Γεωπολιτική αβεβαιότητα
Αν προσθέσει κανείς και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα λόγω Τουρκίας, το επενδυτικό κλίμα δεν προκύπτει τόσο στέρεο και αξιόπιστο ώστε να εξασφαλίσει μια δυναμική και μακροχρόνια επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Θα χρειαστούν πολύ πιο συντονισμένες προσπάθειες για τη σταθερότητα των φορολογικών κανόνων και τη συνολική αναβάθμιση του θεσμικού επενδυτικού πλαισίου για να αλλάξει «επενδυτική πίστα» η χώρα.
Ακόμα όμως και αν αυτός ο φόβος μετριαστεί και αρχίσει μια απρόσκοπτη ροή επενδύσεων, υπάρχει μια δεύτερη ανησυχία για την κοινωνική ευστάθεια της αναπτυξιακής διαδικασίας και τις ασύμμετρες συνέπειες που θα έχει στις προοπτικές ευημερίας των νοικοκυριών. Καθώς το πιθανότερο είναι τις ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων, να τις αδράξουν πρώτα τα πλουσιότερα νοικοκυριά γιατί έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και οι πιο υψηλόμισθοι γιατί βρίσκονται σε πιο προνομιούχες θέσεις, οι πιο φτωχοί θα βρεθούν ακόμα πιο πίσω στη σύγκριση εισοδημάτων. Μόνο πολύ αργότερα τα φτωχά νοικοκυριά θα αρχίσουν να βελτιώνουν τα εισοδήματά τους και η έξαρση της ανισότητας ίσως τότε να περιοριστεί.
Το φαινόμενο αυτό αρχικά της ανόδου και μετά καθόδου της ανισότητας μοιάζει με σχήμα καμπάνας και είναι γνωστό ως «Καμπύλη Κούζνετς» από τον γνωστό αμερικανό νομπελίστα που το μελέτησε τη δεκαετία του 1950 και εντοπίζεται ανελλιπώς σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης των προηγμένων οικονομιών. Ή μάλλον – για να είμαστε ακριβέστεροι – βλέπουμε ότι η μεν διεύρυνση των ανισοτήτων στην πρώτη φάση ανάπτυξης είναι έντονη και παρατεταμένη αλλά η κατοπινή μείωσή τους είναι μάλλον ασθενική και βραδεία. Στη σημερινή ελληνική οικονομία υπάρχουν πάμπολλα γνωρίσματα που τροφοδοτούν τις ανισότητες, ακόμα και χωρίς την έλευση των επενδύσεων.
Ανακατανομή
Ο λόγος είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση είχε φροντίσει να πυροδοτήσει μια διαδικασία ανακατανομής υπέρ των πλουσιότερων νοικοκυριών μέσω τριών συγκεκριμένων μέτρων:
* Την πρωτοφανή μείωση της φορολογίας μερισμάτων στο 5% ενισχύοντας έτσι τους μεγαλομετόχους και ακυρώνοντας τη διάθεση αποταμίευσης των κερδών και τις επενδύσεις που διαφορετικά θα έκαναν οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ακυρώνουν και θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί αν τα κέρδη επανεπενδύονταν.
* Την πλήρη απαλλαγή κληρονομικής μεταβίβασης περιουσίας έως το πρωτοφανές ύψος των 800.000 ευρώ, πράγμα που οδηγεί στην αναπαραγωγή των ανισοτήτων περιουσίας υπέρ των εύπορων γόνων, χωρίς να έχουν κοπιάσει οι ίδιοι ούτε κατ’ ελάχιστον για την απόκτησή της.
* Την πρωτοφανή γενναιοδωρία του Ταμείου Ανάκαμψης να συμβάλει κατά 50% στις επενδυτικές προτάσεις που εγκρίνουν οι τράπεζες και χρηματοδοτούν οι ίδιες κατά 30%, ενώ ο ιδιώτης αρκείται στο 20%, ποσοστό που ανέτως μπορεί να αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερες δικές του δαπάνες (για να θέσουμε κομψά την απάτη των υπερτιμολογήσεων).
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι τράπεζες θα τείνουν να ευνοούν τους ήδη δικούς τους πελάτες, έτσι ώστε να διευρύνουν τη ρευστότητά τους και ας αποκλείονται με τον τρόπο αυτόν οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να αποτελούν την αιχμή στη νέα περίοδο ανάπτυξης της χώρας.
Και τα τρία παραπάνω μέτρα βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, δημιουργώντας ασύμμετρες καταστάσεις εις βάρος των φτωχότερων εργαζομένων, των νοικοκυριών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους και στις νέες επιχειρήσεις που θα βλέπουν ξανά την προοπτική χρηματοδότησης να στενεύει απελπιστικά.
Φυσικά θα ήταν αστείο να υποστηρίξει κανείς ότι όλοι αυτοί θα μπορούσαν να περιμένουν για το πότε θα «γυρίσει προς τα κάτω» η Καμπύλη Κούζνετς και αυτόματα να αρχίσουν και οι φτωχότεροι να επωφελούνται από τις αυξημένες δυνατότητες της οικονομίας! Οχι μόνο γιατί στη διάρκεια των κρίσεων των Μνημονίων και της πανδημίας ήταν ακριβώς τα ίδια στρώματα που βίωσαν τη μεγαλύτερη συμπίεση εισοδημάτων, αλλά και γιατί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα τα ισοπεδώσει ακόμα περισσότερο.
Πολιτική ανάσχεσης των ανισοτήτων
Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τη συνοχή της κοινωνίας και την ανάγκη να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι από τα απανωτά πλήγματα των κρίσεων, χρειάζεται να επιδιώξουμε μια συγκεκριμένη πολιτική ανάσχεσης των ανισοτήτων και αντιμετώπισης των δυσμενών συνεπειών που είχαν οι μέχρι τώρα πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος ενδελεχείς αναλύσεις για να δει ότι τα πρώτα αναγκαία μέτρα είναι η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων, ο περιορισμός του σκανδαλώδους αφορολόγητου για τις κληρονομιές και γενικότερα ο εντοπισμός και η δίκαιη φορολόγηση μεγάλου (και κρυμμένου) πλούτου. Δεν αρκούν όμως αυτά.
Αν και απαραίτητη, η μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο να φορολογηθούν δικαιότερα τα υφιστάμενα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Αλλά πώς αυτά που θα δημιουργηθούν θα κατανεμηθούν τόσο με κριτήρια επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας όσο και με στόχευση δίκαιης ανάπτυξης. Δηλαδή με ανοιχτούς και επαρκείς χρηματοδοτικούς πόρους για τη νέα και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, με ρήτρες απασχόλησης για να βρίσκουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας οι νέοι, και επίσης με διαρκή τους εκπαίδευση για να έχουν τα προσόντα να τις διεκδικούν.
Μην ξεχάσουμε όμως και μία σημαντική λεπτομέρεια: όσοι στις προηγούμενες περιόδους πήραν δάνεια που – ενώ έχουν περιουσία και δυνατότητες – αρνούνται πεισματικά να αποπληρώσουν, εννοείται ότι θα πρέπει να μείνουν ερμητικά εκτός από νέες ενισχύσεις για να μη μετατραπεί το Ταμείο Ανάκαμψης σε πλυντήριο των τζαμπατζήδων που αενάως τα καταφέρνουν εις βάρος των άλλων. Μόνο έτσι η ελληνική οικονομία μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει μια ανάπτυξη μακροχρόνια και στέρεη, που θα ωφελήσει τα πιο δυναμικά αλλά μέχρι τώρα αποκλεισμένα τμήματα της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποκλείσει όσους την απομυζούσαν την προηγούμενη περίοδο.
Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην υπουργός
Πηγή: Εντυπη Έκδοση Το Βήμα
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.