![Σκρέκας: Μειώθηκε 40% η εγχώρια κατανάλωση στο φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/skrek.jpg)
Μείωση 40% παρουσιάζει η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρυσι, διάστημα στο οποίο αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές ενέργειας προς την Ιταλία και τα Βαλκάνια.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας χθες στο Βουκουρέστι, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου όπου παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διασφάλιση επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα αλλά και την ουσιαστική βοήθεια που παρέσχε η χώρα μας προς τα κράτη της περιοχής υποστηρίζοντας τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.
Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν μπαίνει πλαφόν στο φυσικό αέριο;
Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε:
- Στη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο κατά 40%, σε σχέση με πέρυσι.
- Στις εξαγωγές φυσικού αερίου που πλησιάζουν εφέτος τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα έναντι 0.7 πέρυσι. Η Ελλάδα έχει εξάγει περισσότερες από 18 TWh φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και 2 TWh στην Ιταλία
- Στο ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό. Ήδη έ από τον Ιούνιο έχει αυξηθεί η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG κατά 12%.
- Στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού την 1η Οκτωβρίου.
- Στη συμβολή του αγωγού TAP που καλύπτει μέχρι στιγμής σχεδόν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Ελλάδα ήταν πάντα πυλώνας σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικά έργα υποδομών ενέργειας ενώ παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Ο αγωγός IGB είναι έτοιμος να λειτουργήσει ενώ το FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται, η χωρητικότητα LNG στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 bcm μέσα στα επόμενα 3 χρόνια».
Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην εθνική ενεργειακή στρατηγική για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, επισημαίνοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% του ενεργειακού μείγματος της χώρας και αναμένεται να φτάσουν το 60% τα επόμενα 3 χρόνια ενώ η παραγωγή ΑΠΕ θα προσεγγίσει φέτος το επίπεδο ρεκόρ των 20 ΤWh.
Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας: «Οι ρωσικές απειλές, με όπλο την ενέργεια, δεν υπονόμευσαν την αποφασιστικότητα, την ενότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης μας. Σε αυτή την καθοριστική στιγμή για ολόκληρη την Ευρώπη, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με ισχυρές συνέργειες και καθοριστικό περιφερειακό αποτύπωμα, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για τα κράτη μας, με προσιτές τιμές για τους καταναλωτές».
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Μολδαβίας, Andrei Spînu, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rossen Hristov, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Mykola Kolisnyk, ο Υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Sztáray και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Chevron: Απολύει έως και το 20% των εργαζομένων – Γιατί ο γίγαντας του πετρελαίου χάνει… ύψος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mark-nelson-hero-2-600x396.jpg)
Η Chevron διώχνει 1 στους 5 εργαζομένους - Πώς ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε... λιτή εταιρεία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε ότι θα απλύσει το 15% έως το 20% του προσωπικού της σε ΗΠΑ και άλλες χώρες
![Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Ο πρώτος πάροχος που προσφέρει σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/mitropoulos-fysiko-aerio-600x400.jpg)
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr για αλλαγή παρόχου
Η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος», αναπτύσσει υποδομές για σύναψη συμβολαίων μέσω gov.gr-Εξοικονόμηση χρόνου στην υποβολή των αιτήσεων
![Φυσικό αέριο: Την σύνδεση με την Φλώρινα ανακοίνωσε η Enaon EDA](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Florina_Photo-3-600x400.jpg)
Έφτασε το φυσικό αέριο στη Φλώρινα- Εκδήλωση της Enaon EDA
Εκδήλωση στη Φλώρινα για τον εφοδιασμό του δικτύου με φυσικό αέριο πραγματοποίησε η Enaon EDA - Στις 4.000 οι αιτήσεις σύνδεσης που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio-600x338.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση φυσικού αερίου - Οι εισαγωγές σε LNG και από Ρωσία [γραφήματα]
Κατά 27,2% αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση σε φυσικό αέριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2024. Στη χειρότερη θέση η Ελλάδα από τα κράτη μέλη της ΕΕ
![Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-17-600x387.jpg)
Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον νέο παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη
Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε την Ελλάδα εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στις ενεργειακές εξελίξεις
![Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/russian_gas-600x416.jpg)
Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου προσανατολίζεται η Κομισιόν - Ποιοι αντιδρούν
Το φυσικό αέριο «καίει» την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας - Η τιμή του έφτασε να είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ
![Ενεργειακό κόστος: Τριπλό πυρ σε επιχειρήσεις από αέριο, ρεύμα και ρύπους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/revma-1-768x432-600x338.jpg)
Τριπλό πυρ στο ενεργειακό κόστος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων
Φωτιά παίρνει το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τις τιμές του TTF να χτυπούν υψηλά διετίας – Οι επιπτώσεις σε ρεύμα και ρύπους
![Ηλεκτρική ενέργεια: Αυξήσεις στα τιμολόγια Μαρτίου δείχνει το ράλι του φυσικού αερίου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/shutterstock_679399249-600x400.jpg)
Χωρίς φρένα οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια-Τι έρχεται στους λογαριασμούς ρεύματος [γράφημα]
Ράλι τιμών 61% τις τελευταίες 4 ημέρες στην ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Φωτιά 45% στο φυσικό αέριο TTF
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου