Με τρεις ταχύτητες θα εφαρμοστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι τα οποία θα φορολογηθούν το 2023.
Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται 1,5 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από τον δημόσιο τομέα και συντάξεις. Τα φετινά εισοδήματα των φορολογουμένων που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και εφόσον υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης.
Στη δεύτερη ταχύτητα βρίσκονται 1,2 εκατ. φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης έχει ήδη καταργηθεί. Συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν γίνεται καμία παρακράτηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώοι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα ή μερίσματα θα διαπιστώσουν και το 2023 με την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης ότι δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης για τα φετινά εισοδήματα.
Η τρίτη ταχύτητα αφορά φορολογούμενους με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι όμως τα δύο προηγούμενα χρόνια πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.
Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Σε κάθε περίπτωση, οι τίτλοι τέλους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός μέτρου που επιβλήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων, θα πέσουν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2023 για όλους του φορολογούμενους. Μέχρι τότε όμως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής.
1. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα και υπολογίζεται με κλίμακα και συντελεστές που ξεκινούν από2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ.
2. Για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης:
- Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή, υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, όπως επίσης οι αμοιβές ΔΣ και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
- Το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ήτοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κ.λπ.
- Το εισόδημα από κεφάλαιο, δηλαδή μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, ενοίκια από μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες μισθώσεις.
- Το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
3. Με ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα που αποκτώνται ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023:
- Το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δημόσιου τομέα.
- Οι συντάξιμες αποδοχές.
Τεκμήρια
Αν το συνολικό εισόδημα ενός φορολογούμενου για το έτος 2022 προσδιοριστεί, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το 2023, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα παρέχεται εφόσον για τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2020 και 2021) δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τις διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο φορολογούμενος το 2020 και το 2021 φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια δεν θα απαλλαγεί από την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2022 που θα φορολογηθούν το 2023.
Πηγή: Εντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός σε 12 ερωτήσεις - απαντήσεις
To υπουργείο Εργασίας έδωσε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον τρόπο που θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός
Στον «πάτο» οι μισθοί στην Ελλάδα - Τρίτη από το...τέλος στην Ευρώπη [γράφημα]
Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ελλάδα σημείωσαν και την 4η χειρότερη μεταβολή μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με τη Eurostat
Τα 13 SOS για το νέο φορολογικό - Οι αλλαγές «φωτιά» σε Airbnb
Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική νομοθεσία
EY Ελλάδος: Η πράσινη φορολογική πολιτική και η συμπεριφορική φορολογία
Η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη
Σε 2 ημέρες ολοκληρώθηκαν 1.450 ψηφιακές διακοπές εργασιών από την ΑΑΔΕ
Με την ενεργοποίηση και άλλων ψηφιακών εφαρμογών, το θέμα με τα εκκρεμή αιτήματα θα αποκατασταθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Έρχονται δώρα και «καμπάνες» - Τι φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Μειώσεις φόρων, έκτακτο χριστουγεννιάτικο δώρο, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων - Ολα όσα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Στο περίμενε… πάνω από τρεις μήνες 74.500 επικουρικές συντάξεις - Η υπόσχεση Κεραμέως
Οι υποσχέσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και οι ρυθμοί απονομής
Τι αλλάζει στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων για χρέη στην Εφορία
Ευκολότερη η ένταξη στην πάγια ρύθμιση για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 50.000 ευρώ
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις - Πού χρειάζεται προσοχή
Οι φορολογικές δηλώσεις συνοδεύονται με εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους - Τα πρόστιμα
Πότε και πόσο θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας - Τι αλλάζει στις προθεσμίες και τα πρόστιμα
Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτήθηκαν την Τρίτη 5 Νοεμβρίου - Προσοχή στα στοιχεία των ειδοποιητηρίων