Το ποσό των 270 δισ. ευρώ θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές η Γαλλία το 2023, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δανειστεί ποτέ το γαλλικό κράτος.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (AFT) δήλωσε ότι θα αυξήσει τις εκδόσεις  ομολόγων το επόμενο έτος, παρόλο που οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές στα 305,5 δισ. ευρώ, επειδή σχεδιάζει να αντλήσει λιγότερα χρήματα από τον λογαριασμό του Δημοσίου από ό,τι πέρυσι.

Το ποσό των ομολόγων που λήγουν το επόμενο έτος και πρέπει να εξοφληθούν θα αυξηθεί στα 151,6 δισ. ευρώ από 140,8 δισ. ευρώ φέτος, ανέφερε το AFT. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται ανοδικά και σήμερα και διαμορφώθηκε στο 2,671%.

Εκτός από την έκδοση ομολόγων, η AFT εξήγησε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα καλυφθούν με την άντληση 18 δισ. ευρώ από τον λογαριασμό του Δημοσίου, την αύξηση του ποσού των ανεξόφλητων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου κατά 10,4 δισ. ευρώ, την πρόσβαση σε 6,6 δισ. ευρώ το ειδικό ταμείο που προορίζεται για την απόσβεση του χρέους που συνδέεται με την κρίση του κορωνοϊου και την αξιοποίηση άλλων ταμειακών πόρων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2023, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να μειωθεί στα 158,5 δισ. ευρώ από 172,6 δισ. ευρώ φέτος. Η ανάπτυξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, θα διαμορφωθεί στο 1%. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη της τάξης του ο,6%.

Στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπονται μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από την άνοδο του πληθωρισμού. Μιλώντας ωστόσο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ υπογράμμισε ότι η λογική της λήψης μέτρων ανεξαρτήτως κόστους που επικράτησε κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού δεν μπορεί να συνεχιστεί «διότι» όπως είπε χαρακτηριστικά «θα οδηγούσε σε περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που δεν ενδείκνυται στην παρούσα φάση.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή