
Μεγάλες επιχειρήσεις και λιγότερο οι πολίτες ωφελήθηκαν από τα προγράμματα στήριξης για την ανάκαμψη των οικονομιών αναπτυσσόμενων χωρών από το σοκ της πανδημίας, αποκαλύπτει έκθεση που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα από συμμαχία μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τη Συμμαχία για την Οικονομική Διαφάνεια (Financial Transparency Coalition, FTC), οι αναπτυσσόμενες χώρες διέθεσαν κατά μέσον όρο το 40% των χρηματοδοτήσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας σε μεγάλες εταιρείες και περίπου αντίστοιχο ποσοστό σε μέτρα κοινωνικής προστασίας.
Διαβάστε επίσης: EY: Διευρύνεται το χάσμα οικονομικής προστασίας μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων αγορών
«Παρά την κρίση του κόστους ζωής, κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών, συχνά αναγκασμένες από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς, έβαλαν τις μεγάλες επιχειρήσεις πάνω από τους πληθυσμούς τους», σχολίασε ο διευθυντής της Συμμαχίας, ο Μάτι Κόχονεν, αναφέρει δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.
Μεγάλες ανισότητες
Η ανισότητα ήταν πολύ πιο κραυγαλέα σε ορισμένες χώρες, όπως στη Ζάμπια, όπου το 90% των χρηματοδοτήσεων κατευθύνθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις και μόλις το 5% σε κοινωνικά προγράμματα, καθώς και στην Ουγκάντα.
Αντίστροφα, μερικές χώρες, όπως η Ινδία ή το Μαλάουι, αφιέρωσαν πάνω από το 85% των χρηματοδοτήσεων σε κοινωνικά προγράμματα. Ωστόσο συνολικά, μόλις οκτώ από τις 21 χώρες που μελετήθηκαν διέθεσαν πάνω από το 50% των κεφαλαίων για κοινωνικές πολιτικές.
Λιγότερο ωφελημένες οι γυναίκες
Από τα ποσά αυτά ωφελήθηκαν ακόμη λιγότερο οι γυναίκες, στις οποίες κατέληξε κατά μέσον όρο το υποδιπλάσιο ποσό απ’ ό,τι στους άνδρες. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός πως η υποστήριξη ήταν περιορισμένη προς άτυπα απασχολούμενους και απασχολούμενες, συχνότερα γυναίκες, παρότι πλειοψηφούν σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές ή το Μαλάουι.
Ακραία φτώχεια
Κατά συνέπεια από 75 ως 95 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες, που ήδη υπέστησαν περικοπές το 2021 σε σύγκριση με το 2020, μειώνονται κι άλλο φέτος.
Η έκθεση αναφέρεται ως προς αυτό στην περίπτωση της Ζάμπιας, που μείωσε τις κρατικές δαπάνες και αύξησε τον ΦΠΑ, συμμορφούμενη προς τους όρους του προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Πολλές χώρες σχεδιάζουν να μειώσουν τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία ή την κοινωνική προστασία καθώς είναι αντιμέτωπες με έλλειψη κεφαλαίων», προσθέτει ο κ. Κόχονεν, ο οποίος κατηγορεί τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς πως υπαγορεύουν αυτές τις πολιτικές επιλογές.
Η FTC απευθύνει έκκληση στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές, που βάζουν στο επίκεντρο την υποστήριξη στους ανθρώπους και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως θεσπίζοντας προοδευτικό φόρο στα κέρδη και πάνω από όλα στα υπερκέρδη, καθώς και ενισχύοντας τον αγώνα εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εναντίον της φοροδιαφυγής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Volvo Cars: Επιστροφή σε… δοκιμασμένες συνταγές – Επαναφέρει έναν βετεράνο ως CEO
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

«Καρότο και μαστίγιο» Τραμπ σε Ρωσία - Οργισμένος με τον Πούτιν, απειλεί με νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο
Ο Τραμπ είπε ότι ήταν «θυμωμένος» για τα πρόσφατα σχόλια του Πούτιν που προτείνει τρόπους εγκατάστασης νέας ηγεσίας στην Ουκρανία

Δασμοί Τραμπ: Το πλήγμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης – Οι εκτιμήσεις της S&P Global
Η Κομισιόν έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα «δελτίο όρων» για μια πιθανή συμφωνία

Βουτιά στα κέρδη της Αυστραλίας από εξαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας - Ο ρόλος του ασθενούς δολαρίου
Το σιδηρομετάλλευμα θα παραμείνει ο βασικός άξονας των εξαγωγών εμπορευμάτων για την Αυστραλία

Κίνα: Κεφάλαια 69 δισ. δολαρίων προς τέσσερις μεγάλες κρατικές τράπεζες
Το Πεκίνο θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια των μεγάλων τραπεζών για να δώσουν περισσότερα δάνεια και να τονώσουν την οικονομία

Τι πιστεύουν οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη για τον Μασκ
Ρεπορτάζ του Guardian αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα οι ιδιοκτήτες Tesla στην Ευρώπη βιώνουν «έναν ηθικό πόνο, ένα δίλημμα και κάποιες φορές... ντροπή»

Οι πρώτες ρωγμές στην «ειδική σχέση» Ηνωμένου Βασιλείου - Αμερικής εξαιτίας των δασμών;
Ωστόσο, και μέχρι αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να πετύχει την εξαίρεσή του, σύμφωνα με πηγές της Ντάουνιγκ Στριτ