Η κοινή λογική υποστηρίζει ότι αν το δολάριο είναι ισχυρότερο, περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα γίνονται φθηνότερα. Όμως, ισχύει αυτό πραγματικά;
Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε ακριβώς αυτό που προέβλεψαν οι περισσότεροι: αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης – για τρίτη συνεχόμενη φορά. Εδώ και μήνες, οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτοξευθεί με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 40 χρόνια, οπότε η αύξηση του κόστους δανεισμού, όπως ελπίζεται, θα κάνει τα χρήματα λίγο πιο ακριβά και έτσι θα «δροσίσει» την οικονομία που «φλέγεται».
Τα υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτούν τη ζήτηση για δολάρια: ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός «καλαθιού» έξι ξένων νομισμάτων, διαπραγματεύεται τώρα σε υψηλό 20 ετών μετά από άνοδο περίπου 20% το τελευταίο έτος. Σε αυτό το διάστημα, το bitcoin (BTC) έχει υποχωρήσει κατά 58%.
Ο όρος «τσουνάμι» ακούγεται συχνά τελευταία, αλλά πραγματικά αντιπροσωπεύει με ακρίβεια αυτό που συμβαίνει σε μια περίοδο ισχύος του δολαρίου: απλά τραβάει άλλα περιουσιακά στοιχεία μακριά από τα κρυπτονομίσματα. Η κρυπτογράφηση, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και οι τιμές αυξομειώνονται για άλλους λόγους πέρα από την ισχύ του δολαρίου.
Για παράδειγμα, το bitcoin έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Νοέμβριο του 2021, διαπραγματευόμενο κοντά στα 69.000 δολάρια, υπερτετραπλάσιο από εκεί που βρισκόταν το προηγούμενο έτος. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, ο δείκτης δολαρίου πήγε από περίπου 92,7 σε 95. Επιπλέον, οι τιμές φαίνεται συχνά να κινούνται σε σχέση με τη στάση της αγοράς απέναντι στον κίνδυνο. Τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό «ριψοκίνδυνα». Με αυτό το δεδομένο, η κρυπτογράφηση συμπεριφέρεται όπως ορισμένα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες.
Όταν η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας δημοσίευσε στις 13 Σεπτεμβρίου τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του Αυγούστου, ο οποίος παρουσίασε αύξηση 8,3% σε ετήσια βάση (30 μονάδες βάσης υψηλότερη από την αναμενόμενη), οι αγορές μετοχών δέχθηκαν πλήγμα. Ο S&P 500, για παράδειγμα, σημείωσε πτώση 6,2% την εβδομάδα που ακολούθησε την ανακοίνωση.
Ωστόσο, αν εμβαθύνουμε στους τομείς, διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι δεν τα πήγαν τόσο άσχημα όσο άλλοι. Οι χρηματοπιστωτικοί τομείς, για παράδειγμα, έχασαν 5%. Οι μετοχές ακινήτων, από την άλλη πλευρά, υπέστησαν πτώση 9,8% καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν δυσκολότερη τη μόχλευση με ενυπόθηκα δάνεια και ανεβάζουν τα ποσοστά κεφαλαιοποίησης για τα εμπορικά κτίρια.
Συνολικά, η κρυπτογράφηση είχε πολύ χειρότερη πορεία από τις μετοχές την εβδομάδα που ακολούθησε την ανακοίνωση των στοιχείων του ΔΤΚ. Σίγουρα, ένα σημαντικό μέρος οφειλόταν στην πτώση του ether μετά τη συγχώνευση και όχι μόνο λόγω των γενικών συνθηκών της αγοράς, αν και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δείκτη έπεσαν επίσης λόγω του ξεπουλήματος. Εν αντιθέσει, τα νομίσματα που σχετίζονται με το NFT και το metaverse, όπως το APE της ApeCoin, το MANA της Decentraland και το SAND της The Sandbox – υποχώρησε «μόνο» κατά 6,9%, καλύτερα από τέσσερις τομείς μετοχών.
Εν τω μεταξύ, η αγορά προετοιμάζεται για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και από το απόγευμα της Παρασκευής, οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 71,7% ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα του ποσοστού σε ένα εύρος 3,75% έως 4%.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι το blockchain, τι είναι τα κρυπτονομίσματα και πώς αγοράζω κρυπτονομίσματα μεταβείτε εδώ.
Για άλλα νέα για κρυπτονομίσματα, μεταβείτε εδώ.