Ανατροπές στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων του ΕΣΥ φέρνει προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, προτείνοντας μία φόρμουλα γιατρών «πολλών ταχυτήτων», με στόχο αφενός την κάλυψη των κενών στα δημόσια νοσοκομεία και αφετέρου την προσέλκυση νέων επιστημόνων σε ένα πιο ευέλικτο σύστημα. Οι αντιδράσεις όμως αναμένονται σφοδρές, καθώς οι αλλαγές αυτές – που προς το παρόν βρίσκονται στο στάδιο των διαβουλεύσεων – «τραυματίζουν», όπως υποστηρίζει ήδη μερίδα υγειονομικών, τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική ειδικότητα – που σημειωτέον δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συνεπώς ούτε έχει αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση – ήδη από τα πρώτα άρθρα του εισάγει ένα πιο ελαστικό εργασιακό πλαίσιο. Ειδικότερα, το άρθρο 7 ανοίγει την πόρτα των δημόσιων κλινικών σε ιδιώτες γιατρούς, καθώς τους παραχωρείται για πρώτη φορά η δυνατότητα να καταλαμβάνουν θέσεις που έχουν αποβεί άγονες με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. «Οι θέσεις μερικής απασχόλησης προκηρύσσονται ανά ειδικότητα στον εισαγωγικό βαθμό επιμελητή Β’», σημειώνει ο νομοθέτης και διευκρινίζει πως «ο διορισμός του ιατρού σε θέση μερικής απασχόλησης έχει χρονική διάρκεια τρία έτη». Επειτα, η θέση επαναπροκηρύσσεται είτε ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε ως μερικής απασχόλησης και ο ιατρός που την κατέχει, δύναται να παραμένει σ’ αυτήν μέχρι την επαναπλήρωσή της.

Καθηκοντολόγιο

Οσο για το καθηκοντολόγιο της «νέας γενιάς» γιατρών του ΕΣΥ – εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή -, οφείλουν να εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε επτάωρο συνεχές πρωινό τακτικό ωράριο. Επιπλέον, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημερίας των νοσοκομείων και θα λαμβάνουν αναλογία αποδοχών ιατρού κλάδου ΕΣΥ αντίστοιχου βαθμού πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα, όμως, επιχειρείται και «άνοιγμα» των δημόσιων γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποκτήσουν τα έως και σήμερα αποκλειστικά προνόμια των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών συναδέλφων τους. Τα κίνητρα που προσπαθεί να εισαγάγει το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, φαίνεται να μη δελεάζουν το σύνολο του ομολογουμένως κουρασμένου και αδικημένου (μισθολογικά) προσωπικού στο ΕΣΥ. Αναλυτικότερα, στο προσχέδιο αναφέρονται τα εξής: «Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, οι ιατροί κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, δύνανται να έχουν περιορισμένη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής».

Τα εμπόδια, όμως, όπως σημειώνουν πηγές στην οδό Αριστοτέλους, είναι πολλά, με έμφαση στις «ασφαλιστικές δικλίδες» που πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε μια τέτοια ρύθμιση να μη λειτουργήσει με τρόπο που θα υπονομεύει το δημόσιο σύστημα. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που ακόμη κι αν το συγκεκριμένο άρθρο παραμείνει στο νομοσχέδιο, θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο απόφαση του υπουργού Υγείας με την οποία θα ρυθμίζονται «οι προϋποθέσεις για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής και η έκταση αυτής, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για τη χορήγηση άδειας για την εν λόγω απασχόληση και η ανάκλησή της, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Προσωπικές συνεντεύξεις

Παράλληλα, το προσχέδιο φέρνει αλλαγές και στις προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, προκρίνοντας τις προσωπικές συνεντεύξεις ως ακόμη ένα κριτήριο για την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων, ενώ προβλέπει την άμεση έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου σε δύο στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει υποχρεωτική προκαταρκτική κλινική άσκηση, χρονικής διάρκειας έξι μηνών σε κλινικές του παθολογικού τομέα, καθώς και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς των κέντρων υγείας ή των ιατρείων όπου υπηρετεί ο νέος γιατρός, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα ασκεί υπηρεσία υπαίθρου, όπως ισχύει και σήμερα.

Επιπρόσθετα, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας των νοσοκομείων με ιδιωτικά ασθενοφόρα για δευτερογενείς διακομιδές (π.χ. για τη μεταφορά των ασθενών στο σπίτι τους μετά τη νοσηλεία) και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, και στην οργάνωση παροχών υπηρεσιών φυσικού τοκετού. Σε κάθε περίπτωση, η διαρροή του συγκεκριμένου προσχεδίου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ηδη το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών κάνει λόγο για «εργασιακή γαλέρα» και για «νομοσχέδιο του σκότους», επιμένοντας πως είναι αναγκαία η «κατάργηση των ανισοτήτων στην υγεία και όχι η διεύρυνσή τους» ζητώντας παράλληλα αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα