Προ των πυλών είναι η θέσπιση κινήτρων για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη θα συμπεριληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να τεθεί – το συντομότερο δυνατό – σε εφαρμογή. Κι αυτό έτσι ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια περιορισμού της μαύρης εργασίας, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλοί εργαζόμενοι, που δηλώνονται ως μερικής απασχόλησης, εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες.
Το δεύτερο μέτρο που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο – και εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ – αφορά η αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – ΔΕΘ: «Ανακοινώνω 21 δράσεις σε 3 φάσεις»
Τι προβλέπει η διάταξη για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης
Η διάταξη με τα κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προβλέπει για τις επιχειρήσεις, μείωση της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζόμενων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.
Συγκεκριμένα, από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου.
Η αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας
Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπει την αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας κατά 3 μήνες στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές, στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στο θέμα του χρόνου άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούνται άδεια 9 μηνών.
Παράλληλα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, όπως τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί και αναζητηθεί αρμοδίως, την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, την κατάργηση της εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, χωρίς αυτή να είναι ανταποδοτική, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών – «μάχιμης πενταετίας» – στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας. Παύση – υπό όρους – της ποινικής δίωξης οφειλετών ρυθμισμένων οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση.
Καθιέρωση πλαφόν στο ύψος και της επικουρικής σύνταξης το οποίο θα είναι ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα το πλαφόν θα φθάνει τα 1.382,40 ευρώ. Και ενιαιοποίηση των κανόνων παροχής συντάξεων αναπηρίας. Δηλαδή μείωση – για όλους – στο 50% (από 67%) του ποσοστού αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη παροχών αναπηρίας.
Latest News
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες