Στο υψηλότερο σημείο εδώ και πάνω από 15 χρόνια ανέβηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία… αποθέρμανσης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.

Ο μέσος όρος του σταθερού επιτοκίου 30 ετών αυξήθηκε στο 6,7%, σύμφωνα με έκθεση της Freddie Mac. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2007.

Διαβάστε επίσης: Στεγαστικά δάνεια: Πρόβλεψη σοκ για άνοδο των κυμαινόμενων επιτοκίων στο 5%

Μόλις ένα χρόνο πριν τα επιτόκια βρίσκονταν στο 3,01%.

Ο ρόλος της Fed

Η εξέλιξη αυτή ήρθε βέβαια ως αποτέλεσμα της αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων που έχει αποφασίσει. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει μια πολύ επιθετική στρατηγική προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει σε επίμονα, ιστορικά υψηλά επίπεδα. Πολλοί δε, αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν υποστηρίξει, σε δηλώσεις τους, πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Σημειωτέον πως τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνήθως κινούνται, ανοδικά ή πτωτικά, με βάση την κατεύθυνση που δίνει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομόλογου και όχι με βάση τη νομισματική πολιτική της Fed. Όμως, η στρατηγική και οι αποφάσεις της Fed επηρεάζουν σημαντικά τις τάσεις στην αγορά ομολόγων.

Την Τετάρτη η απόδοση του 10ετούς «έπιασε» προσωρινά το 4%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Μέσα στην ίδια συνεδρίαση υποχώρησε δραστικά καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2009. Σήμερα κινείται και πάλι ανοδικά στο 3,757%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή