Η Παγκόσμια Τράπεζα εκδίδει κάθε δύο χρόνια το Δείκτη Ποιότητας Διακυβέρνησης (Worldwide Governance Index – WGI) για περισσότερες από 200 χώρες, ήδη από το 1996. Ο δείκτης αξιολογεί (στην κλίμακα 0-100) το θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου ασκείται η διακυβέρνηση σε κάθε χώρα (υψηλότερη βαθμολογία = καλύτερη επίδοση) εστιάζοντας σε 6 τομείς: (1) Εκπροσώπηση και λογοδοσία (Voice and Accountability), (2) Ποιότητα κανονιστικού πλαισίου (Regulatory quality), (3) Πολιτική σταθερότητα και απουσία βίας/τρομοκρατίας (Political stability and absence of violence/terrorism), (4) Κράτος δικαίου (Rule of law), (5) Κυβερνητική αποτελεσματικότητα (Government effectiveness) και (6) Περιορισμός διαφθοράς (Control of corruption). Δίνει λοιπόν μία πλήρη εικόνα για την ποιότητα των συστημάτων διακυβέρνησης σε κάθε κράτος, πληροφορώντας επίσης για την εξέλιξη της στο χρόνο.
Στο γράφημα απεικονίζονται τρείς από τους έξι υποδείκτες της διακυβέρνησης, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ: οι δύο πρώτοι σχετίζονται περισσότερο με τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν την άσκηση της διακυβέρνησης (Εκπροσώπηση και λογοδοσία, Κράτος δικαίου), ενώ ο τρίτος αξιολογεί την πολιτική σταθερότητα.
Παρατηρούμε ότι η ποιότητα της διακυβέρνησης πέφτει καθώς κινούμαστε από τη Δύση στην Ανατολή, και από το Βορρά στο Νότο. Το παράδειγμα της Φινλανδίας είναι ενδεικτικό, καθώς βαθμολογείται με 100 στο δείκτη ποιότητας του κράτους δικαίου και με 98,5 στο δείκτη εκπροσώπησης και λογοδοσίας για το 2021. Αντίθετα, προβλήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου είναι εμφανή σε χώρες όπως η Πολωνία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.
Η θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης. Η ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας βαθμολογείται μόλις με 62,5, ενώ η τιμή του υποδείκτη εκπροσώπησης και λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας είναι αρκετά υψηλότερη (78,7). Όσον αφορά τον υποδείκτη πολιτικής σταθερότητας, η επίδοση της Ελλάδας είναι χαμηλή συγκριτικά με τις άλλες χώρες (51,42 για το 2021), αλλά βελτιωμένη συγκριτικά με το παρελθόν (41,71 για το 2011). Αντίθετα, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ σημείωσαν αισθητή υστέρηση σε σχέση με το 2011, καταδεικνύοντας την πολιτική αστάθεια και τις πολιτικές ανακατατάξεις που προξένησαν οι τρεις διαδοχικές κρίσεις (η παγκόσμια χρηματοπιστωτική, του Ευρώ, και η πανδημική).
Ζωτικής σημασία η αναβάθμιση της ποιότητας
Σε μια περίοδο νέων κρίσεων (ενεργειακή, επισιτιστική), με ισχυρές επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η ποιότητα των θεσμών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου έναντι ανταγωνιστικών (αυταρχικών) μοντέλων. Η εμφανής υστέρηση ορισμένων κρατών μελών, η αυξημένη πολιτική αστάθεια, και η αδυναμία σύγκλισης στα πρότυπα διακυβέρνησης δυσχεραίνουν την προσπάθεια εύρεσης κοινού τόπου σε κρίσιμα θέματα (όπως π.χ. η ενεργειακή πολιτική) που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ηπείρου. Η αναβάθμιση της ποιότητας της διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη μέλη είναι ζωτικό ζήτημα για την ΕΕ.
Latest News
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Πριν από 25 χρόνια, η εισαγωγή του ευρώ μεταμόρφωσε την Ευρώπη. Για πρώτη φορά, τα ίδια τραπεζογραμμάτια και κέρματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές χώρες. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που θα μας ένωνε θα ήταν το περιεχόμενο των πορτοφολιών μας; Eκτοτε, τα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν κάνει πιο εύκολη τη ζωή των οικογενειών, […]
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας
Η ανατροφοδότηση πολιτικών και οικονομικών θεσμών
Οι ανοιχτοί οικονομικοί θεσμοί δημιουργούν μια δυναμική που προετοιμάζει το έδαφος για την ανάδυση ανοιχτών πολιτικών θεσμών
Ανάκληση συντελεσμένης απαλλοτρίωσης: Τι ισχύει στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ
Για ποιους ισχύει η δυνατότητα ανάκλησης - Τι συμβαίνει με την υπέρ του Δημοσίου συντελεσμένη απαλλοτρίωση
Πώς κινείται ο τραπεζικός δείκτης στη σκιά των πιέσεων του ΧΑ
Στο ναδίρ η ψυχολογία των επενδυτών, που ξεπούλησαν τις τραπεζικές μετοχές. Το τρέχον επίπεδο του Τραπεζικού Δείκτη αφορά σε κρίσιμες μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.
Επενδύσεις σε ασφαλή «καταφύγια»: Γιατί «μαγνητίζουν» χρυσός, ομόλογα και ακίνητα
Για αμυντικούς ή «ψαγμένους» επενδυτές με χαμηλό προφίλ κινδύνου