Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στρατηγικό πλάνο του Υπερταμείου, με έμφαση στα ακίνητα και την αύξηση κατά 15% της αξίας της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται ως το 2024. Και αυτό μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με το ενεργειακό κόστος να πιέζει τα έσοδα των θυγατρικών του, χωρίς όμως να μετακυλίονται οι αυξήσεις στους καταναλωτές σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες και τα τιμολόγια του νερού.

Στο ντεμπούτο του – ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – εντός του 2022 θα επενδυθούν τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, βάζοντας τα θεμέλια για να οικοδομηθεί ένα public wealth fund που θα χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης τόσο με τους πολίτες όσο και με τους επενδυτές. Σημειώνεται ότι στην επενδυτική του δραστηριότητα συγκαταλέγεται και η ενίσχυση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Διαβάστε επίσης: Υπερταμείο: «Γκάζι» για ΔΕΘ, Εγνατία, λιμάνια και τουριστικά ακίνητα

Απαραίτητη συνθήκη σε κάθε περίπτωση αποτελεί η ύπαρξη όρων βιωσιμότητας βάσει των αρχών που λειτουργούν τα εθνικά επενδυτικά ταμεία διεθνώς.

«Επιστροφή»

Ενεργοποιώντας τον επενδυτικό του ρόλο, το Υπερταμείο εξασφαλίζει μια επιπρόσθετη «επιστροφή» στην ελληνική οικονομία, πέρα από τη συμβολή του στο χρέος και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μέσα στη διετία θα επενδυθούν περίπου 50 εκατ. ευρώ σε εταιρείες και επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Προς τον σκοπό αυτόν, αναζητείται ήδη επενδυτικός σύμβουλος μέσω σχετικού ανοιχτού διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επιλογής του αναδόχου.

Πρόκειται ουσιαστικά για outsourcing που θα συμβάλει στην απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας, ώστε να χτιστούν εσωτερικά αξιόπιστες δομές οι οποίες και θα οδηγήσουν στην επένδυση ακόμα υψηλότερων ποσών από τα μερίσματα των θυγατρικών του Υπερταμείου απευθείας στην πραγματική οικονομία. Οι συνεργασίες με ξένα funds αλλά και οι συνεπενδύσεις με τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν επίσης άξονες του σχεδιασμού για τη μεγιστοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Προοπτικές

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η αξιοποίηση ακινήτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κλάδος του real estate στη χώρα μας παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές. Εχει ήδη δρομολογηθεί η πλήρης χαρτογράφηση των ακινήτων του Δημοσίου, μαζί με τη νομική τους εικόνα. Το πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» για τη fast track καταγραφή και αποτίμηση σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αφορά σε πρώτη φάση 500 ακίνητα και εν συνεχεία επιπλέον 500. Πρόγραμμα που θα αποτελέσει τον πιλότο για την κατηγοριοποίηση και αξιολόγηση του συνόλου των περίπου 77.000 ακινήτων που κατέχουν οι θυγατρικές του Υπερταμείου, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος σε σύγκριση με αντίστοιχα ξένα ταμεία.

Διαγωνισμός

Στόχος είναι το πλάνο αποτιμήσεων το 2023 να επεκταθεί στο σύνολο των ακινήτων τόσο της ΕΤΑΔ όσο και των υπόλοιπων εταιρειών (ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΑΙΠΕΔ, συγκοινωνιακοί φορείς), σε συνεργασία με την αγορά. Γι’ αυτό και θα γίνει διαγωνισμός για σύναψη Συμφωνίας Πλαισίου, ώστε μέσα στην τριετία να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια ακίνητα είναι ώριμα και αξιοποιήσιμα, τι απαιτείται για να ωριμάσουν, αλλά και ποια είναι τα προβλήματα που τα ακολουθούν.

Οπως ανέδειξε κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Υπερταμείου στη ΔΕΘ ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, αυτό αποτελεί ένα αξιόπιστο «όχημα» προσέλκυσης επενδύσεων για τη δημόσια περιουσία, διότι διαθέτει, στα πρότυπα των ξένων public wealth funds, το απαραίτητο governance. Η λειτουργία του υπό τη σκέπη του Δημοσίου, που είναι και ο μοναδικός του μέτοχος, προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, η μη κρατική εμπλοκή στο επιχειρησιακό κομμάτι βγάζει εκτός πλάνου τον λεγόμενο εκλογικό κύκλο, που αποτελεί μεγάλο ρίσκο για ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επίσης, η σύνδεση σε επίπεδο διακυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προσφέρει μια ακόμα εξασφάλιση ότι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες μορφές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Τα logistics

Η μεγάλη ζήτηση ακινήτων για την ανάπτυξη κέντρων εφοδιαστικής βάζει στην πρώτη γραμμή τις επενδύσεις στα logistics. Ο λευκός καπνός για το Θριάσιο Ι των 588 στρ., ιδιοκτησίας της θυγατρικής ΓΑΙΑΟΣΕ, έβαλε μπρος τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics hub στη χώρα. Ακολουθεί, με τη συμβολή της ειδικής μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, η ωρίμαση του μεγάλου ακινήτου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου πολυτροπικών μεταφορών της Βόρειας Ελλάδας. Μια επένδυση η οποία μπορεί να φτάσει και τα 260 εκατ. ευρώ.

Στην Καλαμάτα

Οι ευκαιρίες όμως δεν εξαντλούνται στο real estate. Πριν από δέκα ημέρες ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας για διάστημα περί τα 40 έτη. Η ακριβής διάρκεια όπως και η συμμετοχή ή μη του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου, με μειοψηφικό ποσοστό που δύναται να φτάσει ως 15%, καθώς και όλες οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στη β’ φάση του διαγωνισμού.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Το Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Σπίτι μου 2: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος-Όλες οι λεπτομέρειες
Ακίνητα |

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες

Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια