Όσοι γεννήθηκαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες για την ιστορία της ανθρωπότητας καταστάσεις. Η τελευταία δεκαετία, με κορύφωση τα 2,5 χρόνια της πανδημίας, η οποία επιτάχυνε την εξ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και εξυπηρέτηση του πολίτη, χαρακτηρίζεται από καταλυτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων των ανθρώπων.
Οι άνω των 50 ετών έζησαν τις ερωτήσεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μπροστά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση στις αρχές του ’70 «τώρα που τρώμε μας βλέπει ο παρουσιαστής;», «στην Αθήνα βλέπω τον εκφωνητή των ειδήσεων, όταν πηγαίνω στη Μεσσηνία τον ξαναβλέπω, πως συμβαίνει αυτό;». Σήμερα είναι αυτοί που νοιώθουν αγωνία και δυσκολία να ανταποκριθούν στις εξελίξεις. Τα λογισμικά δεν καταγράφουν την απογοήτευση και την αγωνία τους. Τη στιγμή που -ορθά- οι τεχνοκράτες πανηγυρίζουν μια νέα εξέλιξη στον ψηφιακό κόσμο, κάποιοι συμπολίτες τους, χωρίς ψηφιακές δεξιότητες οδηγούνται στο περιθώριο, αδυνατώντας να παρακολουθήσουν τις νέες εφαρμογές. Πρόκειται για τις γενιές του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
Το 14,9% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, δηλαδή 616.000 νοικοκυριά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους. Οι 4 στους 10 πολίτες δεν πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές αγαθών ή υπηρεσιών. Το 46% δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Το 16,8% δεν χρησιμοποιεί εφαρμογές όπως Skype, Messenger, Viber, Whats App, Snapchat. To 45% των πολιτών ηλικίας 16-74 ετών δεν έκανε χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ΕΛΣΤΑΤ, από 4/2020 έως 3/2021).
Η επικοινωνία με το Κράτος και τις Υπηρεσίες του (Υπουργεία, φορείς κοινωνικής ασφάλισης, φορολογικές αρχές, πολεοδομίες), αλλά και τον ιδιωτικό τομέα απαιτούν εγκράτεια γνώσεων για το διαδίκτυο. Οι γενιές λοιπόν άνω των 50 πελαγοδρομούν μιας και οι πληροφοριακοί αυτοκινητόδρομοι δεν έχουν ούτε παράδρομους, ούτε χώρους στάθμευσης. Η απάντηση του ανταποκριτή προτρέπει «βρείτε ένα νέο μέλος της οικογένειάς σας να σας κατεβάσει την εφαρμογή, να σας ολοκληρώσει τη διαδικασία». Η απογοήτευση του αιτούντος ολοκληρώνεται, όταν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους αναφωνούν «καλά ρε μπαμπά, μαμά, παππού, γιαγιά δεν ξέρεις να κάνεις ένα ticketing;». Ακόμα και οι μετακινήσεις με το ΜΕΤΡΟ απαιτούν επικοινωνία με τα απρόσωπα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων και καρτών, μιας και με ιδιαίτερη σπουδή έκλεισαν τα περισσότερα εκδοτήριά του. Το 2015 εργάζονταν 165 εκδότες εισιτηρίων, σήμερα μόλις 35.
Το Κράτος από την πλευρά του διευκολύνει με τηλεφωνικές Υπηρεσίες (π.χ. 1555), όσους δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, γεγονός που αναντίρρητα διευκολύνει τους πολίτες. Η φροντίδα του όμως δεν θα πρέπει να σταματά σε έναν απομακρυσμένο ανταποκριτή. Χρειάζεται να συναντήσει τους άνω των 50 ετών πολίτες σε ενορίες ψηφιακής γνώσης και φροντίδας. Η φροντίδα θα περιλαμβάνει την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, ότι όλοι δικαιούνται, με σχετική βοήθεια να συμμετάσχουν στα οφέλη αυτού του νέου κόσμου. Την εξοικείωση με τα λογισμικά και τις εφαρμογές στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Αρκετοί Δήμοι είναι γεγονός ότι προσφέρουν αυτή τη βοήθεια. Λίγοι όμως δημότες αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα των προγραμμάτων της δια βίου μάθησης για μεσήλικες και υπερήλικες. Οι σημερινοί τριαντάρηδες και σαραντάρηδες θα έλθουν και αυτοί σε 20 χρόνια – μάλλον νωρίτερα! – στη θέση να προστρέξουν σε βοήθεια, με την ιλιγγιώδη ταχύτητα που τρέχει ο ψηφιακός κόσμος.
Οι άνω των 50 ετών, δηλαδή 4.200.000 πολίτες, ζουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων, στο οποίο οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη χρήση του διαδικτύου και των εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα απουσιάζουν σε μεγάλη κλίμακα. Αναρίθμητοι από αυτούς, συχνά, έχουν κάνει τη σκέψη να αναφωνήσουν «Πιερρακάκη, σταμάτα το τρένο να κατέβουμε!». Χρέος όλων μας, πρωτίστως του Κράτους, είναι αυτό να μην συμβεί ποτέ!
* Ο κ. Μανώλης Γ. Αντωνόπουλος είναι Δικηγόρος – DEA στο δημόσιο δίκαιο Παν. René Descartes (PARIS V), πτυχιούχος πολιτικών επιστημών
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας