
Επανέρχεται στο τραπέζι της Ε.Ε. το ζήτημα της υιοθέτησης κυρώσεων κατά των ρωσικών διαμαντιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ομάδα πέντε κρατών-μελών έχουν σχηματίσει από κοινού πρόταση, στην οποία ζητούν να μπει καθολικό μπλόκο στις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία.
Τα πέντε κράτη που πιέζουν ήδη για ένταξη των διαμαντιών στις κυρώσεις είναι η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία. Στο στόχαστρο τους βρίσκεται κυρίως η Alrosa, που είναι η κυριότερη εταιρεία εξόρυξης παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει από μόνη της το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς ακατέργαστων διαμαντιών.
Διαβάστε επίσης: Τα «ματωμένα διαμάντια» της Ρωσίας και ο σκοτεινός τους ρόλος στον πόλεμο
Η ρωσική παραγωγή διαμαντιών ξεπερνά τα 39 εκατ. καράτια ετησίως, ποσότητα που αναλογεί περίπου στο 30% της ροής διαμαντιών στην διεθνή αγορά. Σε αξία δε, η ρωσική αγορά διαμαντιών θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την Μποτσουάνα.
Ισχυρό εμπόδιο από το Βέλγιο
Εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση, στο πλαίσιο του επόμενου πιθανού γύρου των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, αναμένεται σίγουρα να σταθεί το Βέλγιο, που εξαρχής ήταν κάθετα αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική.
Θυμίζουμε πως η Αμβέρσα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διαμαντιών διεθνώς, οπότε μια πιθανή απαγόρευση στα ρωσικά διαμάντια θα προκαλέσει ζημιά στον κλάδο. Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως τυχόν κυρώσεις θα μειώσουν τον τζίρο του Antwerp World Diamond Centre κατά περίπου 30%.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο, σχολίαζε πως ένα τέτοιο εμπάργκο θα προκαλούσε τεράστια ζημιά σε έναν κλάδο που αναλογεί στο 5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας του και αριθμεί 30.000 θέσεις εργασίας.
Το επόμενο πακέτο κυρώσεων
Πάντως, τα δημοψηφίσματα που οργανώνει η Ρωσία σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και τα οποία θα ολοκληρωθούν την Τρίτη, με προφανή στόχο να προσαρτήσει τα εδάφη αυτά, έχει κινητοποιήσει την Ε.Ε. (όπως και τις ΗΠΑ) προς την κατεύθυνση της λήψης επιπλέον μέτρων κατά της Μόσχας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της προς τα κράτη μέλη την ερχόμενη εβδομάδα. Oι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το νέο πακέτο αναμένεται να ληφθούν από τους ηγέτες των 27, κατά τη συνάντηση τους στην Πράγα, στις 6-7 Οκτωβρίου.


Latest News

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Ιαπωνία: Εξετάζει παραχωρήσεις σε σόγια και ρύζι στις συνομιλίες για τους δασμούς των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν για 90 μέρες τους «αμοιβαίους δασμούς» 24% στα Ιαπωνικά προϊόντα, ενώ σε ισχύ είναι ο καθολικός δασμός 10% και 25% για τα αυτοκίνητα

H Volvo «λύνει το χειρόφρενο» των απολύσεων στις ΗΠΑ - Περικοπές 800 θέσεων εργασίας
Οι απολύσεις στη Volvo είναι η πιο πρόσφατη απάντηση από τη βιομηχανία αυτοκινήτων και φορτηγών που πλήττεται από τους δασμούς

Ντάλι (Fed): Στον «πάγο» τα επιτόκια για όσα χρειαστεί – Πότε βλέπει μειώσεις
Η Ντάλι της Fed εκτιμά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο αυξημένοι φέτος

Ταϊβάν: Φρένο στις ανοικτές πωλήσεις μετοχών εν μέσω δασμολογικής αβεβαιότητας
Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ταϊβάν σημείωσε ότι οι περιορισμοί θα συνεχιστούν, χωρίς να αναφέρει πότε μπορεί να αρθούν.