
Με θρίαμβο της υποψήφιας των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του αντιπάλου της από τη Ρωσία έληξε η «μάχη του Internet» στον ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στο έδαφος της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι. Επιτρέποντας, έτσι, στην Ουάσιγκτον να ισχυριστεί ότι η Μόσχα απομονώνεται ολοένα περισσότερο σε διεθνές επίπεδο.
Η Ντορίν Μπόγκνταν-Μάρτιν, συγκεκριμένα, κατάφερε να αποσπάσει τη στήριξη των 139 από τους συνολικά 172 ψηφίσαντες, ενώ ο εκλεκτός της Μόσχας και των δικών της εταίρων, Ρασίντ Ισμαΐλοφ, έλαβε μόλις 25 ψήφους.
- Διαβάστε επίσης: Έτσι χωρίζεται ο κόσμος
Έτσι, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα είναι η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου που διέπει τον χώρο του Διαδικτύου, των ψηφιακών μέσων, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης.
Πόλωση σε όλα τα επίπεδα
Η Αμερικανίδα αξιωματούχος – η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ITU – θα αντικαταστήσει στη συγκεκριμένη θέση τον Κινέζο Χουλίν Ζάο, ο οποίος την κατέχει από το 2014. Παρά δε το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποιος ψήφισε τι, εκτιμάται ότι το Πεκίνο στήριξε τον υποψήφιο της Ρωσίας – με τη Δύση και τους συμμάχους της να συνασπίζονται από την άλλη πλευρά.
- Διαβάστε επίσης: Ο πλανήτης και το Διαδίκτυο
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, αναμφίβολα, μια ακόμη απόδειξη της πόλωσης που επικρατεί διεθνώς και εντείνεται διαρκώς, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Άλλωστε, ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Αμερικανών στη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν ότι ο «κόσμος του αυταρχισμού» (στον οποίο, εκτός από Κίνα και Ρωσία, συγκαταλέγονται επίσης Ιράν, Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες) θα επιδιώξει να αξιοποιήσει και την ITU για να επιβάλει και στο Internet κανόνες που θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Κι αυτό, όπως τονίστηκε, είναι κάτι που ο «κόσμος της δημοκρατίας» οφείλει να αποτρέψει.
Τεράστιες ανισότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ITU είναι μια υπηρεσία με ιστορία 157 ετών, η οποία ιδρύθηκε πολύ πριν τον ΟΗΕ – το 1865. Σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές που σημειώνονταν στα σήματα του τηλέγραφου στα σύνορα των χωρών εκείνης της εποχής, εμποδίζοντας την διαδικασία της επικοινωνίας.
«Η αποστολή της παραμένει παρόμοια και σήμερα: Να διασφαλίσει την επικοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε ανθρώπους και επιχειρήσεις», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Reuters. Μόνο που, στην πράξη, υπάρχουν τρομερές ανισότητες και σε αυτό το επίπεδο.
Σύμφωνα με την ίδια την ITU, άλλωστε, σήμερα υπάρχουν περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι – κάπου το ένα τρίτο του πληθυσμού στον πλανήτη – που δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Η Αφρική είναι η πλέον καθυστερημένη ήπειρος και σε αυτό, καθώς υπολογίζεται ότι το 40% των κατοίκων της δεν διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης, ενώ στην Ευρώπη (την πιο προηγμένη) το ποσοστό των διασυνδεδεμένων φτάνει στο 89%.


Latest News

Πράσινη μετάβαση: Κανονιστικές εξελίξεις στις θαλασσιες μεταφορές
Με κοινό κείμενο 10 από τους μεγαλύτερους ομιλους διεθνώς ζητούν από τον ΙΜΟ δίκαιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο

Ο Ντίμον ντύθηκε... Κασσάνδρα και βλέπει ύφεση από τους δασμούς Τραμπ
Η ύφεση είναι «πιθανό αποτέλεσμα» από την αναταραχή των δασμών του Τραμπ, υποστηρίζει ο Τζέιμι Ντίμον

Ελβετία: 708.000 άτομα στα όρια της φτώχιας
Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Ελβετίας

«Be cool!» και «είναι ώρα για αγορές»: Το μήνυμα Τραμπ για την πτώση στη Wall Street
Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε και σύσταση λέγοντας «υπέροχη ώρα για αγορές»

Η ΕΕ σήκωσε το γάντι - Αντίποινα 21 δισ. ευρώ για τους δασμούς Τραμπ
Σε ισχύ από τις 15 Απριλίου οι δασμοί της ΕΕ στις αμερικανικές εισαγωγές

Delphi Economic Forum X- Ματίας Κόρμαν: «Το μέλλον διαμορφώνεται από εμάς»
O Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ μιλώντας στο Delphi Economic Forum X, προέβλεψε ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση της ανάπτυξης

Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος - Η Κίνα αντεπιτίθεται στις ΗΠΑ με δασμούς 84%
Οι νέοι δασμοί της Κίνας κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο που πλήττει τις αγορές
![Politico: Τα αντίποινα της ΕΕ στον Τραμπ θα πλήξουν καίρια τις «κόκκινες» πολιτείες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Τα αντίποινα της ΕΕ στις ΗΠΑ - Πώς θα χτυπήσει τα προπύργια του Τραμπ [γραφήματα]
Από το σύνολο των εξαγωγών των ΗΠΑ στην ΕΕ, στις οποίες στοχεύει η Κομισιόν, εξαγωγές ύψους 13,5 δισ. δολ. προέρχονται από τις «κόκκινες πολιτείες», σύμφωνα με το Politico

Στα σκαριά ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός γαλακτοκομικών στην Ευρώπη
Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί, η συγχώνευση της Arla Foods με τον όμιλο DMK θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό γάλακτος στην Ευρώπη

Η Κίνα θα το πάει... μέχρι τέλους - Η απάντηση και η προετοιμασία για τον εμπορικό πόλεμο
Οι ανακοινώσεις και τα σχέδια για το γιουάν και το χρηματιστήριο