Ξεκίνησαν σύμφωνα με το Reuters την Παρασκευή τα δημοψηφίσματα σε Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που είχε προαναγγείλει η Ρωσία με στόχο την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας.

Το Κίεβο χαρακτήρισε την διαδικασία «παράνομη απάτη» με τους κατοίκους να απειλούνται με τιμωρία σε περίπτωση που απέχουν. Τα δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των περιοχών από τη Μόσχα έρχονται σε μια στιγμή που η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής επικράτειας. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια εκτοπισμένοι και βαρύ πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επτάμηνων πολεμικών συγκρούσεων.

Διαβάστε επίσης: Το NATO διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα ρωσικά «ψευδοδημοψηφίσματα»

Η προσπάθεια του Πούτιν

Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ανακοινώνει επίσης αυτή την εβδομάδα στρατιωτικό σχέδιο για την επιστράτευση 300.000 στρατιωτών για πολεμήσουν στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο φαίνεται να προσπαθεί να έχει και πάλι το πάνω χέρι.

Και με την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία, η Μόσχα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τις επιθέσεις ανακατάληψης ως επίθεση στην ίδια τη Ρωσία, μια προειδοποίηση προς το Κίεβο και τους δυτικούς του συμμάχους.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή» της για να προστατευθεί, παραπέμποντας σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», είπε.

Τα δημοψηφίσματα συζητούνταν επί μήνες από τις εγκατεστημένες από τη Μόσχα αρχές στις τέσσερις περιοχές – στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας – αλλά οι πρόσφατες νίκες του Κιέβου στο πεδίο της μάχης οδήγησαν σε έναν αγώνα για τον προγραμματισμό τους.

Χωρίς νομικό βάρος

Η ψηφοφορία στις επαρχίες Λουχάνσκ, Ντόνετσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη. Ο Serhiy Gaidai, κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ της Ουκρανίας, δήλωσε ότι στην πόλη Starobilsk, οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στον πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη μέχρι την Τρίτη και ένοπλες ομάδες ψάχνουν σπίτια σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν τους πολίτες να βγουν και να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Ουκρανία και Δύση υποστηρίζουν ότι τα δημοψηφίσματα  στερούνται νομιμότητας και αποτελούν πρόδρομο μιας παράνομης προσάρτησης. Δεν θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές και μεγάλο μέρος του πληθυσμού που κατοικούσε στις περιοχές πριν τον πόλεμο έχει φύγει.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί τις εκλογές, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν θα έχουν νομικό βάρος, καθώς δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Ουκρανίας ή τα διεθνή πρότυπα και οι περιοχές δεν είναι ασφαλείς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα