![Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός και η διασύνδεση με τον κόσμο της εργασίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/ergas1.jpg)
Για κάθε μαθητή, όσο πλησιάζει η ώρα ολοκλήρωσης της σχολικής εκπαίδευσης μεγαλώνει ο προβληματισμός για το μέλλον. Η επιλογή επαγγέλματος είναι μια δύσκολη απόφαση η οποία, όσο κι αν δεν είναι οριστική, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα εξέλιξη κάθε νέου.
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη απόφαση, οι περισσότεροι έφηβοι καταφεύγουν στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον αναζητώντας καθοδήγηση σε σχέση με το επαγγελματικό τους μέλλον. Παρά τις καλές προθέσεις τους, οι γονείς δεν είναι πάντα σε θέση να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στο ζήτημα της επιλογής σταδιοδρομίας. Ειδικά σήμερα, που η αγορά εργασίας μεταβάλλεται ταχύτατα και το φάσμα επιλογών είναι μεγαλύτερο από ποτέ, γονείς και μαθητές είναι εύκολο να εγκλωβιστούν σε μη ρεαλιστικές, ακατάλληλες ή άτολμες επιλογές.
Το σχολείο είναι, κατά κοινή ομολογία, ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση όλων σε αντικειμενική ενημέρωση και οργανωμένη υποστήριξη σταδιοδρομίας, μέσω του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Αν και όλοι φαίνεται να αναγνωρίζουν τη σημασία του, η αποτελεσματική ενσωμάτωση κρίσιμων συστατικών επαγγελματικής καθοδήγησης στη σχολική καθημερινότητα παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, έξι διεθνείς οργανισμοί (Cedefop, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, European Training Foundation, ΟΟΣΑ, ILO και UNESCO) εξέδωσαν κοινή δήλωση, προσκαλώντας τα κράτη να επενδύσουν στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχοντας διαπιστώσει ότι λίγοι νέοι έχουν επαρκή πρόσβαση στις πληροφορίες και τις εμπειρίες που χρειάζονται για να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, το κείμενο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή των εργοδοτών ενισχύει την αποτελεσματικότητα του επαγγελματικού προσανατολισμού, παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης που δύσκολα μπορούν να αναπαράγουν τα σχολεία.
Η δικτύωση και συνεργασία των σχολείων με την επιχειρηματική κοινότητα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το εργασιακό περιβάλλον, να εξοικειωθούν με την έννοια της εργασίας και να εμπνευστούν από πραγματικά παραδείγματα επιτυχημένων επαγγελματιών από διάφορους επαγγελματικούς χώρους. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, μπορούν να επωφεληθούν από την πρώιμη επαφή τους με τη σχολική κοινότητα, σηματοδοτώντας τη ζήτηση σε επαγγέλματα και δεξιότητες και προσελκύοντας περισσότερους νέους σε εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διαδρομές λιγότερο προβεβλημένες αλλά εξίσου σημαντικές.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, δεν έχει ακόμα καταφέρει να εντάξει αποτελεσματικά τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη σχολική καθημερινότητα. Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με στοιχεία από το Πρόγραμμα PISA 2018 του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό 15χρονων μαθητών χωρίς πρόσβαση σε σχολικές δραστηριότητες επαγγελματικού προσανατολισμού (52%).
Σε μια δημοκρατική κοινωνία, κεντρική αποστολή του δημόσιου σχολείου είναι να προετοιμάσει τους μαθητές για την ενήλικη ζωή και την απασχόληση, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός οφείλει να παρέχει εμπειρίες που θα διευρύνουν το φάσμα επιλογών σταδιοδρομίας πέρα από στερεότυπα και περιοριστικές αντιλήψεις, θα διευκολύνουν την επιλογή καριέρας συνεκτιμώντας αντικειμενικά δεδομένα και προσωπικές κλίσεις, και θα ενθαρρύνουν την καλλιέργεια κρίσιμων δεξιοτήτων για την απασχόληση. Η Πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει τη συνεισφορά των επιχειρήσεων στο πεδίο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αλλά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναζητούν συστηματικά διαύλους επικοινωνίας με τη νέα γενιά, σε μία ενσυνείδητη προσπάθεια κατανόησης των αναγκών της και έμπρακτης υποστήριξής της στην πορεία προς την απασχόληση.
Η κ. Χριστίνα Παππά είναι Policy Analyst στον Τομέας Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας του ΣΕΒ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-5-600x400.jpg)
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
![Δήλωση Ε9: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ (Β’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eforia-600x400.jpg)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024