Εχουμε συμπληρώσει 2,5 χρόνια αλλεπάλληλων και πολυεπίπεδων κρίσεων, σε κοινωνικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Κρίσεις που συνεχίζουν να προκαλούν έντονη αβεβαιότητα και να πλήττουν σημαντικά την παγκόσμια, και κυρίως την ευρωπαϊκή, οικονομία.
Μέσα σ’ αυτή την ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο, η Ελληνική Κυβέρνηση χτίζει συνεχώς «αναχώματα» και δημιουργεί «γραμμές άμυνας» προστατεύοντας, όσο περισσότερο γίνεται, τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.
Ταυτόχρονα όμως, δεν σταματά να προωθεί μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, να υλοποιεί το κυβερνητικό της πρόγραμμα, αναβαθμίζοντας, εκσυγχρονίζοντας και ισχυροποιώντας, πολυεπίπεδα, τη χώρα.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνεχούς προσπάθειας αποτυπώνονται και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία επιδεικνύει αντοχές και προβάλλει αντιστάσεις, αναπτύσσοντας παράλληλα μια ισχυρή δυναμική.
Συγκεκριμένα:
1ον. Το ΑΕΠ αυξάνεται εντυπωσιακά. Στην «καρδιά» της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, σχεδόν διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η εκτίμηση αναθεωρείται ανοδικά, στο 5,3%, για το 2022, από αρχική εκτίμηση 3,1%. Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%. Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 205 δισ. ευρώ!
2ον. Η ανάπτυξη στηρίζεται, κυρίως, στην εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Εφέτος, εκτιμάται ότι, σε συνέχεια της περυσινής – και σε επίπεδα ρεκόρ – χρονιάς, θα έχουμε νέα ιστορική επίδοση στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Ειδικότερα:
-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το πρώτο εξάμηνο αυτές έχουν ήδη ανέλθει στο 90% του προηγούμενου έτους.
-Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Σήμερα η Ελλάδα εξάγει περισσότερο από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ έχει αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές σε αγαθά υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, βιομηχανική παραγωγή, τζίροι επιχειρήσεων, οικοδομική δραστηριότητα, ταξιδιωτικές εισπράξεις, ηλεκτρονικές συναλλαγές, καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όλα κινούνται ανοδικά!
3ον. Η ανεργία συρρικνώνεται. Εχει ήδη υποχωρήσει περίπου 6 μονάδες, σε σχέση με το 2019, και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, με σημαντικότερη μείωση του επιπέδου ανεργίας των νέων και των γυναικών. Ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 4,2 εκατομμύρια πολίτες!
4ον. Τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μειώθηκαν εντυπωσιακά. Διαμορφώθηκαν, στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, στα 14,8 δισ. ευρώ, ή στο 10% του συνόλου των δανείων, από 75,3 δισ. ευρώ, ή 43,6% του συνόλου, τον Ιούνιο του 2019.
5ον. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται. Η χώρα βγήκε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας – η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε αυτό το καθεστώς από το 2018 –, προπλήρωσε το σύνολο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια – 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία –, επέστρεψε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα.
Ολα τα ανωτέρω σημαντικά και καθόλου αυτονόητα επιτεύγματα δημιουργούν μία συγκρατημένη – δεδομένων των προκλήσεων της εποχής – αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και είναι αποτέλεσμα των θυσιών της κοινωνίας και της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Φυσικά, δεν παραγνωρίζουμε ότι η περίοδος παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με υψηλές αβεβαιότητες, που «θολώνουν» σημαντικά την καλή εικόνα και πορεία της οικονομίας.
Η νέα κρίση διογκώνει τις τιμές σε προϊόντα και αγαθά, ιδίως στην ενέργεια, ενισχύει τον πληθωρισμό, συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, προκαλεί νέες, πρόσθετες ανάγκες στήριξης της κοινωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στα – μέχρι σήμερα – γενναία μέτρα στήριξης που έχουμε υλοποιήσει για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ήρθαν να προστεθούν νέες στοχευμένες παρεμβάσεις, κυρίως για τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά.
Ετσι, το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας διαμορφώνεται στα 13,2 δισ. ευρώ για το 2022, με το δημοσιονομικό κόστος αυτών να εκτιμάται στα 4,3 δισ. ευρώ, ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ.
Καθίσταται επομένως, εξαιτίας της καλής συνολικής εικόνας και πορείας της οικονομίας, εφικτός ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ το 2022, αλλά και για μετάβαση σε δημοσιονομική ισορροπία το 2023.
Παράλληλα όμως, παρά τις δυσκολίες της περιόδου, συνεχίζουμε, με το βλέμμα στο αύριο της χώρας, την εφαρμογή μιας υπεύθυνης, μεταρρυθμιστικής, φιλοαναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής.
Οικονομική πολιτική που εδράζεται στους βασικούς άξονες του στρατηγικού μας σχεδιασμού, από τον οποίο δεν αποκλίνουμε, και οι οποίοι, συνοπτικά, είναι:
1ον. Η συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, με προτεραιότητα τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ετσι, η Ελλάδα, την περίοδο 2019-2021, καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
2ον. Η θέσπιση αποτελεσματικών φορολογικών κινήτρων για την τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.
3ον. Η υλοποίηση ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
4ον. Η υλοποίηση μιας καλά σχεδιασμένης εκδοτικής στρατηγικής, με διασφάλιση υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, παρά τις οικονομικές προκλήσεις που δημιουργούν μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.
5ον. Η τάχιστη και βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ.
6ον. Η περαιτέρω ενδυνάμωση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ρευστότητας στην αγορά.
7ον. Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3 έτη, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Ολα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πορεύεται με σχέδιο, όραμα, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα.
Ανταποκρινόμαστε, άμεσα και αποτελεσματικά, στις αλλεπάλληλες, μεγάλες προκλήσεις της περιόδου, στηρίζοντας, έμπρακτα, την κοινωνία και την οικονομία.
Αλλά δεν περιοριζόμαστε στη διαχείριση των κρίσεων.
Με εφαλτήριο όλα όσα πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια, συνεχίζουμε να υλοποιούμε αναπτυξιακές πολιτικές.
Πολιτικές που αυξάνουν τον πλούτο της χώρας, που διευρύνουν την αγορά εργασίας με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή με πρόνοια για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, που αποκλιμακώνουν τη φορολογική επιβάρυνση, κυρίως, της μεσαίας τάξης.
Συνεχίζουμε την εντατική και συστηματική δουλειά, ώστε να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε ένα περιβάλλον εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής ευημερίας, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, με ευκαιρίες και προοπτικές, για όλους.
Να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή, πιο ανταγωνιστική, εντάσσοντάς την στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.
Και τη χώρα ολόπλευρα πιο ισχυρή.
Το οφείλουμε σε όλους τους Ελληνες, πρωτίστως στη νέα γενιά.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είναι υπουργός Οικονομικών
Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;
Η Αμερική αντιμέτωπη με την επιστροφή του Τραμπ
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο
Ακριβά σπίτια, δύσκολες δανειοδοτήσεις
Το σκηνικό αυτό, των ακριβών σπιτιών και των δύσκολων δανειοδοτήσεων, που διαμορφώνεται δεν αφορά τίποτα αμέριμνους επενδυτές, αλλά ανθρώπους που ψάχνουν σπίτι για να στεγάσουν την οικογένειά τους
Ο πόλεμος των φιλελεύθερων
Σοβαρές ιδεολογικές και πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ φιλελευθέρων σοσιαλιστών και ελευθεριαζόντων ακτιβιστών, που σήμερα παίζουν το παιχνίδι Πούτιν και λοιπών αυταρχικών ηγετών.
Το σασπένς των επιδοτήσεων
Στην ελληνική περιφέρεια αυτές τις μέρες κυριαρχεί ένα θέμα στις συζητήσεις, ο χρόνος καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων
Αυξήσεις αυτοί, μειώσεις εμείς…
Γάλλοι, Ιταλοί, ακόμα και οι Γερμανοί και σχεδόν όλη η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυξήσεις φόρων για να μειώσουν τα ελλείμματά τους
Μισθωτοί... επιχειρηματίες
Χιλιάδες υψηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι μέσω εταιρειών τους, κάθε μορφής, «προμηθευτές» των εταιρειών όπου εργάζονται
Πλούτος, φτώχεια και επιχειρηματικό πνεύμα
Στη Δύση έχουμε αλλαγή οικονομικού παραδείγματος και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
Ουραγοί στις κατασκευές (;)
Υπάρχουν κίνδυνοι να μην τρέξουν πιο γρήγορα οι κατασκευές;
Μειώστε τον φόρο
Ολο το φορολογικό βάρος των μισθωτών που ίσχυε το 2019 συνεχίζει να αυξάνεται μαζί με την αύξηση των εισοδημάτων τους, καθώς η κλίμακα φορολόγησής τους παρέμεινε στα επίπεδα των χειρότερων στιγμών των Μνημονίων