Να προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου πολιτικής της στις προσεχείς συνεδριάσεις συμβούλεψε σήμερα την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι αναμένει πως τα επιτόκια θα μειωθούν σε μονοψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 200 μονάδες βάσης στο 12% τους τελευταίους δύο μήνες, προκαλώντας σοκ στις αγορές μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 80% τον Αύγουστο.

Erdoganomics

Οι μειώσεις των επιτοκίων αποτελούν μέρος της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό. Ένας κύκλος χαλάρωσης στα τέλη του περασμένου έτους πυροδότησε νομισματική κρίση υποδαυλίζοντας τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε υψηλό 24 ετών.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση μιας συνομοσπονδίας εμπόρων, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού.

«Η μεγαλύτερη μάχη μου είναι ενάντια στους τόκους. Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο τόκος. Μειώσαμε το επιτόκιο στο 12%. Είναι αυτό αρκετό; Δεν είναι αρκετό. Πρέπει να μειωθεί περαιτέρω», είπε.

Σε μονοψήφιο ποσοστό

«Το συζητάμε αυτό με την κεντρική μας τράπεζα. Πρότεινα την ανάγκη (το επιτόκιο) να μειωθεί περαιτέρω στις επερχόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του έτους, παρά τον παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης, το προβληματικό νόμισμα και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Η τουρκική λίρα, η οποία έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 18,55 έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, υποχώρησε περίπου 29% φέτος, επιπλέον της πτώσης 44% πέρυσι, λόγω ανησυχιών για ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή