
Έτοιμο να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Alpha Bank.
Χρηματοδοτήσεις
Μιλώντας στο «Conference on Sustainable finance in uncertain times» του Εconomist Impact που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν τις σημαντικές ροές χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης: Economist – Πανούσης: Εντός στόχων οι ανακτήσεις από τα κόκκινα δάνεια που τιτλοποιήθηκαν
Σύμφωνα με αυτά, το 2020, τη χρονιά της πανδημίας, οι χορηγήσεις ανήλθαν σε 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα ιδιαίτερα χρήσιμα εργοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).
Το 2021, παρά την εκπνοή του προσωρινού πλαισίου στήριξης και τη μείωση των διαθέσιμων πόρων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι χορηγήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στα 20,2 δισ. ευρώ.
Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για το 2022, καθώς τους πρώτους 8 μήνες οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν τα 17,2 δισ. με μικρό μέρος από αυτό να καλύπτεται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κατά τον κ. Ράπανο, «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και ιδιαίτερα οι τράπεζες αναλαμβάνουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο θέμα της ώθησης των επιχειρήσεων προς τα πρότυπα της βιωσιμότητας, συμβάλλοντας στην ανακατανομή κεφαλαίων από δραστηριότητες επιβλαβείς για το περιβάλλον σε βιώσιμα επιχειρηματικά πρότυπα. Παράλληλα, προετοιμάζονται συστηματικά για να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις των κανόνων που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές μας αρχές».
Οι προκλήσεις
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες σε ένα περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων, αλλά και τα επιτεύγματα που έχουν καταφέρει στο «μέτωπο» της μείωσης των ΜΕΑ και της εξυγίανσης των ισολογισμών τους, επανακτώντας πλέον τον βασικό τους ρόλο, τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε, «το τραπεζικό τοπίο έχει μεταμορφωθεί ριζικά. Μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση των καταθέσεων, δείγμα επανάκαμψης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε να χρηματοδοτεί και πάλι την υγιή επιχειρηματικότητα και πιο συγκρατημένα τα ελληνικά νοικοκυριά».
Βιώσιμη ανάπτυξη
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ τόνισε επίσης ότι «το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε από νωρίς στο κάλεσμα για βιώσιμη ανάπτυξη, υιοθετώντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής στο πλαίσιο της Χρηματοοικονομικής Πρωτοβουλίας του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, ενώ έχει χρηματοδοτήσει πολλά επενδυτικά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επεξεργασίας αποβλήτων, κ.ά.».
Διαφάνεια – Υπεύθυνες χορηγήσεις δανείων
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Ράπανος ανέφερε ότι «οι διοικήσεις (σ.σ.: των τραπεζών) έχουμε ιερό καθήκον να διαχειριζόμαστε τις αποταμιεύσεις των πολιτών με σύνεση, διαφάνεια και αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων που επιβάλλουν οι ρυθμιστικές αρχές».
Όπως υπογράμμισε, «δεν θα προχωρήσουμε σε ανεύθυνες χορηγήσεις, που θα δημιουργήσουν νέα σειρά κόκκινων δανείων και θα υποσκάψουν την, με πολλές θυσίες, ανάκτηση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας».
Εξέφρασε την αισιοδοξία του, εκτιμώντας ότι «θα περάσουμε και αυτήν την περίοδο, με θετικό απολογισμό, και το τραπεζικό σύστημα θα συμβάλει και πάλι καθοριστικά στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της ευημερίας του Ελληνικού λαού».


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.