
Με δύο διεκδικήσεις κατέρχεται η Αθήνα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, που έχει ως ατζέντα το «πακέτο» μέτρων της Ευρ. Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.
Διαβάστε επίσης – Ενεργειακή κρίση: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει μισό τρισ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, στην κρίσιμη σύνοδο των 27 υπουργών, ο Κώστας Σκρέκας θα εκδηλώσει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν, επιδιώκοντας, ωστόσο σε δύο από τα τρία προτεινόμενα μέτρα βελτιώσεις των διατάξεων προς όφελος της πολιτικής που ακολουθείται στη χώρα μας για τη στήριξη των νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης – Ενέργεια: Ο χειμώνας μιας ακόμη ευρωπαϊκής κρίσης
Οι επιδιώξεις
Τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν και οι επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι:
1. Η επιβολή ανώτατου ορίου εσόδων στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, πλην εκείνης των μονάδων φυσικού αερίου.
Η Ευρ. Επιτροπή θεωρεί ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί με τη χρήση των ΑΠΕ, της πυρηνικής ενέργειας, του άνθρακα, του νερού χωρίς αποθήκευση, της γεωθερμίας και των βιοκαυσίμων έχουν απροσδόκητα κέρδη λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Σε αυτές τις μονάδες προτείνει ανώτατο όριο πληρωμής των παραγωγών με τιμή τα 180 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε αυτό το μέτρο έχοντας επιβάλλει πλαφόν και στο φυσικό αέριο. Ζητά, λοιπόν, να εξαιρεθεί από την πρόταση της Κομισιόν και να διατηρηθεί το ανώτατο όριο στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Όπως και να συνεχίσει να εφαρμόζει το μοντέλο που ξεκίνησε από τον Ιούλιο και είναι ο μηχανισμός ανάκτησης εσόδων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί ώστε αν δεν πάρει εξαίρεση και συγκεκριμένα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο να συνεχίσει την είσπραξη εσόδων από την επιβολή τέλους 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις ποσότητες αερίου που χρησιμοποιούνται από την ηλεκτροπαραγωγή. Τα έσοδα ανέρχονται σε 400 εκ. ευρώ ετησίως.
2. Υποχρεωτική ζήτηση ρεύματος 5% σε ώρες αιχμής και με εθελοντικά μέτρα κατά 10% για το σύνολο της κατανάλωσης.
Η Ελλάδα διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η μείωση στις ώρες αιχμής – μέτρο που αφορά την ενεργοβόρο βιομηχανία – να είναι προαιρετικό. Σημειώνεται ότι οι βαριές βιομηχανίες θα αποζημιώνονται όταν μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος.
3. Η επιβολή έκτακτης φορολόγησης 33% στα υπερβολικά κέρδη των διυλιστηρίων πετρελαίου για το 2022.
Η Κομισιόν θεωρεί ως έκτακτα κέρδη αυτά που είναι πάνω από 20% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας το περασμένο Σάββατο με δηλώσεις του στον Σκάι, είπε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον κανονισμό και τη συγκεκριμένη διάταξη.
Τα ελληνικά διυλιστήρια αντιδρούν σε αυτήν την πρόταση ζητώντας να εξαιρεθούν από τη φορολόγηση τα κέρδη που προέρχονται από την υποχρέωση τήρησης αποθεμάτων και τις εξαγωγές.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022