Σε μια σημαντική συμφωνία για το Τυρναβίτικο τσίπουρο κατέληξε η συνάντηση της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολο Βεζυρόπουλο και του δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και αφορά τον χρόνο απόσταξης του τσίπουρου. Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία καθορίστηκε ο τρόπος απόσταξης για τη νέα περίοδο καθώς και το πώς θα λειτουργήσουν τα παραδοσιακά καζάνια, ο χρόνος απόσταξης μειώθηκε στις 3 ώρες από τις 3,5 ώρες που ίσχυε.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές αλκοολούχων ποτών – Πρωτιά για το ούζο, ακολουθεί το τσίπουρο και η τσικουδιά
Όπως επισημαίνουν οι αμβυκούχοι η μείωση του χρόνου απόσταξης (καζανιάς) στις 3 ώρες, αντί των 3,5 ωρών που ίσχυε, τους στερεί χρόνο από τη διαδικασία απόσταξης και συνεπώς αδυνατούν να παράξουν τις μέγιστες νόμιμες ποσότητες -500 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης κατ’ έτος ανά παραγωγό.
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η μείωση του χρόνου της «καζανιάς», λαμβάνοντας υπόψη και τις αποδόσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, περιορίζει τον χρόνο απόσταξης ολόκληρων οινοποιήσιμων σταφυλιών στα 3 διήμερα και 6 ώρες -έχουν δηλαδή απώλεια 42 ωρών.
Γι’ αυτό ζήτησαν την επαναφορά του χρόνου της «καζανιάς» στις 3,5 ώρες για την περιοχή του Τυρνάβου, ώστε να μην αναγκαστούν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των αποσταγμάτων τους.
Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος διαβεβαίωσε πως με απόφαση του ο χρόνος απόσταξης (καζανιά) θα αυξηθεί από τις 3 στις 3.30 ώρες
Latest News
Μέχρι 15/11 η απογραφή αιγοπροβάτων για πληρωμή των βιολογικών
Για την πληρωμή προκαταβολής θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα δεδομένα της ετήσιας απογραφής του ζωικού κεφαλαίου
Πώς θα αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας - Όλα τα μέτρα και οι επενδύσεις
Αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Αργολίδα, παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Τσιάρας
Τι αλλάζει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις διαδικασίες ελέγχου των βιολογικών καλλιεργειών
Οι επιτόπιοι έλεγχοι πραγματοποιείται από διμελείς επιτροπές ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ - Πώς γίνονται οι έλεγχοι τα μελισσοκομεία
Ακραίο και προσωρινό μέτρο η εκρίζωση των αμπελιών υποστηρίζουν οι Copa-Cogeca
«Τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει τον αμπελοοινικό της τομέα;», ρωτά ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας οίνου των Copa - Cogeca
Μειωμένη πάνω από 35% η παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία
Αν και η φετινή παραγωγή στο ελαιόλαδο αναμενόταν υψηλή, στην πορεία διαπιστώθηκαν προβλήματα στην καλλιέργεια
Γιατί είναι ακριβή η φέτα - Τα τρία σημαντικά πλήγματα
Κακοκαιρία Daniel, πανώλη και ευλογιά αποτελούν τρία απανωτά χτυπήματα στην ελληνική κτηνοτροφία και την παραγωγή γάλακτος σε σύντομο διάστημα – Οι επιπτώσεις στη φέτα
Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι
Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους
Ευρωπαϊκός συναγερμός για απάτες στο ελαιόλαδο – Πώς βρίσκουν έδαφος οι επιτήδειοι
Καμπανάκι από την ομάδα εργασίας στο ελαιόλαδο των Copa - Cogeca - Τι προτείνουν για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος
Προδημοσιεύτηκε η παρέμβαση για επενδύσεις σε θερμοκήπια - Τι προβλέπεται
Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ελλάδα
Καμπανάκι εξαγωγέων για κοπές και διακίνηση ακατάλληλων εσπεριδοειδών
Εσπεριδοειδή κατευθύνονται κατευθείαν από το χωράφι προς τις εξαγωγές χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις