Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν και εφέτος οι ξένοι επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να αποτυπώνουν άνοδο των αφίξεων σε σχέση με το 2019, χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με φορείς από τα νησιά που πρωτοστατούν στις τουριστικές αφίξεις, χωρίς να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα που δεν παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ υστέρησαν σε κρατήσεις και επισκεψιμότητα. Δεν υπάρχει ελληνικό νησί που δεν προσέλκυσε μεγάλο όγκο ξένων επισκεπτών φέτος, τονίζουν φορείς του κλάδου.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Το ολικό comeback της «βαριάς βιομηχανίας»

Τα νησιά

Ξεκινώντας από τα κοσμοπολιτικα νησιά, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Πάτμος και η Αστυπάλαια, μόνο θετικές διαπιστώσεις καταγράφονται.

Μύκονος: Πάνω από 90% η πληρότητα το καλοκαίρι

Η Μύκονος έτρεξε με πληρότητα πάνω από 90% όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και ο Σεπτέμβριος. Σε ό,τι αφορά τον Οκτώβριο, η εξέλιξη των αφίξεων συμβαδίζει με τον τερματισμό των αεροπορικών συνδέσεων από το εξωτερικό, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Φιορεντίνος, επικεφαλής θεματικού τομέα Τουρισμού της ΝΔ και πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων στο νησί των ανέμων.

Δίνοντας το στίγμα του νησιού τη θερινή περίοδο, επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινήθηκαν με πληρότητα 90% και εξέφρασε την άποψη ότι τα αποτελέσματα των αφίξεων θα είναι καλύτερα από το 2019. Σχετικά με την κίνηση στο αεροδρόμιο του νησιού, τονίστηκε ότι μέχρι στιγμής έχει δεχτεί 677.000 χιλιάδες επισκέπτες σε σχέση με τις 750.000 αεροπορικές αφίξεις του 2019.

Σαντορίνη: Αύξηση 102% των αεροπορικών αφίξεων στο οκτάμηνο φέτος

Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, μόνο από αεροπορική κίνηση σε εσωτερικές και διεθνείς αφίξεις, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου υπερέβη κατά 103% το 2021 και συγκεκριμένα : 1.961.175 το 2022 έναντι 966.067 το προηγούμενο ίδιο διάστημα. Να σημειωθεί ότι η σύγκριση με το 2021 γίνεται γιατί και τον περσινό χρόνο η Σαντορίνη απέδειξε τις “αντοχές” της έναντι της πανδημία, όπως λένε οι φορείς του νησιού.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο με σχεδόν 120%, τον Μάρτιο με σχεδόν 200% , τον Απρίλιο με πάνω από 450% και τον Μάϊο με πάνω από 250% ενώ και τον Ιούνιο ξεπέρασε το 90%. Αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι ο στόχος της επέκτασης της τουριστικής περιόδου επιτεύχθηκε και όπως φαίνεται η σεζόν θα κρατήσει τουλάχιστον για δύο μήνες ακόμα, εξηγούν.

Πάρος: Και τον Οκτώβριο συνεχίζεται η σαιζόν

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Πάρος που ήδη έχει ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019. Οι αφίξεις του Ιουνίου δείχνουν ότι πάνω από 120.000 αφίξεις μετρήθηκαν από θαλάσσης και αέρος με αυξήσεις έναντι του Ιουνίου 2019 που ξεπερνούν το 40%. Συγκεκριμένα τον φετινό Ιούνιο αφίχθησαν αεροπορικώς στο νησί 23.305 άτομα έναντι 16.945 του ίδιου μήνα του 2019 σημειώνοντας την εντυπωσιακή αύξηση του 37,5%. Παράλληλα, καταγράφηκαν 7 αφίξεις ιδιωτικών αεροσκαφών από το εσωτερικό και 2 από το εξωτερικό.Τον ίδιο μήνα, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε με πλοίο το νησί άγγιξε τις 100.000, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τις αφίξεις του αντίστοιχου μήνα του 2019 κατά 5% – 7%, πράγμα που σημαίνει ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ο καλύτερος από πλευράς αφίξεων μέχρι σήμερα στην Πάρο.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Κρατικού Αερολιμένα Πάρου καταδεικνύουν ότι οι αεροπορικές αφίξεις επισκεπτών στο νησί τους δύο τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες του 2022, παρουσίασαν σημαντική αύξηση συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ενώ λοιπόν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019 είχαν αφιχθεί αεροπορικώς στο νησί 22.307 και 22.832 άτομα αντιστοίχως, κατά τους όμοιους φετινούς μήνες αφίχθησαν 28.652 και 27.459 επισκέπτες. Οι πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν προς το νησί τον Ιούλιο 2022 ήταν 589 και τον Αύγουστο 596. Από τα αριθμητικά στοιχεία των αφίξεων συνάγεται ότι οι τουρίστες που προσγειώθηκαν στην Πάρο κατά τη φετινή high season του καλοκαιριού, ήταν αρκετά περισσότεροι από το 2019. Σε ποσοστιαία αποτίμηση, η αύξηση για τον φετινό Ιούλιο ήταν 28% και για τον φετινό Αύγουστο 20%. Σε κάθε περίπτωση, η σεζόν συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει και τον Οκτώβριο, όπως τονίζεται.

Πάτμος: Ξεπέρασε το 2019 η πληρότητα στα καταλύματα τον Αύγουστο φέτος

Το” νησί της αποκάλυψης” τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν προορισμό που ελκύει επισκέπτες ανώτερης οικονομικής στάθμης, κάτι που φάνηκε και στο φετινό καλοκαίρι, καθώς η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τα μεγέθη του 2019.

«Στην Πάτμο, ο φετινός Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικός τουριστικά με υψηλότερη επισκεψιμότητα. Έχουμε διαμορφώσει ένα πολύπλευρο αφήγημα με “όχημα” τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τις βραβευμένες παραλίες μας, την παράδοση, τη θρησκευτικότητα, τον πολιτισμό, την τοπική κουζίνα και τις δραστηριότητες. Τα αναπτυξιακά έργα που δρομολογούμε έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κρουαζιέρας και της προσβασιμότητας των επισκεπτών μας, στοιχεία που γίνονται ήδη ορατά από την τρέχουσα χρονιά», εξηγεί ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες.

Αστυπάλαια: Ανοδο 52% σε αεροπορικές αφίξεις και αντίστοιχα 7,4% ακτοπλοϊκώς στο οκτάμηνο φέτος

Φτάνοντας νοητά στο νησί της πεταλούδας, την Αστυπάλαια, τονίστηκε ότι «έχει επιτύχει εφέτος, εντυπωσιακή άνοδο 52% σε αεροπορικές αφίξεις και αντίστοιχα 7,4% ακτοπλοϊκώς από Μάιο μέχρι και Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019, ενώ η τουριστική περίοδος διευρύνεται και τον Σεπτέμβριο. Παρά τις δυσκολίες του τουριστικού κλάδου κυρίως λόγω της ακρίβειας, η τουριστική σεζόν κινήθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα.

Η Αστυπάλαια για πρώτη φορά μπαίνει τόσο δυναμικά στον τουριστικό “χάρτη” και προσελκύει επισκέπτες και του εξωτερικού, χάρη στην ποιότητα υπηρεσιών των επαγγελματιών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας από νησιά με διεθνή αεροδρόμια, καθώς και στη στρατηγική για “πάντρεμα” της αειφορίας, της αυθεντικότητας και βιωματικών εμπειριών», δηλώνει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας. Στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους φορείς της Μήλου, της Νάξου, της Ιου, της Τήνου, της Ανδρου και της Σίφνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μύλος: Η τουριστική κίνηση να ξεπερνά τα ρεκόρ του 2019

Στη Μύλο επιβεβαιώθηκαν απόλυτα μέχρι στιγμής οι προβλέψεις που έβλεπαν την τουριστική κίνηση να ξεπερνά τα ρεκόρ του 2019, αφού ακόμη και πέρυσι η Μήλος στο δεύτερο μισό της θερινής περιόδου έπιασε τους αριθμούς της προ κοβιντ εποχής, τονίζει ο Αβέρκιος Γαϊτάνης πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.

Νάξος: Σε υψηλά επίπεδα οι κρατήσεις Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου

«Η Νάξος πραγματοποιεί αλλεπάλληλα ρεκόρ κάθε μήνα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε ακτοπλοϊκές αφίξεις. Ήδη για την περίοδο Μάιο – Αύγουστο έχει σημειωθεί αύξηση 7,3%, ενώ το ενδιαφέρον διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για όλο τον Σεπτέμβριο αλλά και μέρος του Οκτωβρίου. Φέτος τα “σκήπτρα” κατέχουν οι τουρίστες από το εξωτερικό και κυρίως από Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και άλλες αγορές.

Χωρίς αμφιβολία το ευρύ τουριστικό, “προϊόν” της Νάξου, που καλύπτει κάθε προτίμηση για χαλάρωση, διασκέδαση, δραστηριότητες και γαστρονομία, “πρωταγωνιστεί” στο κάλεσμα μας και έχει συντελέσει στη φετινή επιτυχία», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

Ιος: Ξεπέρασε φέτος τις αφίξεις του 2019 από Μάιο έως Αύγουστο

«Η Ίος ξεπέρασε φέτος τις αφίξεις του 2019 από Μάιο έως Αύγουστο, παρά το υψηλό κόστος της μετακίνησης λόγω ενεργειακής κρίσης. Είναι ενθαρρυντικό που το ταξιδιωτικό κοινό ανταποκρίνεται στα μηνύματα μας και εστιάζει σε εμπειρίες όπως η γαστρονομία,τα μονοπάτια, ο πολιτισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός, μαζί με τη διασκέδαση και τη χαλάρωση. Η επισκεψιμότητα συντηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό και τον Σεπτέμβριο με αύξηση της ζήτησης για γάμους στο Κυκλαδίτικο νησί του Ομήρου”, επισημαίνει ο Δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας.

Τήνος: κατάφερε και εφέτος να κάνει το θαύμα

Η Τήνος κατάφερε και πάλι να διακριθεί και να πετύχει όλους τους στόχους της για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος. Η καλή αρχή φάνηκε από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπου έδειξε ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ για το νησί ακόμα και συγκριτικά με το επιτυχημένο 2019. Το καλοκαίρι είχαμε αυξήσεις, τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα και το φθινόπωρο, η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 70% κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τη Τήνο.

Σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπάρχουν θα πάει καλά και ο Οκτώβριος. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο στόχος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επιτυγχάνεται. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη στοχευμένη προσπάθεια που κάναμε, τόσο να εντοπίσουμε τις ομάδες ενδιαφέροντος όσο και να ενισχύσουμε τις αγορές με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η Αμερικανική. Όπως επίσης στη στοχευμένη τουριστική προβολή και τη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, αναφέρει ο κ. δήμαρχος.

Άνδρος: Δυνατοί μήνες Μάιος και Ιούνιος

«Αν και συρρικνώθηκε η ταξιδιωτική ικανότητα των Ελλήνων εφέτος για οικονομικούς λόγους, η Άνδρος παρουσίασε μια νέα δυναμική με αύξηση αφίξεων 20% από Μάιο έως Αύγουστο και μάλιστα με πάνω από 54% off season για Μάιο και Ιούνιο, σε σχέση με το 2021.

Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται θετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας να “πρωταγωνιστούν” όπως το εντυπωσιακό περιπατητικό δίκτυο 100 χλμ, η εναλλαγή ορεινού – παραθαλάσσιου τοπίου, τα αιωνόβια μοναστήρια μας και η τοπική γαστρονομία», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

Σίφνος: Οι ακτοπλοϊκές αφίξεις να ξεπερνούν το 2019

Η Δήμαρχος Σίφνου Μαρίας Ναδάλη μεταφέρει ότι «με πολύ θετικό τρόπο εξελίσσεται η σεζόν στη Σίφνο με τις ακτοπλοϊκές αφίξεις να ξεπερνούν το 2019. Ο Σεπτέμβριος εμφανίζει εξίσου ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ παρατηρείται και αύξηση του αριθμού των οργανωμένων group.

Προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, συμβάλλουμε με πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση του 14ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 22 -24 Σεπτεμβρίου, που θα αναδείξει τη γαστρονομία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος».

Λειψοί: Ξεχωρίζουν για δράσεις βιωσιμότητας

Τελευταίος και 12ος σταθμός του ρεπορτάζ οι Λειψοί, που έχουν ξεχωρίσει για τις δράσεις βιωσιμότητας. Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος «οι Λειψοί ξεπέρασαν εφέτος το “φράγμα” του 2019 σε ακτοπλοϊκές αφίξεις και η επισκεψιμότητα τους είναι υψηλότερη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Το κάλεσμα μας για έναν “πράσινο” τρόπο διακοπών χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες είχε μεγάλη απήχηση σε Ελληνες και ξένους.

Οι Ιταλοί κατέκλυσαν το νησί για ακόμη μια φορά, ενώ επισκέπτες είχαμε και από αγορές, όπως η Γαλλία και η Μ. Βρετανία. Οι τουριστικές ροές συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο και μάλιστα οδηγώντας σε αξιοσημείωτες πληρότητες, μέχρι και 90%».

Σε κάθε περίπτωση το “ταμείο” θα γίνει στο τέλος της χρονιάς, όπως τονίζεται και στόχος είναι τα έσοδα να βοηθήσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν μετά από τα δύσκολα χρόνια της Πανδημίας, αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τέλος βιώσιμης ανάπτυξης: Οι ξενοδόχοι κατά της απόφασης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τουρισμός |

Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος

Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού