Η Ελλάδα ως χώρα-κλειδί στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) η προοπτική άμεσων γερμανικών επενδύσεων αλλά και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου και μπαταριών, οι νέες τεχνολογίες και συστήματα ανακύκλωσης. Αυτά είναι μερικά από τα πεδία στα οποία εστιάζει ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης στην τριήμερη επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε και στο Οικονομικό Συνέδριο της εφημερίδας FAZ, με τον υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ και άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Οι επαφές του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν πάντως κατά βάση επιχειρηματικής φύσης και όχι τόσο πολιτικές, ανέφερε μιλώντας σε Έλληνες ανταποκριτές. «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τις διαδοχικές επαφές με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας αλλά και με πολλές επιχειρήσεις για πιθανότητα επενδύσεων στην Ελλάδα. Θα έχουμε συνέχεια σειρά αποστολών από τη Γερμανία στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε στο μικρόφωνο της DW.
Διαβάστε επίσης: Ποιοι είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που επενδύσουν στην Ελλάδα
Όπως διευκρίνισε ο χρονικός ορίζοντας των πολυαναμενόμενων γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι γύρω στους 18 μήνες, ενώ έμφαση δίνεται κυρίως σε μεσαίες επιχειρήσεις και όχι τόσο στη βαριά γερμανική βιομηχανία. Πάντως, όπως παρατηρεί ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επιχειρηματική τάση, ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Ελλάδα, διότι η Γερμανία, στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιδιώκει να φτιάξει δομές παραγωγής πράσινης ενέργειας εντός της ΕΕ.
H Eλλάδα έχει αλλάξει και το έχουν καταλάβει οι Γερμανοί επενδυτές
Από την άλλη πλευρά, για τον Άδωνι Γεωργιάδη η Ελλάδα βγαίνει πλέον κερδισμένη και σε ένα άλλο επίπεδο. «Όλοι στον γερμανικό επιχειρηματικό κόσμο έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως μάλιστα πρόσθεσε εμφατικά, Γερμανοί επιχειρηματίες δείχνουν να μετάνιωσαν «επειδή δεν είχαν επενδύσει στην Ελλάδα νωρίτερα». Πολύ διδακτική όμως ήταν επίσκεψή στο Βερολίνο, κατά τα λεγόμενα του υπουργού, διότι είδε από κοντά «ότι τα τραύματα του παρελθόντος στις ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν επουλωθεί». Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει, κάτι που βλέπουν και οι Γερμανοί επενδυτές. Άλλη ήταν η εικόνα των ξένων επενδύσεων και κυρίως επί εποχής της δημοσιονομικής κρίσης κι εντελώς διαφορετική σήμερα.
Τώρα οι Γερμανοί επενδυτές, αφήνοντας πίσω τους το κεφάλαιο της κρίσης και τα επίπονα μνημόνια στην Ελλάδα, στρέφονται κυρίως στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα προχωρά τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς. Άλλωστε φιλόδοξος στόχος της είναι μέχρι το 2030 το 70% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι να γίνει εξαγωγέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», εκτιμά ο Άδωνις Γεωργιάδης, «με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την οικονομία και βέβαια τον τουρισμό».
Αν η Γερμανία διολισθήσει σε ύφεση…
Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η εικόνα της Γερμανίας είναι μιας χώρας πιεσμένης, η οποία αναζητά με κάθε τρόπο ενέργεια από παντού. Αυτή την εικόνα αποκόμισε και ο Έλληνας υπουργός από τις επαφές του στο Βερολίνο. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, τουλάχιστον ενεργειακά, είναι επαρκώς εξοπλισμένη. Όπως λέει, η χώρα είχε άλλωστε πολύ μικρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τι θα γίνει όμως εάν η Γερμανία διολισθήσει σε μια πρωτοφανή ύφεση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης τη νέα χρονιά, όπως προβλέπουν Γερμανοί οικονομολόγοι; Θα παραμείνει η Ελλάδα αλώβητη ή θα επηρεαστεί από ενδεχόμενες συνέπειες ντόμιμο; Για τον Άδωνι Γεωργιάδη το σενάριο ύφεσης στη Γερμανία είναι προφανώς αυτό που όλοι απεύχονται, διότι «θα είχε ευρύτερες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη και βέβαια και στην ελληνική οικονομία, μειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης».
Για τον Άδωνι Γεωργιάζει σε κάθε περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας μιας πλήρους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένος με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. «Εάν συμβεί άμεσα, τότε και η ανάκαμψη θα πρεπει να υπολογίζεται εντός διετίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι αν ο πόλεμος αυτός κρατήσει πολλά ακόμη χρόνια».
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Πηγή: DW
Latest News
Αύξηση 2,4% στις πωλήσεις αυτοκινήτων το 2024 - Τι δείχνουν τα στοιχεία
ΕΛΣΤΑΤ: Πέρυσι κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 243.796 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 238.117 το έτος 2023
«Σπίτι μου ΙΙ»: 35 ερωταπαντήσεις για το πρόγραμμα – Αναλυτικός οδηγός
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή των αιτήσεων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις ειδικές περιπτώσεις του «Σπίτι μου ΙΙ»
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη