
Εδώ και τρία χρόνια η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα σε μια μεταφασιστική οργάνωση νεολαίας και αργότερα έγινε ηγέτης του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», καλλιεργεί την εικόνα μιας μετριοπαθούς πολιτικού. Δεν τάσσεται όπως παλαιότερα υπέρ της αποχώρησης της Ιταλίας από την ΕΕ και την ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι επιδιώκει απλά την αναμόρφωσή τους. Σε αντίθεση με άλλες ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παράλληλα στηρίζει τις κυρώσεις στην Ρωσία και την αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως επικροτεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα.
Διαβάστε επίσης – Ιταλία, ώρα εκλογών – Τα μυστικά και τα κλειδιά του εκλογικού συστήματος
Η πρόεδρος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» περιπαίζει όσους Ευρωπαίους φοβούνται μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία. Λέει μάλιστα ότι για το μόνο που ανησυχούν στις Βρυξέλλες είναι μήπως χάσουν έσοδα και εξουσίες. Εκτός αυτού η Τζόρτζια Μελόνι στηρίζει τις συντηρητικές κυβερνήσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία στην αντιπαράθεσή τους για το κράτος δικαίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Διαβάστε επίσης: Το δυνατό χαρτί της Τζόρτζια Μελόνι
«Οι Ιταλοί ψηφοφόροι ενδιαφέρονται λιγότερο για την ευρωπαϊκή ή την εξωτερική πολιτική», εκτιμά ο Λουτς Κλινκχάμερ από το Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο στη Ρώμη και προσθέτει ότι: «Ο προεκλογικός αγώνας περιστράφηκε κυρίως γύρω από το εισόδημα και τα μέτρα στήριξης του πληθυσμού εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Είναι διάχυτος ο φόβος ενδεχόμενης διολίσθησης στη φτώχεια. Οι εκλογές της Κυριακής είναι εκλογές διαμαρτυρίας, όπως είχαμε αρκετές φορές στην Ιταλία την τελευταία δεκαετία, με μόνη διαφορά ότι τώρα οι ελπίδες εναποθέτονται σε ηγέτη της ακροδεξιάς και όχι της αριστεράς».
Διαβάστε επίσης – Η ιδιάζουσα περίπτωση της Τζόρτζια Μελόνι
Ενέργεια και πληθωρισμός μονοπώλησαν τον προεκλογικό αγώνα
Οι τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν κυρίαρχα ζητήματα στον προεκλογικό αγώνα και τις πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση. Δεξιά και αριστερά κόμματα υπόσχονται υψηλότερες δαπάνες για την κοινωνική πολιτική. Την ίδια στιγμή όμως η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς την προσφυγή σε νέο δανεισμό. Όλα τα κόμματα θέλουν να επωφεληθούν από τα 200 δις ευρώ, τα οποία θα λάβει η Ιταλία τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μορφή επιχορηγήσεων ή χαμηλότοκων δανείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Και μόνο για αυτόν τον λόγο καμία νέα ιταλική κυβέρνηση δεν θα θελήσει να συγκρουστεί μετωπικά με την ΕΕ, λέει ο γερμανός ειδικός.
Ο Λοτέντσο Ντι Σίο, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο LUISS της Ρώμης, δηλώνει σε συνέντευξή του στη DW ότι μια κυβέρνηση Μελόνι θα επιδιώξει να προβάλει με σκληρό τρόπο τις ιταλικές θέσεις στις Βρυξέλλες. «Μπορείτε να το θεωρήσετε δεδομένο, είναι όμως απίθανο να αλλάξουν οι βασικές συντεταγμένες της ιταλικής εξωτερικής πολιτικής και της ιταλικής πολιτικής σε σχέση με την Ευρώπη».
Προηγούνται στις δημοσκοπήσεις τα «Αδέλφια της Ιταλίας»
Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων η Τζόρτζια Μελόνι προηγείται σταθερά των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση. Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ενδέχεται να διασφαλίσουν το 25% των ψήφων, ενώ το σοσιαλιστικό «Partito Democratico» γύρω στο 22%. Εφόσον το υπερσυντηρητικό κόμμα της Μελόνι επιδιώξει μια κυβέρνηση συνασπισμού με τα δύο άλλα λαϊκιστικά κόμματατ, τη «Λέγκα» και το «Φόρτσα Ιτάλια», θα διασφάλιζε άνετη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου. Η «Λέγκα» του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις στο 13%, ενώ το «Φόρτσα Ιτάλια» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι γύρω στο 7%. Ας σημειωθεί ότι ο ιταλικός εκλογικός νόμος δίνει στον συνασπισμό κομμάτων που διασφαλίζουν σχετική πλειοψηφία την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.
Ανοιχτό παραμένει πόσο θα άντεχε στην εξουσία μια κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιταλία. Ένας δεξιός συνασπισμός κυβέρνησε την Ιταλία ήδη το 2001. Τότε όμως επικεφαλής της ισχυρότερης δεξιάς παράταξης και πρωθυπουργός ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Για τον γερμανό ειδικό Λουτς Κλινκχάμερ μεταφασίστες και ακροδεξιοί δεν είναι τίποτα καινούργιο στην ιταλική πολιτική: «Η παρουσία μεταφασιστών ήταν έντονη σε διάφορες κυβερνήσεις από το 2001. Από αυτή την άποψη, δεν βλέπω ποια σημαντική ποιοτική διαφορά θα μπορούσε να έχει μια νέα κυβέρνηση υπό την Τζόρτζια Μελόνι».
Πηγή: Deutsche Welle/ Μπερντ Ρίγκερτ
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Latest News

Παρέμβαση Ομπάμα: Καλεί πολίτες, κολέγια και νομικούς να αντισταθούν στην ατζέντα του Τραμπ
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι τα πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι έτοιμα να χάσουν ομοσπονδιακά κονδύλια για να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή ελευθερία, αντί να «εκφοβίζονται»

Αύριο Κυριακή το έκτακτο συνέδριο του CHP – Νέο μήνυμα Ιμάμογλου από τη φυλακή
Λογοκρισία, συλλήψεις και εκφοβισμός στην Τουρκία – «Αυτές είναι οι τελευταίες προσπάθειες μιας χούφτας αβοήθητων και φτωχών ανθρώπων να προστατεύσουν τις θέσεις τους», διαμηνύει ο Ιμάμογλου

Μητσοτάκης για youth pass: Αποτελεί συμβολική κίνηση – Εργαζόμαστε για περισσότερες ευκαιρίες
Ανάρτηση Μητσοτάκη για το youth pass

BHMAGAZINO – Easter Issue: Έρχεται την Κυριακή 6 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ
Το ΒΗΜΑ της Κυριακής κυκλοφορεί στις 6 Απριλίου μαζί με το BHMAGAZINO, που είναι αφιερμένο στην Άνοιξη και την κορυφαία γιορτή του Χριστιανισμού.

Στο Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου τη Δευτέρα - Τι θα συζητήσει με τον Τράμπ
Ο Νετανιάχου επισκέπτεται τον Τραμπ νωρίτερα από όσο αναμενόταν έχοντας στις βαλίτσες του νέα πολεμικά σχέδια

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής και πρόεδρος της Provil, Χρήστος Βογιάννου
Ο Χρήστος Βογιάννου ίδρυσε την εταιρεία Provil το 1994, με στόχο την προώθηση των ελληνικών γεύσεων και υλικών στο εξωτερικό

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί: «Η τέλεια καταιγίδα»
Από τη Ριάνα και την Τέιλορ Σουίφτ μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και Μάικλ Τζόρνταν, οι δισεκατομμυριούχοι της ποπ κουλτούρας και του αθλητισμού έχουν στα χέρια τους όλη τη βιομηχανία του θεάματος.

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ, η ενόχληση στην Τουρκία - Οι δηλώσεις για την πώληση F-35 στην Άγκυρα
Ο Αλέξης Τσίπρaς σε συναντήσεις του με think tanks στις ΗΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή του - Προκάλεσε ενόχληση στην Τουρκία

Καραμέρος: Η κυβέρνηση λέει σε 2,5 εκ. συνταξιούχους και δικαιούχους επιδομάτων να κάνουν Πάσχα με δανεικά
Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά το Πάσχα θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους

Πώς οι δασμοί Τραμπ επηρεάζουν την Ελλάδα - Τι εξετάζει η κυβέρνηση τη Δευτέρα
Οι δασμοί Τραμπ επί τάπητος τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου - Τι θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί