εργασιακό περιβάλλον που διαμόρφωσε η πανδημία, τα νέα στελέχη αναζητούν από τον εργοδότη τους ικανοποιητικές απολαβές, προοπτική ανέλιξης, αλλά και περισσότερη ευελιξία και μεγαλύτερη μέριμνα για την ψυχική ισορροπία τους. Σχετικά με τη ευελιξία, αυτή δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά θα πρέπει να έχει ευρύτερη ερμηνεία και εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για τετραήμερη εργασία.
- Διαβάστε επίσης: Ποιες δεξιότητες κυριαρχούν στο νέο εργασιακό περιβάλλον
Τετραήμερη εργασία
Συχνά επικρατεί η αντίληψη ότι η ευελιξία έχει περιορισμένο εύρος εφαρμογής και συγκεκριμένα αφορά μόνο τη δυνατότητα των εργαζομένων να δουλεύουν από το σπίτι. Στην πραγματικότητα όμως, η ευελιξία εφαρμόζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μια μορφή ευελιξίας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα, είναι η τετραήμερη εργασία. Με τις αποδοχές να μένουν ίδιες και τον χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου να αυξάνεται σε εβδομαδιαία βάση, πολλές έρευνες αναφέρουν αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονα βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας για τους εργαζόμενους. Αξίζει όμως να σημειωθεί, ότι το μοντέλο τετραήμερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα, ο εργαζόμενος να απασχολείται 4 μέρες την εβδομάδα και να λαμβάνει το 80% του μισθού του ή να εργάζεται παραπάνω τις 4 μέρες για να καλύψει τις ώρες από την ημέρα που δεν θα εργάζεται.
Πλεονεκτήματα
Πλέον, η σημασία που δίνουν εργοδότες και εργαζόμενοι στην ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ολοένα και αυξάνεται καθώς φαίνεται ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ευημερία των εργαζομένων. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται με βάση το μοντέλο τετραήμερης εργασίας, δηλώνουν ότι αισθάνονται πιο υγιής, πιο χαρούμενοι και πιο ξεκούραστοι ενώ οι εργοδότες δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοί τους είναι περισσότερο αποδοτικοί και συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους.
Πρόσφατη έρευνα της Adecco σε εργαζομένους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων βιώνει συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνδέοντας αυτά τα επιστημονικά ευρήματα με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την τετραήμερη εργασία, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι και οι επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη από την αλλαγή του εργασιακού μοντέλου, καθώς οι εργαζόμενοί τους θα είναι λιγότερο εξουθενωμένοι και περισσότερο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι. Ήδη, πολλές εταιρείες που εφαρμόζουν το μοντέλο τετραήμερης εργασίας, βλέπουν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως ενισχύεται.
Εταιρείες που εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία
• Η εταιρεία Buffer η οποία ασχολείται με το social media marketing, εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία αρχικά σε πιλοτική μορφή για διάστημα ενός μήνα, αλλά σύντομα την υιοθέτησε σε μόνιμη βάση με πολύ θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σε εσωτερική έρευνα που οργάνωσε η εταιρεία, το 91% των υπαλλήλων απάντησαν ότι αισθάνονται περισσότερο παραγωγικοί και χαρούμενοι με το μοντέλο τετραήμερης εργασίας. «Η μετάβαση έγινε με αργά αλλά σταθερά βήματα, καλλιεργώντας πρώτα την κατάλληλη νοοτροπία» δήλωσε η Hailley Griffis, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.
• Η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας LDLC εφάρμοσε αρχικά την τετραήμερη εργασία δοκιμαστικά για ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα αποδείχτηκαν πολύ θετικά καθώς η επιχείρηση σημείωσε αύξηση τζίρου κατά 40% χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει επιπλέον προσωπικό. Σύμφωνα με τον CEO της επιχείρησης, Laurent de la Clergerie, «το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην εμπιστοσύνη και στην υπευθυνότητα μεταξύ των εργαζομένων και στην καλλιέργεια ομαδικού κλίματος».
• Η Microsoft είναι επίσης μια εταιρεία που έχει εφαρμόσει το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, καθώς τον Αύγουστο του 2019, τα γραφεία της εταιρείας στην Ιαπωνία ήταν κλειστά κάθε Παρασκευή. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση 40% στην παραγωγικότητα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που δεν εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία.
• Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών καλυμμάτων για αυτοκίνητα Diamondback Covers, μείωσε τις ώρες που εργάζονται οι υπάλληλοι στο εργοστάσιο κάθε εβδομάδα (από 40 ώρες/εβδομάδα σε 35 ώρες/εβδομάδα) χωρίς όμως να μειώσει και τις απολαβές των εργαζομένων, ενώ έκανε και νέες προσλήψεις προσωπικού για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Η εταιρεία ανέμενε ότι μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5 % θα οδηγούσε σε παρόμοια αύξηση του κόστους εργασίας. Λόγω της αυξημένης απόδοσης των εργαζομένων όμως (εξαιτίας της τετραήμερης εργασίας) το κόστος αυξήθηκε μόνο κατά 3%.
Υπάρχουν όμως και παραδείγματα εταιρειών, όπως η αλυσίδα fast-food, Shake Shack, που προσπάθησαν να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι γεγονός, ότι δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους αυτό το μοντέλο εργασίας, καθώς στον κλάδο των κατασκευών για παράδειγμα, οι εργάτες (που ήδη επιβαρύνονται αρκετά λόγω της φύσης της δουλειάς τους) ενδέχεται να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα μοντέλο, στο οποίο θα δουλεύουν περισσότερες ώρες την εβδομάδα για να απολαύσουν απλώς μια μέρα ρεπό παραπάνω.
Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία και Τσεχία δηλώνει σχετικά: «Η πανδημία ανέδειξε τα υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα εργασίας ως μια αναγκαιότητα για την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού βίου. Η ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων αποτελεί ένα στοίχημα για την περαιτέρω υιοθέτηση τακτικών ευέλικτης εργασίας που εξυπηρετούν τις προτιμήσεις των εργαζομένων, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις εξελισσόμενες επιχειρησιακές ανάγκες που έχουν προκύψει στον συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμο της εργασίας».
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους