Τον Οκτώβριο, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ανάδοχος για την ΛΑΡΚΟ. Ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων από το ΤΑΙΠΕΔ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, με συνέπεια το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων να προσδιορίζεται στα μέσα του επόμενου μήνα.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, χρειάζεται τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο έως ότου ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος και ανοίξουν οι προσφορές ενώ εάν απαιτηθεί η διαδικασία του shoot out ενδέχεται να καθυστερήσει έτι περαιτέρω.
Διαβάστε επίσης: Το roadmap των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων
Οι διαγωνισμοί
Και στους δύο διαγωνισμούς – δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ καθώς και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων – προσφορές κατέθεσε μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG. Παράλληλα, η ιρλανδικών συμφερόντων Commodity & Mining Insight Ireland Ltd υπέβαλλε προσφορά μόνο για τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης. Ωστόσο, και από τους δύο διαγωνισμούς θα πρέπει να αναδειχθεί ένας κοινός πλειοδότης, γι΄ αυτό έχει προβλεφθεί ρήτρα shoot out.
Σύμφωνα με αυτή, ο προτιμητέος επενδυτής του ενός διαγωνισμού έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει προσφορά και για τον άλλο ώστε να αποκτήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων και παγίων της νικελοβιομηχανίας. Έτσι, εάν για τα μεταλλεία αναδειχθεί πλειοδότρια η ιρλανδική εταιρεία μπορεί να υποβάλλει προσφορά και για το εργοστάσιο. Εάν όμως η Commodity & Mining Insight Ireland Ltd δεν «επικρατήσει» στον διαγωνισμό των μεταλλείων, αλλά κριθεί συμφέρουσα η πρότασή της κοινοπραξίας των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και για τους δύο διαγωνισμούς, τότε αυτή κηρύσσεται ανάδοχος και δεν χρειάζεται να προχωρήσει η διαδικασία του shoot out.
Στο μεταξύ, η ΛΑΡΚΟ έχει ήδη κατεβάσει …διακόπτες. Όσο για τους 1.061 εργαζομένους απολύθηκαν από τον Ειδικό Διαχειριστή και έχουν επαναπροσληφθεί, με δίμηνες συμβάσεις, 955 από αυτούς (οι υπόλοιποι είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε δεν επιθυμούσαν να συνεχίσουν). Ωστόσο, το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο καθώς ο επενδυτής δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, αποτελεί ζητούμενο το μέλλον της ΛΑΡΚΟ. Η βιομηχανία παράγει σιδηρονικέλιο το οποίο χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
«Όμως σήμερα οι περισσότερες χαλυβουργίες στην Ευρώπη – στα Βαλκάνια, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ισπανία κ.ά – έχουν σταματήσει να παράγουν ανοξείδωτο χάλυβα, εξαιτίας του ανεξέλεγκτου ενεργειακού κόστους και ουσιαστικά προωθούν ότι αποθέματα διατηρούν. Ακόμη και οι αντίστοιχες βιομηχανίες στην Κίνα χρησιμοποιούν σκραπ ανοξείδωτου χάλυβα, προκειμένου να μειώσουν το κόστος ενέργειας. Αυτό είναι μια σκέψη που προβληματίζει τους επενδυτές», αναφέρει πηγή που παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης του μεταλλουργικού συγκροτήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΛΑΡΚΟ είναι ο μοναδικός παραγωγός σιδηρονικελίου στην ΕΕ των 27. Γι΄ αυτό, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει κυρίως στα μεταλλεία – το εργοστάσιο στη Λάρυμνα είναι παλιό, απαιτούνται ακριβές αναβαθμίσεις ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ενώ είναι τεράστιες και οι ενεργειακές του ανάγκες. Στα περιουσιακά της στοιχεία περιλαμβάνονται τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, το λιγνιτωρυχείο της Κοζάνης, αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια κ.ά.
Επίσης, διαθέτει αποθέματα οξειδωμένων σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων που περιέχουν κοβάλτιο, το οποίο σήμερα δεν διαχωρίζεται, αλλά αποτελεί μια πολύτιμη …κρυφή αξία που μπορεί να ανακτηθεί μέσω της υδρομεταλλουργίας. Η ζήτησή του ολοένα και αυξάνεται καθώς χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ή συσσωρευτών για αποθήκευση ενέργειας.
Latest News
Προβληματίζει η σύγκλιση μεταξύ περιφερειών - Τι έδειξε έκθεση του ΙΟΒΕ για την πρόκληση του δημογραφικού
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς
Ομολογίες για 11 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο το 2025
Το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό
Αγεφύρωτο το επενδυτικό κενό - Γιατί αστόχησαν οι προβλέψεις για νέα κεφάλαια
Ποιες είναι οι προβλέψεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για το επενδυτικό κενό της επόμενης χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για τις επενδύσεις
Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς
Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό
Γιάννης Στουρνάρας: Οι 3+2 λόγοι που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι αναιμικές – Οι παγκόσμιες εξελίξεις
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας
Για ποια έργα τα οποία θεωρούνται στρατηγικές συμβάσεις ελήφθησαν αποφάσεις
Αύριο στην Ελλάδα η πρόεδρος της ΕΤΕπ για επαφές με τον πρωθυπουργό
Η πρόεδρος του Ομίλου της ΕΤΕπ θα έχει συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες
Τι προτείνουν οι ασφαλιστικές για τη βελτίωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κατέθεσε τις προτάσεις της στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
UBS: Ισχυρή ανάπτυξη και αποκλιμάκωση του χρέους για την Ελλάδα
Η UBS αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ φέτος