Μία στις δύο από τις γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους στην Κίνα προβλέπει κάμψη των κερδών της τη χρονιά αυτή και ζητεί την εγκατάλειψη της υγειονομικής πολιτικής μηδενικής ανοχής στην Covid που ακολουθεί το κινεζικό καθεστώς. Η πολιτική αυτή «τιμωρεί» το 75% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτιμά το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ. Μαντήλι, όμως, κουνούν στο προ-Covid και εμπορικού πολέμου κινεζικό επιχειρηματικό Ελντοράντο και αμερικανικές πολυεθνικές. Μόλις τη Δευτέρα η Apple επιβεβαίωσε επισήμως ότι μεταφέρει μέρος της παραγωγής του iPhone 14 στην Ινδία.
Δεν είναι λίγες οι γαλλικές επιχειρήσεις που προσέλκυσε τα τελευταία χρόνια η Κίνα. Μιλάμε για θυγατρικές 2.100 εταιρειών που εδρεύουν στη Γαλλία και απασχολούν (στην Κίνα) περί τους 445.000 εργαζομένους. Δημοσκόπηση που διενήργησε το Σεπτέμβριο το Εμπορικό Επιμελητήριο Γαλλικών Επιχειρήσεων στην Κίνα (CCI France Chine) αποκάλυψε ότι το ηθικό των μάνατζερ των επιχειρήσεων αυτών έχει πέσει στο ναδίρ εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το Πεκίνο εδώ και τρία χρόνια – διότι μην ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Επιδιώκει να απεξαρτηθεί οικονομικά από την Κίνα
Περισσότερες από το 60% των 303 γαλλικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι τα περιθώρια κέρδους τους έχουν μειωθεί λόγω της πολιτικής «μηδενικού Covid». Οι μισές εξ αυτών προβλέπουν επίσης πτώση του κύκλου εργασιών τους έως και 80%, το οικονομικό έτος 2022. Οι μάνατζερ σχεδόν 8 από τις 10 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι η εικόνα της Κίνας έχει αλλάξει άρδην και επηρεάζει σημαντικά την προθυμία τους να επενδύσουν στη χώρα.
«Η αβεβαιότητα που προκαλείται από την αυστηροποίηση των μέτρων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης σε βάρος της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την κεντρική θέση της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας», προειδοποιεί το Επιμελητήριο Γαλλικών Επιχειρήσεων στην Κίνα.
Το Πεκίνο από το καλοκαίρι έχει χαλαρώσει τους όρους για την είσοδο ξένων επισκεπτών στην κινεζική επικράτεια. Αλλά οι θυγατρικές γαλλικών εταιρειών στην Κίνα «αγωνίζονται ακόμα να προσελκύσουν ξένα ταλέντα», σημειώνει το CCI Franche Chine. Το Επιμελητήριο ζητεί την οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής του «μηδενικού Covid» και την επιστροφή σε ένα «διαφανές, προβλέψιμο και δίκαιο επιχειρηματικό κλίμα», ώστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις.
Τιμωρούνται τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις
«Η άκαμπτη υγειονομική πολιτική που ακολουθεί το Πεκίνο και οι παραλογισμοί της έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα τρία τέταρτα των ευρωπαϊκών εταιρειών στη χώρα», κατήγγειλε εξάλλου προ ημερών το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι «πολλά εργοστάσια υπολειτουργούν ή μένουν σε αδράνεια, οι αλυσίδες παραγωγής έχουν διαταραχθεί, ενώ κάποιες μονάδες παραγωγής αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Επιμελητήριο.
«Ως εκ τούτου η αβεβαιότητα είναι τεράστια και το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει απρόβλεπτο. Η κατάσταση έχει ανεβάσει πλέον το ποσοστό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που σχεδιάζουν επενδύσεις εκτός Κίνας στο 23%, το υψηλότερο της τελευταίας 10ετίας», αποκαλύπτει η έρευνα του Επιμελητηρίου.
«Η Κίνα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και μια απαράμιλλη αλυσίδα παραγωγής, αλλά η δέσμευση των ευρωπαϊκών εταιρειών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», προειδοποιεί το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ. Από το 2020, τα σύνορα της χώρας έχουν κλείσει σχεδόν εντελώς, γεγονός που τιμωρεί σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις με αλλοδαπούς καθώς και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Η ιδεοληψία υπερτερεί της οικονομίας»
«Εάν η Κίνα επιμείνει σε αυτόν τον δρόμο, το επιχειρηματικό περιβάλλον θα συνεχίσει να γίνεται πιο περίπλοκο, γεγονός που θα επιταχύνει την έξοδο των Ευρωπαίων υπηκόων από τη χώρα», προειδοποιεί το Επιμελητήριο. Τον Ιούνιο το Πεκίνο μείωσε τη διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από 21 σε 10 ημέρες. Ωστόσο, ο χαμηλός αριθμός αεροπορικών συνδέσεων με την Κίνα και η υπερβολική τιμή των εισιτηρίων παραμένουν ένα σημαντικό εμπόδιο για τα ταξίδια.
«Η στρατηγική της μηδενικής ανοχής στην Covid, την οποία υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αμφισβητείται όλο και περισσότερο από την διεθνή επιχειρηματική κοινότητα. Αλλά αυτή τη στιγμή η ιδεοληψία υπερτερεί της οικονομίας», το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...