Γερμανοί, Δανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι φαίνεται να συμφωνούν πως οι ύποπτες διαρροές που εντοπίστηκαν σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για το πόσο ευάλωτες είναι οι ενεργειακές υποδομές την Ευρώπη σε ένα διάστημα που υπάρχει ήδη το πρόβλημα των μειωμένων ροών, επισημαίνουν σε δημοσίευμα τους οι «Financial Times».
Η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, τόνισε ανοιχτά πως η περίπτωση ενός σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και Nord Stream 2. «Υπάρχουν τρεις διαρροές, οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως πρόκειται για σύμπτωση».
Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκό Ταμείο ύψους 80 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο – Η ελληνική πρόταση
Αντιστοίχως και Γερμανοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως η έξαφνη απώλεια πίεσης στους αγωγούς μπορεί ναι είναι το αποτέλεσμα μιας «στοχευμένης επίθεσης», προσθέτοντας πως ρωσικός δάκτυλος «δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Πάντως, η Γερμανία για την ώρα δεν συμμετέχει στην έρευνα που τρέχουν από κοινού η Δανία και η Σουηδία.
Ακόμη πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι: «Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά βλέπουμε καθαρά πως είναι μια περίπτωση δολιοφθοράς, που συνδέεται με το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία» σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters.
Από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 1, παραδέχτηκε πως η ζημιά που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, χωρίς να μπορεί σε πρώτη φάση να την εξηγήσει. Όμως, είναι σημαντικό πως ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το πότε θα αποκατασταθεί, προσθέτοντας έναν ακόμη λόγο να υπάρχει αυξημένη ενεργειακή ανασφάλεια ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
The Danish military published footage from the site of the leak on Nord Stream. pic.twitter.com/OgoXeWPDSF
— NEXTA (@nexta_tv) September 27, 2022
Ύποπτο timing
Σημειωτέον πως η ζημιά συμπίπτει με την πρεμιέρα ενός νέου αγωγού που θα μεταφέρει για πρώτη φορά νορβηγικό φυσικό αέριο, μέσω της Πολωνίας, προς την Πολωνία και βέβαια σε μια κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς η ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων στις ρωσόφωνες επαρχίες αναμένεται να οδηγήσει σε αναγγελία προσάρτησης τους από τη Ρωσία. Η αναγγελία πιθανότατα θα γίνει την Παρασκευή, ωθώντας Ευρώπη και ΗΠΑ σε νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως ούτε το Κρεμλίνο αρνείται την πιθανότητα δολιοφθοράς, αν και προφανώς δεν πρόκειται να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. «Καμία πιθανότητα δεν μπορεί να απορριφθεί για την ώρα» απάντησε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τα αίτια των περίεργων διαρροών. «Είναι προφανές πως ο αγωγός έχει υποστεί ζημιά. Ποια ήταν η αιτία, πριν έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, καμία πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς ανοιχτά για δολιοφθορά.
Που εμφανίζονται οι διαρροές
Το σουηδικό ναυτικό εντόπισε δύο διαρροές στον Nord Stream 1 κοντά στο δανέζικο νησάκι Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, λίγες ώρες αφότου και η ενεργειακή υπηρεσία της Δανίας είχε εντοπίσει επίσης μια έτερη διαρροή.
Στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν εμφανιστεί τεράστιες φούσκες φυσικού αερίου διαμέτρου άνω των 100 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση προς τα πλοία να αποφεύγουν την περιοχή. Εξάλλου, το μέγεθος της καταστροφής θέτει θέμα ασφαλείας αλλά και σοβαρής οικολογικής καταστροφής, προειδοποιεί ο Χένινγκ Γκλοϋστάιν, της Eurasia Group.
Το εθνικό σεισμολογικό κέντρο της Σουηδίας δήλωσε πως είχε καταγράψει, μία μέρα νωρίτερα, δύο μεγάλες εκρήξεις στην περιοχή προφανώς από τις διαρροές. Όμως, τόσο το συγκεκριμένο κέντρο όσο και αντίστοιχο ερευνητικό γεω-επιστημονικό κέντρο στη Γερμανία απέρριψαν την πιθανότητα ενός σεισμού, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε καταγραφεί από τους σεισμογράφους.
Παράλληλα έγινε γνωστό πως η αρμόδια υπηρεσία πετρελαϊκής ασφάλειας της Νορβηγίας είχε δεχτεί, το τελευταίο διάστημα, πολλαπλές καταγγελίες από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για εμφάνιση αγνώστου ταυτότητας drones κοντά σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία