
Στο 3% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ το 2020 ανέρχεται το ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε στη γεωργία και την δασοκομία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, η συνολική κατανάλωση στην ΕΕ ήταν 6% μικρότερη από ό,τι το 2019. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση (+1%) στην ενέργεια που χρησιμοποιείται στη γεωργία και τη δασοκομία.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΣΤΑΤ: Το ενεργειακό κόστος πλήττει γεωργία και κτηνοτροφία
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ήταν στόχος πριν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 άλλαξε τις συνήθειες κατανάλωσης κλείνοντας χώρους εργασίας και αυξάνοντας τον χρόνο που πέρασαν πολλοί άνθρωποι στο σπίτι. Ενώ ορισμένοι τομείς όπως οι αεροπορικές μεταφορές επλήγησαν σοβαρά, άλλοι όπως η γεωργία και η δασοκομία δεν επηρεάστηκαν.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Με εξαίρεση τη Σουηδία (+1%), όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μειώσεις στη συνολική κατανάλωση ενέργειας το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Οι πιο έντονοι ρυθμοί μείωσης αναφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο (-14%), την Ισπανία (-11%) και Ιταλία (-9%). Στο άλλο άκρο του εύρους των μειώσεων, τα μικρότερα ποσοστά μεταβολής παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (-1%), την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία (και οι δύο -2%).
Σε ότι αφορά στην ενέργεια που καταναλώνεται από τον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας, υπήρξαν απότομοι ρυθμοί αύξησης σε ορισμένα κράτη μέλη μεταξύ 2019 και 2020, ιδίως για τη Μάλτα (+10%), την Πορτογαλία (+8%) και την Κροατία (+6%).
Τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της κατανάλωσης σε γεωργία και δασοκομία σημειώθηκαν στο Βέλγιο (-11%), στη Σουηδία (-6%) και στη Ρουμανία (-5%).
Επίσης, το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από τη γεωργία και τη δασοκομία το 2020 ήταν στην Ολλανδία (9%), ακολουθούμενες από την Πολωνία και τη Λετονία (και οι δύο με 6%). Η αξία για τις Κάτω Χώρες αντανακλά τον σημαντικό ρόλο της θερμοκηπικής παραγωγής φρούτων, λαχανικών και κηπευτικών φυτών. Τα μικρότερα μερίδια αναφέρθηκαν στο Λουξεμβούργο, τη Σλοβακία και τη Μάλτα (1%).


Latest News

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

Ποια ποσά θα δοθούν για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βόειο κρέας - Τι αλλάζει για τον αραβόσιτο
Στο ΦΕΚ οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το βόειο κρέας και τον αραβόσιτο

Δυσοίωνα τα μηνύματα για τη συγκομιδή 2025 στο αμπέλι – Τι ζημιές άφησε ο παγετός
Την εικόνα που άφησαν πίσω τους οι δύο τελευταίοι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου στο αμπέλι, μεταφέρει η ΚΕΟΣΟΕ

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα