Μεγάλες είναι οι φουρτούνες που έχουν αυτή την εποχή τα τρία πρώτα κόμματα της χώρας, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μπαίνουν στην τελική ευθεία για την προεκλογική περίοδο με αρκετά προβλήματα στο κεφάλι τους.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να χαίρεται για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πρωτιά της ΝΔ και με σχετικά μεγάλη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, έχει και τις… στεναχώριες τους. Πηγές της στήλης αναφέρουν ότι το βασικό πρόβλημά του είναι να περάσει ο δύσκολος χειμώνας με τις μικρότερες (ή και καθόλου) απώλειες για την κυβέρνηση, αν κι αυτό είναι δύσκολο. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν δεν σοβαρό πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία, θα πάει με πολλές αξιώσεις στην κάλπη. Κάποιοι τραγουδούν το άσμα του… Νιόνιου «το χειμώνα ετούτο, άμα τον πηδήσαμε, για άλλα… 4 χρόνια, άιντε καθαρίσαμε».
Που τοποθετούν το ποσοστό τους με βάση τις αναγωγές που κάνουν; Γύρω στο 34% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι περί το 8%. Αυτό κάνει το Μαξίμου να ελπίζει στην αυτοδυναμία, ειδικά αν υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση όσο πλησιάζουμε στην κάλπη.
Ο πονοκέφαλος του Τσίπρα
Από την άλλη, ο πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ ακούει στο όνομα… κυβερνησιμότητα. Αν μπορούν δηλαδή να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να κυβερνήσει ξανά. Ο κ. Τσίπρας ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν βλέπει κάποιο «ρεύμα» ανατροπής της κυβέρνησης. Κι ότι – αν και δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις- βλέπει κι αυτός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κολλημένος σε ποσοστά που δεν του επιτρέπουν να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά.
Που επενδύουν στην Κουμουνδούρου; Θα επενδύσουν στην πολιτική της χαμένης ψήφου, θέλοντας να ενισχυθούν οι ίδιοι σε βάρος μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, όπως το ΜεΡΑ 25. Θα συνεχίσουν να πιέζουν την κυβέρνηση με όχημα το σκάνδαλο των υποκλοπών, όμως ανησυχούν ότι… δεν περνά το μήνυμά τους στην κοινωνία.
Οι φουρτούνες του Ανδρουλάκη
Στο ΠΑΣΟΚ τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τις δικές του φουρτούνες. Η παραίτηση του διπλωματικού συμβούλου του, καθηγητή, Σ. Σέρμπου, δεν πέρασε έτσι απλά και στο εσωτερικό του κόμματος ακούστηκαν πολλές φωνές για… λάθος επιλογή.
Από την άλλη, στη Χ. Τρικούπη ακούνε συχνά ότι το κόμμα είναι μονοθεματικό και ασχολείται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με κάποιους να λένε ότι «έχει κουράσει» κι αυτό φαίνεται και στα γκάλοπ. Από την άλλη, προβληματισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που δείχνουν στασιμότητα, αν όχι υποχώρηση. Κάποιοι το ερμηνεύουν αυτό ως προσπάθεια του Μαξίμου να «ψαλιδίσει» το ΠΑΣΟΚ και να το εμφανίσει ασθενικό. Αλλοι, πάλι, εκτιμούν ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να πιαστούν οι υψηλοί στόχοι.
Και η Google έρχεται στην Ελλάδα
Πολύ καλή η αυριανή ημέρα για την ελληνική οικονομία, για τη χώρα γενικότερα. Ο παγκόσμιος κολοσσός της Google, έρχεται στην Ελλάδα, κι ενώ έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις της Amazon και της Microsoft. Σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία και του πρωθυπουργού, η πιο γνωστή εταιρεία του κόσμου θα ανακοινώσει τις προθέσεις της για τη χώρα μας.
Οι πληροφορίες λένε ότι θα καταθέσει ένα σχέδιο στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής το οποίο θα περιλαμβάνει υποδομές cloud, νέα data center, υψηλές ταχύτητες, εκπαίδευση και νέες εφαρμογές για επιχειρήσεις.
Με ανυπομονησία, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αγορά, περιμένουν την ανακοίνωση του ύψους της επένδυσης που θα υλοποιήσει η Google και που θα αναλύσει η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της εταιρείας, Πέγκυ Αντωνάκου και η πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.
Όπως καταλαβαίνετε, στην κυβέρνηση «τρίβουν τα χέρια τους» μ’ αυτή την εξέλιξη που έχει ιδιαίτερα επικοινωνιακό αντίκτυπο.
Όμως, και το πρακτικό είναι ότι μια επένδυση εκατομμυρίων θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα, θα δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και μαζί με τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες που έχουν έρθει (Microsoft, Amazon ή και η Pfizer στη Θεσσαλονίκη), μετατρέπουν την Ελλάδα σε ψηφιακή πύλη και πόλο μεγάλων επενδύσεων.
Και η αλήθεια είναι ότι, ειδικά μετά τη συμφωνία για τις υποθαλάσσιες οπτικές ίνες και τη μεταφορά data σε όλο τον πλανήτη, η Ελλάδα γίνεται κεντρικός περιφερειακός παίκτης στο χώρο της τεχνολογίας.
Χρόνια είχε να δει η χώρα μας επενδύσεις τέτοιου βεληνεκούς και είναι σίγουρο ότι από την κυβέρνηση θα μας… το υπενθυμίζουν κάθε ημέρα μέχρι τις εκλογές.
Ποιοι επενδύουν ήδη στις τεχνολογικές υποδομές
Προφανώς οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει η Google δεν είναι οι πρώτες. Τον… χορό των τεχνολογικών επενδύσεων στην Ελλάδα έχουν ήδη ανοίξει εταιρείες όπως η Microsoft με τη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενου από 3 data centers, στον νομό Αττικής.
Παράλληλα, η Lamda Hellix (που έχει εξαγοραστεί πλέον από την Digital Realty) δημιουργεί το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, το νέο, υπερσύγχρονο data center της εταιρείας στο Κορωπί. Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 και Athens-2 (ATH1 και ATH2) και θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED.
Σε ανάλογες επενδύσεις στην Ελλάδα προχωρά και η Amazon, η οποία ήδη διατηρεί συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, παρέχοντας τους πρόσβαση σε υπηρεσίες και πόρους που θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν αλλά και να αναπτυχθούν ταχύτερα, ενώ πριν λίγους μήνες εγκαινιάστηκαν και τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Παράλληλα, η Amazon Web Services υλοποιεί επένδυση ύψους 150 – 200 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη μετατροπή της Νάξου σε «έξυπνο» νησί.
Από τον Ιούνιο του 2020 η Cisco λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Εκδήλωση και από τη Cisco
Και μιας και μιλάμε για επενδύσεις στην τεχνολογία, η Cisco, από τις πρώτες που εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα, διοργανώνει την Παρασκευή στις 10 το πρωί στη ΔΕΘ, εκδήλωση για τα 2 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέντευξη θα μιλήσουν οι κ. Κ. Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χ. Δήμας, υφυπουργός Ερευνας και Τεχνολογίας, Κ. Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αντ. Τσιμπούκης, διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Ν. Λαμπρογεώργος, Client Executive Public Sector, Greece και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Θα χαιρετήσουν οι Στ. Πέτσας, Στ. Καλαφάτης και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μ. Αντωνίου.
Το παζάρι… των Βρυξελλών για το ρεύμα και το αέριο
Ένα σκληρό παζάρι… είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες ενόψει του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. μεθαύριο Παρασκευή.
Ως γνωστόν αντικείμενο της συνάντησης των 27 είναι ο Κανονισμός της Κομισιόν για το ανώτατο όριο τιμών πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών, τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% (υποχρεωτικά) τις ώρες αιχμής και κατά 10% με εθελοντικά μέτρα καθώς και την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στις πετρελαϊκές.
Όπως μαθαίνουμε ένας από τους συμβιβασμούς που φαίνεται ότι δρομολογείται είναι η υποχρέωση μείωσης κατά 5% της ζήτησης ρεύματος στις ώρες αιχμής της κατανάλωσης αλλάζει σε 3%. Και μέχρι την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας ποιος ξέρει τι άλλες αλλαγές θα δούμε…
Σκληρό παζάρι, όμως, είναι σε εξέλιξη και για το αν θα μπει στο τραπέζι των 27 τελικά και το θέμα της επιβολής πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου. Πρόταση που προωθούν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία…
Χάος στα υποθηκοφυλακεία
Σίγουρα η πρόοδος που έχει συντελεστεί στη ψηφιοποίηση του δημοσίου, τόσο με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί όσο και, κυρίως, με την πύλη gov.gr, είναι τεράστια.
Ωστόσο φαίνεται ότι σε κάποιους τομείς η προτελευταία θέση που βρέθηκε η Ελλάδα στην πρόσφατη έκθεση DESI στις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου (e-government), ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία, αποτυπώνει (δυστυχώς) την πραγματικότητα.
Όπως ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος ΔΣΑ) στην κοινή συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων 4 φορέων για τα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στο υποθηκοφυλακείο του Ζωγράφου λόγω έλλειψης υπαλλήλων απαιτείται ακόμα κι ένας χρόνος αναμονής για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή ενός συμβολαίου, ενώ ο αντίστοιχος χρόνος αναμονής στην Καλλιθέα είναι οκτώ μήνες. Αντίστοιχες μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στα υποθηκοφυλακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
«Ποιο δάνειο θα χορηγήσει η τράπεζα όταν δεν έχει μεταγραφή η υποθήκη; Άρα εκεί η οικονομία πάει πίσω. Χρειάζονται άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.
Eρχονται οι έξυπνοι μετρητές της ΕΥΔΑΠ
Στη σημασία της στρατηγικής ESG αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link για τη βιωσιμότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, το νερό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος παρέθεσε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η επιχείρηση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως είπε, γίνονται προσπάθειες βελτιστοποίησης της κατανάλωσης στα αντλιοστάσια της ΕΥΔΑΠ, χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε το βιοκλιματικό κτίριο που θα κατασκευαστεί στο Γαλάτσι προκειμένου να στεγαστούν τα γραφεία της επιχείρησης.
Επιπλέον, ο κ. Σαχίνης τόνισε πως «κάνουμε τα πάντα από πλευράς κατανάλωσης και μετά κοιτάμε και την παραγωγή».
«Στόχος μας είναι το NetZero και στο πλαίσιο αυτό γίνονται πολλές δράσεις ανακύκλωσης του νερού», τόνισε και πρόσθεσε “παρέχουμε αδιάλειπτα νερό στην Αθήνα και κάνουμε δράσεις για την κοινωνία αλλά και για τους εργαζομένους μας με φόντο την βιώσιμη ανάπτυξη”.
Τέλος, αναφερόμενος στα έξυπνα δίκτυα, ο CEO της ΕΥΔΑΠ προανήγγειλε ένα σχέδιο μετάβασης στο smart grid. Όπως είπε στις αρχές του 2023 θα βγει ο διαγωνισμός για 2,5 εκατ. «έξυπνους» μετρητές.
Θέλεις δάνεια κι επιδοτήσεις; Πάρε μέτρα… ESG
Στην προσαρμογή και προετοιμασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενόψει υιοθέτησης νέων κανόνων και μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε ο κ. Φώτης Κουρμούσης, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link με θέμα «μπορεί η βιωσιμότητα να υπερισχύσει της γεωπολιτικής;», είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«H Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία περικλείει ένα τρίπτυχο διακυβέρνησης, κοινωνίας και περιβάλλοντος (ESG). Έτσι, έχει ενσωματώσει κριτήρια ESG στις Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις (βλέπε ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ).
Παράλληλα, οι τράπεζες ενσωματώνουν κριτήρια ESG κατά την αξιολόγηση πελατών τους για δανεισμό. Συνεπώς αν μια επιχείρηση επιθυμεί να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις (είτε επιδοτήσεις ή δάνεια), τότε θα πρέπει να υιοθετήσει στρατηγική και υλοποιήσει δράσεις ενίσχυσης της εταιρικής διακυβέρνησης (διαφάνεια, αποφυγή δωροδοκίας κλπ), υποστήριξης της κοινωνίας (ισότητα φύλων, αποφυγή διακρίσεων εργαζομένων, ισορροπία εργασιακής – προσωπικής ζωής κλπ), καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος (ανακύκλωση, εξοικονόμηση ενέργειας, κλιματική αλλαγή κλπ).
Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προωθούμε την αειφόρο οικονομία και χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υποστηρίζοντας τις διεθνείς αρχές και στόχους των Ηνωμένων Εθνών (Global Compact, UNEP FI), καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Taxonomy, CSRD).
Πρόσφατα αξιολογήθηκε η ετοιμότητα των συστημικών τραπεζών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία έτη, υπό την καθοδήγηση του ΤΧΣ, ως μετόχου τους. Περισσότερα για τις συναφείς δράσεις μας περιλαμβάνονται στην ετήσια Έκθεση Αειφορίας: www.hfsf.gr
Ο πλανήτης πεινάει, κι εμείς πετάμε τρόφιμα
Ο,τι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα, το ξέρουμε. Ότι στην Αφρική ειδικά μικρά παιδιά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν λόγω έλλειψης τροφής και νερού, το γνωρίζουμε;
Δεν ξέρουμε, όμως, ότι:
Το 1/3 της τροφής παγκοσμίως χάνεται μετά τη συγκομιδή.
Περίπου στα 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο ανέρχεται η αξία της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως.
Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου 1 τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα (25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2).
Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό.
Η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1000 ευρώ ετησίως.
Στοιχεία – ντροπή…
Αναζητούνται συμβολαιογράφοι
Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που αδυνατούν να βρουν τα στελέχη που έχουν ανάγκη, είτε πρόκειται για υψηλόβαθμα πόστα, είτε για τεχνίτες. Καθώς φαίνεται υπάρχει πρόβλημα και στους ελευθεροεπαγγελματίες.
Για παράδειγμα το επάγγελμα του συμβολαιογράφου έπαψε να είναι ελκυστικό. Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα λίγοι, ή σωστότερα λιγότεροι, επιθυμούν να γίνουν συμβολαιογράφοι.
Φέτος είχαμε εξετάσεις συμβολαιογράφων και για τις 800 θέσεις υποψηφίων που προκηρύχθηκαν εμφανίστηκαν μόλις 550 υποψήφιοι!
«Αυτό είναι ενδεικτικό για το ποια είναι η αίγλη και η προοπτική από την άσκηση του συμβολαιογραφικού λειτουργήματος» είπε με μια δόση πικρίας ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) κ. Γεώργιος Ρούσκας, αναλύοντας τους λόγους που οι συμβολαιογράφοι βρέθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των μικρομεσαίων.
Η τύχη της Attica Bank
Αισιόδοξες εμφανίζονται τώρα οι πηγές της στήλης για την τύχη της Attica Bank, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες μίας νέας συμφωνίας μεταξύ των βασικών της μετόχων, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Ellington αυξήθηκαν σημαντικά μετά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών.
Όπως λένε, το παζάρι για το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίων που θα πραγματοποιηθούν και τα ποσοστά που θα λάβουν οι δύο πλευρές έχει μπει στην τελική ευθεία και εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα έχουμε αίσιο τέλος μέσα στο επόμενο διήμερο.
«Αν δώσουν τα χέρια τα διαδικαστικά μετά είναι εύκολα. Σε μία ώρα θα τα κανονίσουν όλα» υποστηρίζουν. Υπογραμμίζουν δε πως τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η CEO της τράπεζας Ελένη Βρεττού θα πρέπει να υποβάλλει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς