
Σε 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το κόστος για την παγκόσμια οικονομία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ο ΟΟΣΑ εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η αποτίμηση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο εάν ένας βαρύς χειμώνας οδηγήσει σε ανεπάρκεια ενέργειας στην Ευρώπη.
Σε έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι ο κόσμος πληρώνει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή και κρίση κόστους ζωής που σε συνδυασμό με την πολιτική της Κίνας για μηδενική COVID-19, «ο πόλεμος έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία βραδύτερης ανάπτυξης και ανόδου του πληθωρισμού – μια κατάσταση που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970».
Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ – Aναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Επισημαίνει, ακόμη, πως «ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλεί δυσκολίες στα ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα και εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου».
Διαβάστε επίσης: Γκεοργκίεβα – ΔΝΤ: Θα βγουν άνθρωποι στους δρόμους αν δεν πατάξουμε τον πληθωρισμό
«Πληρώνουμε πολύ βαρύ τίμημα για τον πόλεμο», δήλωσε ο Άλβαρο Σάντος Περέιρα, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη WSJ.
Στις τελευταίες του προβλέψεις, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 3% φέτος και 2,2% το 2023, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 4,5% και 3,2% που δημοσίευσε πριν από τον πόλεμο.
Από μια άλλη προσέγγιση, στη διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων αποτυπώνεται ένα κόστος για την παγκόσμια οικονομία που ισοδυναμεί με την οικονομική παραγωγή ολόκληρης της γαλλικής οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,3% το 2023, με τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,7%, όταν αντίστοιχα στις προβλέψεις του Ιουνίου έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,6% στην ευρωζώνη και 1,7% στη Γερμανία.
Το κόστος λόγω καυσίμων
Προειδοποιεί, επίσης, ότι η οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη πιο έντονη ύφεση εάν οι τιμές της ενέργειας πάρουν εκ νέου ανοδική τροχιά. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξηθούν κατά 50% στο υπόλοιπο του έτους, η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1,3% το 2023, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,7%.
Μια τέτοια άνοδος των τιμών είναι πιθανή εάν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ελλείψεις ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Για να περιοριστεί αυτός ο κίνδυνος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί μεταξύ 10% και 15% σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.
«Είναι σημαντικό όχι μόνο να εστιάσουμε στις προμήθειες, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μείωση της ζήτησης τους επόμενους μήνες», είπε ο κ. Περέιρα, προσθέτοντας σε σχέση με την επιβολή πλαφόν στην ενέργεια για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: «Αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια, υψηλότερες τιμές σημαίνουν λιγότερη κατανάλωση».
Κρατικό χρέος
Το κόστος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ωθεί τα κρατικά χρέη υψηλότερα και αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού που μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την ανάπτυξη, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ. Προς αποφυγή της συσσώρευσης χρεών συστήνει η βοήθεια από τα κράτη να απευθύνεται στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Υπολογίζει ότι οι 35 κυβερνήσεις των οποίων τις πολιτικές παρακολουθεί έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε οριζόντια μέτρα για να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, έναντι κόστους πιο στοχευμένων μέτρων 15 δισ. δολαρίων.
ΗΠΑ
Ο Οργανισμός μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023 στο 0,5% από 1,2% προηγουμένως, αλλά είπε ότι είναι δυνατή μια πιο απότομη επιβράδυνση εάν ο πληθωρισμός δεν πέσει τόσο γρήγορα όσο ελπίζει η Federal Reserve.
Κίνα
Για την οικονομία της Κίνας προβλέπεται ότι θα ανακάμψει μέτρια το 2023 από την υποτονική ανάπτυξη το 2022 που αντανακλά τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19. Τον Ιούνιο, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ανάπτυξη 4,4% το 2022, αλλά τώρα αναμένει επέκταση μόλις 3,2%. Για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη 4,7%.


Latest News

Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές Nike, Adidas και Puma
Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 46% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από Βιετνάμ - Εταιρείες αθλητικών ειδών, όπως η Adidas και η Puma έχουν μονάδες παραγωγή εκεί

Στο 38,1% ο πληθωρισμός της Τουρκίας τον Μάρτιο - Πώς θα κινηθεί η κεντρική τράπεζα
Αυτή η πτώση του πληθωρισμού στην Τουρκία μπορεί να μη λέει πολλά στην κεντρική τράπεζα λόγω πιο άμεσων κινδύνων που προέρχονται από την πολιτική αναταραχή

Τραμπ: Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος που υπολόγισε τους δασμούς
Πώς υπολογίστηκαν από το επιτελείο του αμερικανού προέδρου οι ακριβείς δασμοί Τραμπ

Ο Τραμπ έβαλε δασμούς και σε... πιγκουίνους
Τα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντς κοντά στην Ανταρκτική είναι μεταξύ των περιοχών που ο Τραμπ επέβαλε δασμούς – Όμως κανείς δεν ζει εκεί εκτός από πιγκουίνους

«Αποφασιστικά αντίμετρα» στους δασμούς Τραμπ προαναγγέλλει η Κίνα - «Μαύρες» οι προβλέψεις
Στο 54% φτάνουν συνολικά ιο δασμοί που θα επιβαρύνουν τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα στις 9 Απριλίου - Πόσο θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη

ING: Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα
Οι ανακοινώσεις δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να είναι η τελευταία υπενθύμιση για την Ευρώπη ότι η διατλαντική σχέση έχει αλλάξει για τα καλά, αναφέρει η ING

Αυτοί είναι οι επτά σωματοφύλακες του Ίλον Μασκ
Ο «υπερυπουργός» του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει τους συνεργάτες του στο DOGE

Oύρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ
«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ με δασμούς επί πάντων - Ανυπολόγιστο το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία
Οι δασμοί Τραμπ που ανακοινώθηκαν είναι κοντά στο χειρότερο σενάριο που περίμενε η αγορά, προειδοποιούν οι αναλυτές - Σοβαρές επιπτώσεις και στις ΗΠΑ

Σκοντάφτει στους δασμούς του Τραμπ η Nike - Πλήγμα στην παραγωγή της
Για τη βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών, όπου κυριαρχεί η Nike, ξημερώνει μια νέα ημέρα - Οι δασμοί πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού κάθε μικρού και μεγάλου παίκτη