Απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνουν οι συνέπειες από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την πρόσφατη επιλογή της Ρωσίας να κλείσει τον Nord Stream 1, στερώντας το πολύτιμο φυσικό αέριο από την Ευρώπη και ειδικά την ηγεμονική οικονομική δύναμη της ΕΕ, την Γερμανία.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας σε ύψη ρεκόρ απειλούν μεταξύ άλλων τη βιωσιμότητα πολλών βιομηχανικών κλάδων, ακόμα και αυτών που παράγουν βασικά είδη που αφορούν στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα το χαρτί υγείας!
Η κατασκευή ενός μόνο ρολού χαρτιού υγείας πλάτους 2 μέτρων στο εργοστάσιο Essity της Γερμανίας στο Mainz-Kostheim, όπου ο ποταμός Μάιν συναντά τον Ρήνο, απαιτεί 700 κιλοβατώρες φυσικού αερίου — αρκετή ποσότητα για τη θέρμανση ενός σπιτιού για αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Με το κόστος ενέργειας να αυξάνεται και τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας να ενισχύονται, η Essity αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές στα προϊόντα της και να στραφεί σε άλλες πηγές καυσίμων, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ των Financial Times.
Η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας έχει θέσει τους παραγωγούς χαρτιού υγείας υπό έντονη πίεση. Ορισμένοι έχουν ήδη σταματήσει ή περικόψει την παραγωγή τους και οι οικονομολόγοι φοβούνται έναν ευρύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία και την ανάπτυξη.
Φθηνότερη η βενζίνη αλλά… έχουμε δρόμο
Οσοι βάζουν βενζίνη στα αυτοκίνητά τους βλέπουν ότι οι τιμές στα καύσιμα έχουν αποκλιμακωθεί. Σε πολλά πρατήρια η τιμή της αμόλυβδης είναι κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο και πλησιάζει να σπάσει και το 1,8 ευρώ. Σημαντική ελάφρυνση αν σκεφτεί κανείς ότι στις αρχές του καλοκαιριού πολλοί εξέφραζαν φόβους ότι μπορεί να φτάσει και τα 3 ευρώ.
Βεβαίως, στην Αττική η μέση τιμή είναι πάνω από 1.90 ευρώ το λίτρο. Ξέρετε ποια ήταν η μέση τιμή της αμόλυβδης τον περασμένο Δεκέμβριο; Κοντά στο 1,74 ευρώ το λίτρο. Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 η μέση τιμή ήταν στο 1,7 ευρώ το λίτρο.
Στις διεθνείς αγορές το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι χθες. Είναι δε χαμηλό εννέα μηνών, φτάνοντας στα επίπεδα της προ πολέμου περιόδου.
Να πούμε μόνο ότι στις 24 Αυγούστου, μόλις πριν από ένα μήνα ήταν στα 101 δολάρια το βαρέλι.
Για να δούμε πότε θα φτάσει στην Ελλάδα να πωλείται η αμόλυβδη σε «κανονικά» επίπεδα. Όπως δηλαδή τον Ιανουάριο του 2021 όπου ήταν κοντά στο 1,43 ευρώ το λίτρο. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη…
Η Μελόνι και ο φόβος ιταλικής «μόλυνσης»
Ισως πολλοί να μην το καταλαβαίνουν, όμως, οι αυριανές εκλογές στην Ιταλία ενδεχομένως να προκαλέσουν νέες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε μια χρονική συγκυρία που τίποτε δεν πάει καλά. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός υπό την Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να επικρατήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση, φέροντας νέες αβεβαιότητες στις αγορές.
Και δεν ξέρουμε αν η νέα κυβέρνηση θέσει θέμα… Italexit, κάτι που θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, είναι σίγουρο ότι οι επενδυτές δεν θα κοιμούνται ήσυχοι το επόμενο διάστημα.
Η Ιταλία, Τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ΕΕ, κλονίζεται τον τελευταίο καιρό τόσο από τις εσωτερικές πολιτικές ανισορροπίες της όσο και από την κακή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται. Μια κυβέρνηση με σαφή αντιευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα παίξει βαρύνοντα ρόλο στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουν οι Βρυξέλλες.
Κάποιοι, από την άλλη, λένε ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να «ξυπνήσει» την Ευρωπαϊκή Ενωση και να… πάρει το μπαζούκας της για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.
Συνήθως, ο μπαμπούλας μια αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης να δρα… ευρωπαϊκή και ενωσιακά, και ίσως δούμε καλύτερες αποφάσεις από τις Βρυξέλλες, υπό την πίεση της Ιταλίας.
Εκτός κι αν η Μελόνι και οι φίλοι της, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι, έχουν άλλη ατζέντα…
Ανατροπές στις τράπεζες και εθελούσιες
Πολλές ανατροπές αναμένεται να έχουμε το επόμενο διάστημα στον τραπεζικό κλάδο. Όχι μόνος επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες «σωτήριας» της Attica Bank, η οποία δεν είναι έτσι κι αλλιώς συστημική τράπεζα. Αλλά και γιατί οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο μπορεί να επηρεάσουν και τους άλλους «παίκτες» του τραπεζικού χώρου.
Προς το παρόν, πάντως, γίνονται κινήσεις αναδιάρθρωσης με την αρχή να την κάνει η Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, και μάλιστα γενναίο.
Η μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών είναι στόχος που πρέπει να επιτευχθεί άμεσα, ειδικά από τη στιγμή όπου πολλές τραπεζικές εργασίες διεξάγονται πλέον ηλεκτρονικά. Επομένως, πολλά υποκαταστήματα ουσιαστικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ξεκινήσει τις ενέργειες που απαιτούνται.
Η Πειραιώς χθες ανακοίνωσε ότι όσοι θέλουν να φύγουν από την τράπεζα, ειδικά εκείνοι που εργάζονται στο δίκτυο το οποίο είναι υπό αναδιάρθρωση, θα πάρουν αποζημιώσεις που μπορεί να φτάνουν τις 160 χιλιάδες ευρώ.
Με πληρωμές άλλων προνομίων το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει έως και τις 180.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου με σκοπό ο αριθμός των εργαζόμενων να πέσει κάτω από τα 8.000 από 8.500 που είναι τώρα.
Υπάρχουν δύο επιλογές για τους εργαζόμενους:
Η άμεση αποχώρηση με λήψη του 100% της αποζημίωσης
Η μακροχρόνια άδεια με λήψη του 50% της αποζημίωσης και καταβολή έως και το 70% του μικτού μηνιαίου μισθού για 2 χρόνια
Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, και άλλες τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν ανάλογα προγράμματα εθελουσίας.
Πετροδολάρια για τραπεζικές μετοχές
Και μιας και μιλάμε για τράπεζες, να σας ενημερώσουμε ότι πέρα από το ενδιαφέρον από Σαουδαραβικής πλευράς για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου στην Εθνική Τράπεζα, υπάρχει κι άλλο παρασκήνιο. Ακούγεται ότι το κρατικό επενδυτικό fund των ΗΑΕ έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την αγορά μεγάλου πακέτου μετοχών άλλης ελληνικής τράπεζας.
Γιατί άραγε είναι «πολύφερνες νύφες» οι ελληνικές τράπεζες για τα πετροδολάρια; Να είναι απλά φήμες ή μήπως η μείωση των κόκκινων δανείων, το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών, τα σχέδια αναδιάρθρωσης και η καλή δουλειά που κάνουν οι managers να προσελκύει καλούς επενδυτές; Θα δούμε αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη
Η… ΔΕΘ της Λαμίας
Την τιμητική της έχει αυτές τις ημέρες η Φθιώτιδα και ειδικά η Λαμία, καθώς ξεκίνησε χθες η έκθεση «Lamia Expo». Και είναι σημαντικό γεγονός για την περιοχή, ανάλογο με αυτό στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ, αλλά χωρίς τις πολιτικές προεκτάσεις.
Μετά από μια επταετία μαρασμού, η έκθεση επανέρχεται και θα φιλοξενήσει 150 και πλέον εκθέτες, Δήμους της Στερεάς Ελλάδας και φυσικά τους Υποστηρικτές της Έκθεσης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τον Δήμο Λαμιέων, αλλά και τα Επιμελητήρια Στερεάς Ελλάδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας & Φωκίδας.
Χθες, μάλιστα στα εγκαίνια συγκεντρώθηκε πολύς… και καλός κόσμος. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Γιάννης Σαρακιώτης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης, Φ. Σπανός, ο δήμαρχος της Αθήνας, Κ. Μπακογιάννης και πολλοί ακόμη.
Στις εγκαταστάσεις της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας θα γίνεται… γιορτή τις επόμενες ημέρες ενώ ήδη έχουν μπει σε τροχιά τα σχέδια για τη νέα ΠΕΛ, ένα έργο που μπορεί να ξεπεράσει τα 47 εκατ. ευρώ.
Πολλές οι προσλήψεις, αλλά τι γίνεται με τη μισθωτή εργασία
Χρήζουν πολλών ερμηνειών τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εργάνη σχετικά με το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων.
Τα καλά νέα είναι ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου είχαμε 1.917.971 αναγγελίες προσλήψεων και οι αποχωρήσεις έφτασαν. τις 1.680.746 (954.080 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 726.666 οικειοθελείς αποχωρήσεις). Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του έτους ήταν θετικό κατά 237.225 θέσεις εργασίας.
Τα προβληματικά σημεία είναι άλλα. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2022 καταγράφεται μείωση της μισθωτής απασχόλησης. Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 197.982, ενώ οι αποχωρήσεις σε 230.948. Από τις 230.948 συνολικά αποχωρήσεις, οι 103.232 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 127.716 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι έχουμε 23.091 λιγότερες θέσεις εργασίας.
Αλλά ας πάμε και στο είδος της απασχόλησης. Στο σύνολο του οκταμήνου έχουμε σχεδόν 900 χιλιάδες προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σχεδόν οι μισές από όλες (είχαμε και 1.019.457 πλήρους απασχόλησης). Επομένως, είναι εργασία εποχική, με χαμηλές αμοιβές που στη συνέχεια θα οδηγήσει στην ανεργία.
Οι περιζήτητοι κλάδοι για απασχόληση
Ποιοι κλάδοι έκαναν τις περισσότερες προσλήψεις τον Αύγουστο; Όπως αναμενόταν, χρειάστηκαν 13.517 καθαριστές γραφείων, ξενοδοχείων και άλλων χώρων, δηλαδή υπήρχε μεγάλη ανάγκη για καθαρίστριες σε επαγγελματικούς χώρους.
Το επόμενο επάγγελμα με τις περισσότερες προσλήψεις είναι το διδακτικό προσωπικό, καθηγητές, δάσκαλοι κ.λπ. με 4.609 άτομα και ακολουθούν συσκευαστές, συντηρητές προϊόντων τροφίμων και φρούτων (2.811 άτομα), οι οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων (2.365), οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και διανομείς (2.189) και οι ανειδίκευτοι εργάτες (818).
Που έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις; Στην Αττική, 67.921, στην Κεντρική Μακεδονία, 35.803, στην Κρήτη με 15.650 και στο Νότιο Αιγαίο με 12.459.
Στο εδώλιο τα golden boys της Goldman
Ολοι γνωρίζουμε την Goldman Sachs και το ρόλο που έπαιξε διαχρονικά στην ελληνική οικονομία. Από την εποχή Σημίτη και την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, μέχρι τη χρεοκοπία και τα μνημόνια. Μάλιστα η γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρεία άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και γραφεία στην Ελλάδα, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στη χώρα μας… ή απλά επειδή μυρίστηκε χρήμα.
Η Goldman Sachs, λοιπόν, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στις ΗΠΑ, εκεί όπου αν βγει στο φως ένα σκάνδαλο δεν μπορεί κανείς να το κουκουλώσει. Αυτή τη φορά, η εταιρεία και συγκεκριμένα στελέχη της κατηγορούνται για σεξισμό, διακρίσεις φύλου, αμοιβών και σειρά άλλων συμπεριφορών κατά γυναικών. Και τώρα έρχονται οι ομαδικές αγωγές που σίγουρα θα είναι πολλών εκατομμυρίων αφού τουλάχιστον 700 γυναίκες θα είναι κατήγοροι κατά της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες μελών του προσωπικού της Goldman από τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής, διαχείρισης επενδύσεων και ασφαλειών κατήγγειλαν περιστατικά διακρίσεων, σεξουαλικής παρενόχλησης, επιθέσεων, αντιποίνων. Όπως ότι άνδρες μάνατζερ οργάνωναν εκδηλώσεις σε στριπτιτζάδικα και αγώνες γκολφ με σκοπό να αποκλείσουν τις γυναίκες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ευνοιοκρατία φύλου, αξιολογήσεις απόδοσης κ.λπ.
Δύσκολοι καιροί για… golden boys.
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς