Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η παγκόσμια αγορά των ομολόγων, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ράλι σε πολυετή υψηλά και ένα sell off που αναβιώνει τις μνήμες του 1949. Η επιθετική πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε συνδυασμό με το πληθωριστικό ράλι και τον κίνδυνο της ύφεσης ανεβάζουν το κόστος δανεισμού, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Αν και σήμερα Τρίτη οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα δείχνουν να υποχωρούν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ευρωπαϊκά.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου εκτοξεύτηκε μια ανάσα από το 4,8% τη Δευτέρα, με το spread έναντι του γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 268 μονάδες βάσης.
Είναι γεγονός ότι ασκούνται πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων -κατά τις τελευταίες ημέρες – καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως και ο ολοένα και αυξανόμενος κίνδυνος της ύφεσης επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι αφήνουν προς ώρας το δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει ένα ρυθμισμένο μεν χρέος, το οποίο όμως είναι και το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη.
Ανησυχία αλά… ιταλικά
Ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία πηγάζει από την Ιταλία, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να πλησιάζουν αυτές των ελληνικών. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου βρίσκεται πάνω από τα 4,6%, στον απόηχο των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Μάλιστα κάποια στιγμή άγγιξαν και το 4,7% .
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διατηρείται σταθερά πάνω από το 2,1%.
Καθησυχαστική η Λαγκάρντ
Με δεδομένη την αύξηση του κόστους δανεισμού, με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και την επιβάρυνση του χρέους κυρίως στις χώρες του Νότου, μια κατάσταση η οποία επιδεινώνεται από την πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο χθες, αναφέρθηκε και στο θέμα του κατακερματισμού: «Από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία εξομάλυνσης τον Δεκέμβριο του 2021, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα ενεργήσουμε εάν οι κίνδυνοι κατακερματισμού απειλήσουν την ομοιόμορφη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ» τόνισε και πρόσθεσε ότι από την 1η Ιουλίου, η ΕΚΤ εφαρμόζει με ευελιξία την επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν.
Υπενθύμισε επίσης ότι αργότερα τον Ιούλιο, ανακοινώθηκε το νέο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI), που συμπληρώνει τα υπάρχοντα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της ΕΚΤ: « Αυτό το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αδικαιολόγητη, άτακτη δυναμική της αγοράς, με επαρκή ευελιξία ώστε να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής. Θα διαφυλάξει την ενιαία νομισματική μας πολιτική καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής, βοηθώντας μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα σύμφωνα με την εντολή μας. Το TPI υπόκειται σε κατάλογο κριτηρίων επιλεξιμότητας που θα χρησιμοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει εάν μια δικαιοδοσία επιδιώκει υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές», τόνισε.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες
Με την αγορά να προσπαθεί να αφομοιώσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed και να αποκωδικοποιήσει τα επόμενα βήματα, το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ έχει ανέβει σημαντικά, τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, σήμερα παρατηρούνται κάποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σχεδόν κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,831%, ενώ τη Δευτέρα είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, έως και 3,931%.
Μετά την επίτευξη ενός νέου ρεκόρ 15ετίας και την εκτίναξη έως και 4,351% τη Δευτέρα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε επίσης την Τρίτη στο 4,258%.
Οι κεντρικές τράπεζες
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί επιθετικά στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της στην προσπάθεια της να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της, Λούις Ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Την ίδια ώρα το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κεντρικές τράπεζες κρούει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements), καλώντας τις να προχωρήσουν σε επιθετική νομισματική πολιτική χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Στην τριμηνιαία έκθεση της αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.
Μαζικό sell off
Υπενθυμίζεται ότι σε νέα της έκθεση η Bank of America Global Research, την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων, βρίσκονται σε τροχιά για τη χειρότερη χρονιά από το 1949.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, το μαζικό sell off που καταγράφεται στα ομόλογα το τρέχον έτος, απειλεί να προκαλέσει πιστωτικά γεγονότα και πιθανή ρευστοποίηση των πιο διαδεδομένων συναλλαγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων που οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δεκαετιών και των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.
Επικαλούμενη στοιχεία του EPFR, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι τα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν εκροές 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και οι επενδυτές άντλησαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Διαβάστε επίσης – Ευρώ: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό 20ετίας
Το επενδυτικό κλίμα είναι το χειρότερο από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, ανέφερε το σημείωμα.
Latest News
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, θετικά πρόσημα παρά το γεωπολιτικό ρίσκο
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Θετικά οι αγορές της Ασίας, πτώση στην Κίνα
Οι επενδυτές των οποίων αναμένουν νεότερα από το μέτωπο των δασμών στις ΗΠΑ
«Επιμένει» ανοδικά ο χρυσός
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
Ενισχύονται οι ανησυχίες για το αποτύπωμα της οικονομικής πολιτικής Τραμπ στην αγορά ομολόγων
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις