Στις 2 Οκτωβρίου οι Βραζιλιάνοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, σε κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης. «Μονομάχοι» θα είναι ο σημερινός εθνολαϊκιστής πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διεκδικεί την επανεκλογή του και ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα.

Πρόκειται βέβαια για τον ιστορικό ηγέτη του Κόμματος των Εργαζομένων (PΤ) και πρώην συνδικαλιστή, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία στην περίοδο 2003-2010 βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά, λοιδορήθηκε, βρέθηκε στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019 και σήμερα διεκδικεί την επιστροφή του στην προεδρία.

Διαβάστε επίσης: Οι εκλογές στη Βραζιλία και η αναζήτηση οικονομικής ανάκαμψης 

Η φωνή του ακούγεται λίγο κουρασμένη, αλλά η παρουσία του παραμένει επιβλητική. Μιλώντας σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση στο Σάο Πάολο, ο Λούλα ντα Σίλβα στέλνει μήνυμα νίκης: «Αυτές οι εκλογές μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο που άρχισε σε αυτή τη χώρα με την εμφάνιση του σημερινού προέδρου», λέει χαρακτηριστικά ο Λούλα, επικρίνοντας τον εθνολαϊκιστή Μπολσονάρο. «Ένας πόλεμος που έχει χωρίσει οικογένειες, που έχει μετατρέψει παλιούς φίλους σε εχθρούς».

Διευρύνεται το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα ντα Σίλβα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αυτή την Κυριακή. Το προβάδισμά του απέναντι στον Μπολσονάρο διευρύνεται συνεχώς και φτάνει πλέον τις 14 ή ακόμη και 17 ποσοστιαίες μονάδες. Τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC φέρνει τον Λούλα να προηγείται με 48% των ψήφων, έναντι μόλις 31% του Μπολσονάρο.

Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ο σημερινός πρόεδρος, ο οποίος αναφέρει ως πρότυπό του τον Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να μην παραδεχθεί την ήττα του. Ήδη το 2018 υπερηφανευόταν ότι είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν δεύτερος γύρος. Παράλληλα υποστήριζε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία δεν είναι ασφαλές και αφήνει πολλά περιθώρια λαθροχειρίας, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στη συγκέντρωση του Σάο Πάολο ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας δεν περιορίζεται στην πολιτική «κόντρα» με τον Μπολσονάρο, αλλά εστιάζει και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια. «Η πείνα επιστρέφει, η ανεργία ξεπερνά κάθε ρεκόρ, ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια εκτοξεύονται στα ύψη» λέει ο Λούλα. «Την ίδια στιγμή καταργούνται κοινωνικά προγράμματα και πολιτικές συμπερίληψης. Αυτή η κυβέρνηση ταυτίζεται με μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας».

Καλλιτέχνες υπέρ του Λούλα

Στη συγκέντρωση του Σάο Παολο, πολλοί επώνυμοι από τη Βραζιλία, αλλά και τις ΗΠΑ, δίνουν το “παρών”, για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Λούλα. Μεταξύ αυτών ο συνθέτης Καετάνο Βελόζο και ο τραγουδιστής Τσίκο Σέζαρ. Οι Αμερικανοί ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Ντάνι Γκλόβερ, ο Βραζιλιάνος δικηγόρος Σίλβιο Αλμέιδα.

Υποψήφιος αντιπρόεδρος, στο πλευρό του Λούλα, είναι ο πρώην κυβερνήτης του Σάο Παόλο, Ζεράλντο Ακίμ. «Είμαστε ένα βήμα από τη νίκη στις 2 Οκτωβρίου», λέει ο Λούλα ντα Σίλβα. «Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Στις μέρες που απομένουν πρέπει να δουλέψουμε για να πάνε να ψηφίσουν όλοι όσοι στηρίζουν τη Δημοκρατία».

Πηγή: Deutsche Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AP, AFP)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία